in ,

Türk İhtilali’nin Öncü Kuramcılarından Ahmet Ağaoğlu’nun Bir Devrin Perde Arkasını Anlattığı Eseri Latinize Edildi

Ahmet Ağaoğlu’nun ilk olarak Hakimiyet-i Milliye gazetesinde tefrika edilen İhtilal mi, İnkılap mı? çalışması, genişletilmiş bir baskıyla Latin harflerine aktarıldı.

İhtilal mi, İnkılap mı? – Ahmet Ağaoğlu
- Reklam -
- Reklam -

Ahmet Ağaoğlu imzalı İhtilal mi, İnkılap mı? çalışması Latin harflerine aktarıldı. Mavi Gök Yayınları, eserin tefrika edilmeye başlanmasının 100. yılında önemli bir kitabı okurlarla buluşturdu.

1869 yılında Azerbaycan’da doğan Ahmet Ağaoğlu, Farsça ve Rusça gibi farklı dilleri konuşan aydın bir ailede yetişti. Yüksek tahsili için Petersburg’a giden Ağaoğlu, daha sonra Sorbonne Üniversitesi, College de France ve Doğu Dilleri Okulu’nda hukuk ve şarkiyat eğitimi aldı. Fransa’da çeşitli dergilerde yazılar yazdı. 1909 yılında İstanbul’a dönen Ağaoğlu, bir süre çeşitli gazetelerde çalıştıktan sonra 1911’de Tercüman-ı Hakikat’in başyazarı oldu. Sonrasında Hakimiyet-i Milliye’de yazan ve burada da başyazarlık yapan Ağaoğlu, özellikle Cumhuriyet inkılaplarına dair kuramsal çalışmalarıyla dikkat çekti.

Yazarın ilk defa 10 Mayıs 1922 tarihinde tefrika edilmeye başlayan İhtilal mi, İnkılap mı? çalışması, yayımlanmasından 100 yıl sonra bir kez daha Latin harflerine aktarıldı. Eserin yeni baskısında Hakimiyet-i Milliye gazetesindeki tefrikaların yanı sıra, Ağaoğlu’nun Cumhuriyet gazetesinde de çıkan Cumhuriyet Halk Partisi Programı Etrafında yazı dizisine de yer verildi.

- Reklam -

İhtilal mi, İnkılap mı? – Ahmet Ağaoğlu | Arka Kapak Tanıtımı

İhtilal mi, İnkılap mı? – Ahmet Ağaoğlu

Mondros Mütarekesi’nin hemen ardından İtilâf Güçleri, Türk yurdunun dört bir yanında işgale başladı. Yurdun istiklâle ve hürriyete kavuşması için kurulan Milli Mücadele hareketinin ulusal bir meclis kuruna kadarki yürütme organı Heyet-i Temsiliye ve Anadolu -Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti’ydi. Heyet, haklı davasını yurtta ve cihanda duyurabilmek ve savunabilmek adına resmi bir yayın organına ihtiyaç duydu. Bu ihtiyaç üzerine 10 Ocak 1920’de, Hakimiyet-i Milliye önce heyetin, meclisin kurulmasının ardından da hükümetin resmi sözcüsü olarak yayın hayatına başladı. Türk İnkılâbı ve İhtilali’nin en önde gelen kuramcılarından biri olan Ahmet Bey Ağaoğlu, gazetenin başyazarlığını üstlendi.

Elinizdeki bu kitap, Büyük Millet Meclisi’nin ikinci senesinde Millî Mücadele devam ederken Hakimiyet-i Milliye gazetesinde 10 Mayıs 1922 tarihinde tefrika edilmeye başlamıştır. Kitabın başından sonuna kadar Millî Mücadele’nin neyi hedeflediğini cevaplarken, Gazi Mustafa Kemal önderliğindeki Türkiye’yi gelecek günlerde nelerin beklediğini inceler. Metinde bir nevi “Cumhuriyet” müjdelenirken, “Yeni Sosyete, Yeni Devlet ve Yeni Vatan”ın nasıl doğacağı tartışmaya alınır. Ülke emperyalizmin işgali altındayken, Ağaoğlu Millî Mücadele’nin zaferinden ve tam bağımsız Türk egemenliğinin kurulacağından emindir. Henüz kurulmayan Cumhuriyet’e ve henüz gerçekleşmeyen inkılaplara bir taslak çıkarır.

İhtilâl Mi İnkılâp Mı? okuyucusunu 100 öncesine götürerek bir devrin perdesini aralıyor, Ağaoğlu’nun büyük zekası ile tanıştırarak bir Türk aydınının, memleketin çok zor zamanlarındaki çözüm arayışına tanık kılıyor.

- Reklam -

Mavi Gök Yayınları olarak Hakimiyet-i Milliye gazetesindeki ilk yayın tarihinin yüzüncü yıldönümünde; bu tefrikaların devamı niteliğindeki Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan Cumhuriyet Halk Partisi Programı Etrafında yazı dizisini de ekleyerek sizlere Ahmet Ağaoğlu Bütün Eserleri serimizin ikinci kitabı İhtilâl Mi İnkılâp Mı?’ isimli başucu eserini iftihar ile sunuyoruz.

Toplamda 144 sayfadan oluşan eserin yayıma hazırlığını Oğuz Can Acar üstleniyor. Eserin düzeltisi Hilâl Sönmez, son okuması Emircan Aykar, kapağı Kerem Tekin, sayfa düzenlemesi ise Ozan R. Kartal imzalarını taşıyor. Kitap Mayıs 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Eserden tadımlık bir Ön Okuma için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Ahmet Ağaoğlu’nun bütün eserleri, Mavi Gök Yayınları tarafından yayımlanmaya devam edecek.

Esere dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Önemli bir eserdir. Bu şekilde birleştirilip transkribe edilmesine sevindim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bandırma Füze Kulübü fragman

Türkiye’nin İlk Uzay Oluşumundan İlham Alan “Bandırma Füze Kulübü” Filminden Fragman

Looney Tunes Müzikal Filmi Geliyor

Looney Tunes’un Müzikal Filmi “Bye Bye Bunny” HBO Max ile Gelmeye Hazırlanıyor