in ,

James Bond’un Yaratıcısına Ait Kayıp ‘007’ Senaryosu Ortaya Çıktı: Ian Fleming, Tamamen Farklı Bir Film Hayal Etmiş

Ian Fleming tarafından kaleme alınan ancak bugüne dek gözden uzak kalan bir James Bond senaryosu ortaya çıktı. Serinin yaratıcısı, bambaşka bir sinema filmi hayal etmiş.

Ian Fleming kayip james bond senaryosu
- Reklam -
- Reklam -

Ian Fleming, James Bond karakterini ilk yarattığında sinema dünyası nasıl bir ikonun doğduğundan habersizdi. Romanların yazarı, serinin sinema adaptasyonu için de kendi başına çalışmış ve Hollywood’un tasarladığından çok daha farklı bir uyarlama hayal etmişti.

İngiliz gazeteci ve yazar Ian Fleming, 1908 yılında Londra’da doğmuştu. Ünlü ajan 007 James Bond’un ilk romanını ise 1953 yılında yayımladı. Casino Royale ile başlayan serüven 1966 yılında çıkan Octopussy & the Living Daylights’a kadar devam etti.

Fleming’in ajan romanları kısa sürede geniş kitlelere yayılınca, yazar Hollywood’un gözünden de kaçmadı. İlk James Bond filmi Dr. No 1962’de vizyona girdi ve başrolünde Sean Connery yer aldı. Film, İngiliz yazarın eserinden ilham alsa da senaryoda farklı imzalar yer alıyordu.

- Reklam -

Şimdiyse Ian Fleming’in kaleme aldığı, fakat bugüne dek gözden uzak kalmış bir James Bond senaryosu ortaya çıktı. Görünüşe göre hikâyenin yaratıcısı, beyaz perdeye taşınandan çok daha farklı bir Bond filmi hayal etmiş.

Ian Fleming İmzalı James Bond Senaryosu Filmden Birçok Açıdan Farklıydı

Fleming, 1955’te yayımlanan Ay Harekâtı (Moonraker) adlı James Bond romanını filme uyarlamak için, 1956 yılında yaklaşık 150 sayfalık bir tretman (geliştirim senaryosu) kaleme almıştı. Fakat ilk Bond filmi Dr. No’nun vizyona girmesi için 6 yıl beklemesi gerekmişti.

Fleming’in yazdığı senaryo ise sinema dünyası tarafından büyük ölçüde göz ardı edilerek unutulmuştu. Aynı adlı Ay Harekâtı filmi 1979’da Lewis Gilbert yönetmenliğinde izleyiciyle buluşmuş, filmin başrolünde Roger Moore yer almıştı. Yapılan kıyaslamalar ise Fleming’in uyarlamasıyla gerçeğe dönen film arasında ciddi farklar olduğunu ortaya koydu.

Bahsi geçen senaryo 2015’te bir koleksiyoncu tarafından satın alınmıştı. Tretmandan detaylar ise şimdilerde gün yüzüne çıkıyor.

Ian Fleming kayıp james bond senaryosu moonraker

Metni gün yüzüne çıkartan ise James Bond koleksiyonuyla bilinen Adrian Harrington Rare Books oldu.

1979 tarihli filmde James Bond uzaya seyahat ediyordu ancak Fleming’in senaryosu çok daha ciddi bir ton barındırıyordu. Söz konusu yapımın vizyona girmesinden iki yıl önce izleyiciyle buluşan Yıldız Savaşları (Star Wars) yapımıyla uzay teması kültürel bir fenomene dönüşmüştü.

- Reklam -

Bununla beraber her iki Ay Harekâtı senaryosu, Bond’un süper kötü Hugo Drax’ın dünyayı yok etmesini durdurmak için büyük çaba sarf etmesine odaklansa da Fleming’in hikâyesi çok daha gerçekçi bir yapıya sahipti ve nükleer tehdide dikkat çekiyordu.

Bond’un flörtöz sekreteri Moneypenny (Lois Maxwell) senaryoda yoktu. İngiliz gizli servisi MI6’in başındaki M karakteri gösterişli bir Hollywood yardımcı karakterinden çok sıradan bir bürokrat olarak resmediliyordu. Filmlerde yer almayan birçok yeni karakter de ilk senaryoda bulunuyordu.

Adrian Harrington Rare Books’ta Fleming edebiyatı uzmanı olarak çalışan Jon Gilbert metin hakkında şunları kaydetti:

“Bu, Fleming’in beyaz perde için Bond’u tasavvur ettiği ilk senaryo. Film senaryosu açısından yazarın tek girişimi bu ve bu yüzden çok önemli.”

25. James Bond filmi No Time to Die 2021 yılında vizyona girdi. Yeni Bond arayışı ise hâlâ sürüyor.

Serinin yaratıcısı tarafından kaleme alınan bu senaryoya dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

cem madra açık radyo

Açık Radyo’nun Kurucularından Cem Madra Yaşamını Yitirdi

Benedict Cumberbatch oyunculuğa ara veriyor

Benedict Cumberbatch, “Doctor Strange 2” Sonrası Oyunculuğa Ara Vereceğini Açıkladı