in

Gotik Romanın Kurucusu Horace Walpole’dan “Hiyeroglif Masallar”

Otranto Şatosu ile gotik edebiyat türünün öncülerinden olan Horace Walpole, “Hiyeroglif Masallar” ile yeniden Türkçede.

Hiyeroglif Masallar - Horace Walpole
- Reklam -
- Reklam -

Horace Walpole imzalı Hiyeroglif Masallar kitabı Türkçede. Eser, Can Yayınları’nın Klasik dizisi kapsamında okurlara sunuldu.

Özellikle 1764 tarihli Otranto Şatosu ile edebiyat tarihine adını kazıyan Horace Walpole’un görece az bilinen masalları bir araya getiren Hiyeroglif Masallar bir kez daha Türkçede. Orijinal adı Hieroglyphic Tales olan ve ilk defa 1785’te yayımlanan eser, dilimizde daha önce Laputa Kitap tarafından kazandırılmıştı.

1717 yılında İngiltere’de doğan Horace Walpole, Oxford kontu unvanını taşıdı. Gotik edebiyat türünün ilk örneği olarak anılan Otranto Şatosu’nu kaleme aldı. Bu eserinin yanı sıra sanat tarihine de önemli çalışmalarıyla katkı sundu.

- Reklam -

Walpole, Some Anecdotes of Painting in England (İngiliz Resim Sanatıyla İlgili Notlar, 1762), The Mysterious Mother (Esrarengiz Anne, 1768), Historic Doubts on the Life and Reign of King Richard III (Kral III. Richard’ın Yaşamı ve Saltanatıyla İlgili Tarihsel Kuşkular, 1768) ve A Description of the Villa of Mr. Horace Walpole (Mr. Horace Walpole’un Villasının Tasviri, 1784) başlıklı eserleri kaleme aldı.

Ölümünden sonra yayımlanan ve 42 ciltte bir araya gelen 3 binden fazla mektubu, döneminin sosyal yapısının anlaşılmasına ışık tuttu.

Hiyeroglif Masallar kitabında şu metinler yer alıyor: Yeni Bir Binbir Gece Masalı, Kral ve Üç Kızı, Zar Kupası, Brendideki Şeftali, Mi Li ve Gerçek Bir Aşk Hikâyesi.

- Reklam -

Hiyeroglif Masallar – Horace Walpole | Arka Kapak Tanıtımı

Hiyeroglif Masallar - Horace Walpole

Walpole’un ilk kopyalarını kendi matbaasında bastığı, tuhaf bulurken bir yandan aşinalık duyacağınız bu altı masallık derleme, yazarın en bilinen olmasa da en merak uyandıran eseri. Uzaklardaki krallıklar, prensesler, büyücüler gibi bilindik öğelerle okuru büyülü evrenine çağıran kısa ve gizemli masallar birbirini izleyen kopuk imgelerden oluşan bir rüya izlenimi yaratıyor. Hiyeroglif Masallar’daki ustalıklı mizahi dokundurmalar, Walpole’un bu masalların karakterlerini gerçek yaşamdan seçme ihtimalini sorgulatıyor.

Toplamda 56 sayfadan oluşan kitabın çevirmenliğini Burcu Yılmaz, editörlüğünü Cansu Varol, düzeltisini Melis Oflas üstleniyor. Kitabın dahil olduğu Klasikler dizisi Ayça Sezen editörlüğünde hazırlanıyor. Kapak illüstrasyonu ise Ozan Atalay’a ait.

Horace Walpole eserleri ve yazarın Türkçede yayımlanan son kitabı Hiyeroglif Masallar hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bayan Havisham charles dickens büyük umutlar karakter

Charles Dickens’ın “Büyük Umutlar”daki Gotik Karakteri Bayan Havisham’a İlham Veren Kişi Keşfedilmiş Olabilir

Bridgerton 2. Sezon Fragmanı izle netflix

Netflix’in Rekorlar Kıran Dizisi Bridgerton’dan 2. Sezon Fragmanı Yayınlandı