in ,

Ian McKellen, Kurt Vonnegut’ın Mektubunu Okuyor: “Ruhunuzu Beslemek İçin Sanat Yapın!”

Ian McKellen’ın sesiyle Kurt Vonnegut’ın liseli gençler için yazdığı mektubu dinlemeye ne dersiniz? Son derece ilham veren metnin Türkçesi de haberimizde.

Ian Mckellen
- Reklam -
- Reklam -

Ian McKellen, 2017 yılında bir Letters Live etkinliği kapsamında Kurt Vonnegut’ın liseli gençler için yazdığı mektubu okumuştu. İlham veren bu mektubu sizler için Türkçeleştirdik.

Amerikan yazar Kurt Vonnegut, bilimkurgu romanlarıyla ve İkinci Dünya Savaşı’nda savaş esiri düşmesiyle biliniyor. Okuyucuyu distopik bir dünyaya davet ederek yazdığı sıra dışı romanlarıyla büyük başarı elde eden yazarımızın en çok tanınan eseri Mezbaha No 5 (Slaughterhouse-Five). Vonnegut bu romanında İkinci Dünya Savaşı’na Amerikan askeri olarak katıldığı zamanı anlatıyor. Çok zor günler yaşamış, Dresden’in bombalanmasına şahit olmuş Vonnegut’ın mektupları da meşhur.

Sizlerle daha önce, Vonnegut’ın “Mezbaha No: 5″i okulun fırınında yakan müdüre yazdığı mektubu paylaşmıştık. Şimdiyse karşımızda gençlere yazdığı bir mektup var. Ve bu mektubu çok sevdiğimiz Gandalf karakterine de hayat vermiş olan Sör Ian McKellen okuyor.

- Reklam -

Mektubu dinlerken yazılmış ilham dolu sözlerine mi yoksa başarılı oyuncunun yorumuna mı hayran olsak bilemedik. Kararı size bırakıyoruz, buyurun bir de siz bakın!

Ian McKellen: “Ruhunuzu Beslemek ve Geliştirmek İçin Sanat Yapın”

Kasım 5, 2006

Sevgili Xavier Lisesi ve Bayan Lockwook, ve Messrs Perin, McFeely, Batten, Maurer ve Congiusta;

İçten mektuplarınız için teşekkür ediyorum. Siz gerçekten çok yaşlı -84 yaşındaki- bir moruğu son zamanlarında nasıl neşelendireceğinizi biliyorsunuz. Artık toplum içinde farklı maskeler takmıyorum çünkü şu an bunu tıpkı bir iguanaya benzetiyorum.

Söylemek istediğim şey; çok uzun değil, sadece herhangi bir sanat dalıyla uğraşın, müzik, şarkı söyleme, dans etme, oyunculuk, çizim, boyama, heykeltıraşlık, şiir, kurgu, makaleler… ne kadar iyi ya da kötü olduğunuzun bir önemi yok, para ya da ün kazanmak için de değil. Tecrübe edinmek için yapın bunu. İçinizdeki cevheri görmek, onu ortaya çıkarmak için. Ruhunuzu beslemek ve geliştirmek için.

Gerçekten! Hemen şu an başlayın sanatla ilgilenmeye ve hayatınızın sonuna kadar devam edin. Bayan Lockwood’un komik ya da güzel görünen resmini çizin mesela, sonra da bu güzel çiziminizi ona armağan edin. Okuldan sonra evde dans edin kendi kendinize, duşta bağıra bağıra şarkı söyleyin ya da bunun gibi şeyler işte. Patates pürenize bir gülen yüz de çizebilirsiniz. Hatta Kont Drakula gibi davranın.

- Reklam -

Bu gecenin ödevi; ve umarım yapmazsanız Bayan Lockwoodsizi sınıfta bırakır: Altı satırlık bir şiir yazın, herhangi bir şey hakkında olabilir ama kafiyeli olsun. Hakkını vermeden karşılığını alamazsınız öyle değil mi? O zaman elinizden gelenin en iyisini yapın. Kimseye ne yaptığınızı söylemeyin, göstermeyin ve anlatmayın. Sevgilinize hatta ailenize bile ya da Bayan Lockwood’a. Anlaştık mı?

Sonra bu yazdığınızı küçücük parçalara ayırın ve birbirinden uzak çöp kutularına fırlatın. Bunu yaptıktan sonra kendinizi şiiriniz için zaten mükemmel bir şekilde ödüllendirdiğinizi göreceksiniz. Artık daha tecrübeli oldunuz, içinizdeki cevheri biraz daha ortaya çıkardınız ve ruhunuzu beslediniz.

Tanrı sizinle olsun!

Kurt Vonnegut

YouTube video

Sizin mektup hakkındaki düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Open Culture


* Neil Gaiman: “İyi Sanat Yapın”

* Kurt Vonnegut’tan “Mezbaha No: 5″i Okul Fırınında Yakan Müdüre Mektup

Burcu Ülker

1996 Bursa doğumlu. Anadolu Üniversitesi Ingilizce Öğretmenliği mezunu. Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans yapıyor. Yaşamına Istanbul'da hem öğrenci hem öğretmen olarak devam ediyor. Boş zamanlarında dans eder, okur, yazar. Mücadele etmeyi çok sever. Ona göre hayat, mücadele etmekten ibarettir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Korku

Korku Öyküleri İstanbul’un Tarihî Semtlerinde Kol Geziyor

Tool

TOOL Hayranlarına Müjde: 13 Yıllık Hasret Bitti!