in

H.G. Wells İmzalı “Uykudaki Uyanıyor” ile Türkçe Distopya Rafları Genişliyor

H.G. Wells imzalı Uykudaki Uyanıyor (The Sleeper Awakes) yeniden Türkçede. Distopyanın ilk örneklerinden birisi İthaki Yayınları etiketiyle raflarda.

H.G. Wells - Uykudaki Uyanıyor
- Reklam -
- Reklam -

İthaki Yayınları bilimkurgunun usta yazarı H.G. Wells için hazırladığı kitaplığı genişletmeyi sürdürüyor. Yayınevi, H.G. Wells Kitaplığı’nın üçüncü adımı olarak “Uykudaki Uyanıyor” ile karşımıza çıktı.

İlk olarak 1899’da tefrika edilmeye başlayan ve 1910’da bütün olarak okurun karşısına çıkan The Sleeper Awakes, dilimize daha önce Maya Kitap tarafından kazandırılmıştı. Efendi Uyanıyor adıyla Türkçeleştirilen romana, şimdi alternatif bir çeviri geldi.

1984, Fahrenheit 451, Hayvan Çiftliği gibi distopyalardan önce, türün öncü eserlerinden birisi olarak karşımıza çıkan bu roman; kontrolsüz makineleşmeye odaklanıyor.

- Reklam -

İçerisinde bir başka bilimkurgu yazarı Orson Scott Card’ın önsözünü ve Henri Lanos’un çizimlerini de barındıran kitap raflara çıkmaya hazırlanıyor.

H.G. Welss – Uykudaki Uyanıyor | Arka Kapak

H. G. Wells’in ilk kez 1899 yılında tefrika olarak, 1910 yılında ise değişiklikler yaparak okura sunduğu Uykudaki Uyanıyor, iki asırlık uykusunun ardından 2100’lü yıllarda gözünü açtığında dünyanın en önemli insanı olduğunu fark eden birinin bu gerçekle mücadelesini konu alıyor.

Bir Victoria dönemi insanı olarak yattığı uykusundan distopik bir gelecekte dünyanın hâkimi olarak uyanan Graham’in karar vermesi gereken şey basittir: Uyanmasıyla başlayan devrimin sonunda gücünü halkla mı yoksa hâkim kuvvetle mi paylaşacaktır?

Modern edebiyatta distopyanın ilk örneklerinden biri olan kitapta Wells, günümüzde yüzleşmek zorunda olduğumuz kapitalist iştahı ve akabinde gelen kontrolsüz makineleşmeyi büyük bir öngörüyle anlatıyor.

Yazarın külliyatında ahlakçılığın izlerinin görülmeye başlandığı ilk eser olarak kabul edilen Uykudaki Uyanıyor’da sosyalizmden devrime ihanete, halkın bilinçli olarak fakirleştirilmesinden seçkinlerin tüm teknoloji ve zevk kaynaklarına hâkim olmasına dek pek çok fikir karşı karşıya geliyor.

- Reklam -

“Esas bilimkurgu klasiklerinin en önemlilerinden biri. Uykudaki Uyanıyor’un asıl başarısı insani değerleri yansıtabilmesinde. Kitapta güzel yeni dünyaya dair hayallerimizden çok uzakta olan toplumsal gerçeklikler anlatılıyor olsa da onu aslında bir klasik haline getiren on dokuzuncu yüzyıldaki Viktoryacılığın o siyah-beyaz kavramlarını temel alması. Bu eser ‘Genç Wells’in ütopik olmayan kitapları arasında en iyisi.” – Galaxy Science Fiction

Orson Scott Card’ın önsözüyle

Henri Lanos’un resimleriyle…
H.G. Wells - Uykudaki Uyanıyor

296 sayfalık romanın çevirisi Cihan Karamancı tarafından üstleniliyor. Eserin editörlüğü Alican Saygı Ortanca’ya, düzeltisi Mustafa Güdük’e, kapak tasarımı Hamdi Akçay’a ait. “Uykudaki Uyanıyor” kitabının 24 Nisan 2020 itibarı ile raflarda olması bekleniyor.

Yayınevi daha önce bu diziden Ağrı Dağı Yolcusu Kalmasın ve Gölgeler İçinde Rusya’yı dilimize kazandırmıştı. Daha önce kapağı duyurulan Kısa Dünya Tarihi ise çeviri sorunları nedeniyle ileri bir tarihe ötelendi.

Görünmez Adam, Dünyalar Savaşı ve Zaman Makinesi gibi kült eserlerin yazarı H.G. Wells, dilimizdeki yolculuğunu sürdürüyor.

Peki siz eserin önceki baskısını okumuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* H.G. Wells Hakkında Bilmediğiniz 5 Gerçek

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Maya yayınlarının bastığı Türkçe çevirisini okudum ama İthaki baskıyı Hem Wells kitaplığı içerisinde yayınlıanıyor olması hem de Cihan Karamancı çevirisi olması nedeniyle yeniden satın alıp okuyacağım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

bul beni find me call me by your name

Call Me By Your Name Devamı “Bul Beni” Türkçede

Başucumda Müzik Alıntıları - Kürşat Başar

Başucumda Müzik Romanından Akıllara Kazınan Satırlar