Kurt Vonnegut, tüm şakalarının Indianapolis hakkında olduğunu söyler. Vonnegut’a göre dünyaya bakış açısı ve lenf bezleri Indianapolis’e aittir. Kendisini Indianapolis’ten koparsaydı işsiz kalacağını ve insanların onun hakkında sevdiği şeyin Indianapolis olduğunu da belirtmekten geri durmaz. Yazar tüm bunları 1986’da memleketi Indianapolis’teki bir lisede konuşmasında söylüyor.
On yıl sonra Butler Üniversitesi’ndeki bir açılış konuşmasında duygularını daha da netleştiriyor: Her şeye yeniden başlayacak olsa tekrar Indianapolis’te doğmayı istediğini dile getiren yazar, çocukluğunu yeniden 4365 North Illinois Caddesi’nde ve tekrar Indianapolis’in devlet okullarında geçirmeyi diliyor.
Geçen hafta Yasak Kitaplar Haftası’nda tanıtılan 543 Indiana Bulvarı’ndaki yeni Kurt Vonnegut Müzesi ve Kütüphanesi, Mezbaha No 5, Kedi Beşiği ve Şampiyonlar Kahvaltısı’nı yazan ismin mirasına şahit olma fırsatı sağlıyor.
Müzenin kurucusu ve CEO’su Julia Whitehead, Vonnegut müzesi fikrini 2008 yılının kasım ayında, yazarın ölümünden bir buçuk yıl sonra tasarlamış. Whitehead 2011 yılında bağışlanan bir mağazada açtığı müzede, arkadaşları tarafından bağışlanan veya Vonnegut ailesinden ödünç aldığı (Pall Mall sigaraları, Purple Heart tablosu, daktiloları) eşyaları sergiledi.
Ancak bahsi geçen koleksiyon Ocak 2019’dan beri sahipsizdi. Geçtiğimiz baharda bir bağış toplama kampanyası 1.5 milyon dolar toplayarak, müzeyi Indiana Caddesi’ndeki binasını satın alabilecek konuma getirmeyi başardı.
Müzede ailesinin, arkadaşlarının, hayranlarının fotoğrafları, editörlerden gelen ret mektupları ve arkadaşlarının çalışmaları hakkında söyledikleri notlar bulunuyor. Tüm bunlar Vonnegut’un yaşamına derin bir bakış açısı kazanmamızı sağlıyor.
Müze Yasaklı Kitapları da İçerecek
Yeni açılan Kurt Vonnegut Müzesi ve Kütüphanesi ayrıca, Wes Montgomery’nin müziğini dinleyen bir açık hava tüneli ile İkinci Dünya Savaşı’nın caz seven, sansürsüz ve emek veren ustalarını onurlandıracak. Müze ve kütüphane ayrıca ulus genelinde kütüphanelerde ve okullarda en sık yasaklanan 100 kitabı, usta odaklı kitap kulüplerini, yazma atölyelerini ve sanat sergilerini içeren bir ifade özgürlüğü sergisi barındıracak.
Vonnegut, hayatı boyunca Indianapolis’e olan takdirini dile getirmesine rağmen, Doğu Cornell’a giderken memleketini sonsuza dek terk etmişti. Yine de yazarın bunca vakit geçirdiği şehirde yeniden hatırlanıyor olması harika. Öyle değil mi?
* Milton’ın Kayıp Cenneti’nde Gizli Bir Akrostiş Bulundu
Dünyada görülmesi gereken ne kadar çok yer var. Sadece doğal güzelliklerden ibaret değil bunlar da… Belki bir gün yolumuz düşebilir. Yasaklı kitaplar kısmını da özellikle merak ettim.