in

Yerli Bilimkurgu Öyküleri Seçkisi “İlk” Raflardaki Yerini Aldı

Yerli bilimkurgu öykülerinden oluşan “İlk” raflardaki yerini aldı. Eser, İthaki Yayınları’nın Pangea Kitaplığı kapsamında yayımlandı.

İlk / Bilimkurgu Seçkisi
- Reklam -
- Reklam -

Yerli bilimkurgu edebiyatı adına dikkat çekici bir hamle daha geldi. İlk / Bilimkurgu Seçkisi adını taşıyan eser, İthaki Yayınları’nın Pangea Kitaplığı etiketi altında yayımlandı.

Daha önce Yeryüzü Müzesi seçkisini hazırlayan Bilimkurgu Kulübü’nün, İthaki Yayınları ile ortaklaşa yürüttüğü İlk adlı eser raflardaki yerini alıyor. Yayınevinin spekülatif türdeki kitapları yayımladığı Pangea Kitaplığı’nın da ilk öykü seçkisi olma özelliğini taşıyan eser; toplamda 21 öyküden oluşuyor.

Kitaptaki öyküler “Başlangıç” temasını taşıyor. Eser, bir yanda türe hakim yerli yazarları diğer yanda ise “ilk” defa bu alanda kalem oynatan isimlerin hikâyelerini barındırıyor. İlk’in dikkat çeken bir başka yanı ise telif gelirlerinin Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’ne verilecek olması.

- Reklam -

Eserin önsözü ise Metis Bilimkurgu Serisi’nin ardındaki isim olan Bülent Somay tarafından kaleme alınıyor.

Kitapta öyküleriyle yer alan yazarlar sırasıyla şu şekilde: Afşin Kum, Arzu Uçar, Aşkın Güngör, Burak Albayrak, Cem Akaş, Çağrı Mert Bakırcı, Feyza Hepçilingirler, Fuat Sevimay, İsmail Yamanol, Kadire Bozkurt, Mehmet Berk Yaltırık, Murat S. Dural, Müfit Özdeş, Onur Çalı, Onur Güzeldiyar, Öznur Babur, Pınar Duman, Selim Bektaş, Selim Erdoğan, Tuğrul Sultanzade ve Volkan Yalçın.

İlk / Bilimkurgu Seçkisi – Öykü Antolojisi | Arka Kapak Tanıtımı

İlk / Bilimkurgu Seçkisi

İlk, ismiyle müsemma bir kitap. Pangea Kitaplığı’nın ilk öykü kitabı ve ilk öykü seçkisi. Bilimkurgu Kulübü ile ortaklaşa yürüttüğümüz bu projede hem bilimkurgu alanında senelerdir eser veren yazarlar hem de türe yabancı ama edebiyatta tecrübeli isimler yan yana geliyor. İlk’i emsallerinden ayıran en büyük özellik de bu. Türün duayenleri ile edebiyatın usta isimlerini bir araya getirmesi.

Seçkinin bir diğer özelliği tematik bir öykü derlemesi olması. “Başlangıç” teması ekseninde kurgulanan bu öyküler, türle yeni tanışan, ona aşina olan ya da spekülatif kurgu konusunda uzman olarak nitelendirebileceğimiz okuru bambaşka dünyalara götürebilecek güçte. Derlemede yer alan tüm yazarlar telif gelirlerini, erken yaşta kaybettiğimiz bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın adını yaşatma gayesiyle kurulmuş bilimkurgu kütüphanesine bağışlayarak bu türün daha geniş kitlelere ulaşması için önemli bir adım attılar.

- Reklam -

Bilimkurgu iyi ki var!

“Elinizdeki derlemede yirmi bir öykü var. Hiçbiri ‘kısa öykü’ türünün kestirmesine sapmıyor, bir ‘ilginç fikir’ + bir ‘şaşırtmaca’ = kısa öykü şablonuna sığınmıyor. Ortaya attıkları ilginç fikirleri karşılarına alıp hesaplaşıyorlar, didikliyorlar, kurcalıyorlar; gerçek insanların bu fikirlerin gerçek olduğu bir dünyada nasıl yaşayabileceğini soruyorlar kendilerine. Hikâye anlatıyorlar. Masalcı dedeler ve nineler olma yoluna çıkıyorlar; yani edebiyattaki en zor işe kalkışıyorlar” – Bülent Somay

Toplamda 248 sayfadan oluşan öykü antolojisinin editörlüğünü Burak Albayrak, redaksiyonunu Sevdagül Kasap ve kapak çizimini Ebrahel Lurci üstleniyor. İlk, Şubat 2021 itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Eser aynı zamanda Pangea Kitaplığı’nın 14. eseri olarak karşımıza çıkıyor. Serideki diğer kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.

Eser hakkındaki düşüncelerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Percy Jackson dizisi disney+

Percy Jackson Dizisi, Kalite Açısından The Mandalorian’dan Aşağı Kalmayacak

Zack Snyder's Justice League hbo max

HBO Max, Zack Snyder’s Justice League Filmini Yanlışlıkla Yayınladı