İlk baskı Frankenstein için rekor fiyat. Bilimkurgu, korku ve gotik edebiyatın öncül eserleri arasında sayılan Mary Shelley imzalı romana ait ilk baskı, açık artırmada 1.17 milyon dolar (10 milyon 200 bin TL) karşılığında alıcı buldu.
Geçen günlerde kendisine adanmış ilk müzenin kuruluşu haberiyle yeniden anma fırsatı bulduğumuz Mary Shelley, yaklaşık 200 yıl sonra edebiyat dünyasını etkilemeye devam ediyor. Yazarın 1818 yılında yazdığı ve şimdilerde kült kabul edilen Frankenstein kitabı, açık artırmada ciddi bir rekorun altına imza atmayı başardı.
Ünlü müzayede şirketi Christie’s tarafından düzenlenen açık artırmada, eserin zamanında yalnızca 500 adet ve anonim olarak basılan son derece nadir bir kopyası satışa çıktı. Bu kopya daha önce 1985’te el değiştirmişti.
Mary Shelley İmzalı İlk Baskı Frankenstein, Jane Austen’in Rekorunu Kırdı
Açık artırmada çıkılacak en yüksek fiyatın 200-300 bin dolar olması bekleniyordu. Ancak ismi açıklanmayan bir kitap koleksiyoncusu, bu özel kopyayı 1.17 milyon dolar (10 milyon 200 bin TL) karşılığında evine götürerek ses getirmeyi başardı. Bu fiyat, bir kadın sanatçının matbu çalışması için ödenen en yüksek bedel olarak kayıtlara geçti.
Shelley’den önceki rekor ise yine bir başka İngiliz romancı Jane Austen’e aitti. Austen’in 1816 tarihli Emma kitabı, 2008’de 150 bin sterlin karşılığında alıcı bulmuştu. Bir başka rekor J.K. Rowling’in 1.95 milyon sterline satılan Ozan Beedle’ın Hikâyeleri (The Tales of Beedle the Bard) kopyasıydı. Ancak o eser özel resimli ve el yapımıydı.
Shelley, kendisinden sonra sayısız esere ilham veren Frankenstein romanını henüz 18 yaşındayken fırtınalı bir gecede kâbuslarından esinlenerek kaleme almıştı. İsviçre Alplerinde Cenevre Gölü yakınlarında kiralanan bir evde, şair George Gordon Byron, yazar John William Polidori, üvey kardeşi Jane Claire Clairmont ve sevgilisi Percy Shelley ile geceyi geçiren Mary; herkesin bir “hortlak hikâyesi yazması ve sonrasında aralarından birincinin seçilmesi” teklifini kabul etmiş ve Frankenstein ya da Modern Prometheus adlı eseri ortaya koymuştu.
1818 ve 1831 tarihli iki farklı versiyonu olan eserdeki farkları, kitabın çevirmeni Yiğit Yavuz şurada detaylıca anlatmıştı.
Siz bu ilk baskı için verilen fiyata dair neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The Guardian
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!