in

İngiltere’de Karantina Sona Erdi: Kitapçılar Satış Rekorlarına Koştu

İngiltere, Koronavirüs karantinalarına son verdi. Aylar sonra yeniden açılan kitapçılar, kısa sürede ciddi satış rakamlarına ulaştı.

İngiltere Karantina kitapçı satış
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs pandemisini yüksek oranlı aşılama ile kontrol altına alan İngiltere ve Galler’de kitapevleri aylar sonra tekrar açıldı. Karantina sonrası ülkedeki kitapçılarda ilk haftada toplam 3,7 milyon basılı kitap satıldı.

Kitapevi sahiplerinin ifadelerine göre, uzun bir aradan sonra kitapçılarına kavuşan her yaştan okur şekerci dükkanında neşelenen çocuklar gibiydi.

İngiltere ve Galler’de ikinci dereceden önem arz eden esnaflar kapılarını Aralık 2020’den beri süren karantinadan sonra ilk defa açtı. Yayıncılık sektöründe araştırmalar yapan şirket Nielsen BookScan’in kitap satış verilerine göre, kitap pazarı %33 oranında büyüdü ve %32.5 oranında değeri arttı. Kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra toplamda bir haftada 3.7 milyon kitap satılmış oldu.

- Reklam -

Birleşik Krallık’taki en ünlü kitapçı olan Waterstone’un işletme müdürü Kate Skipper kapılarını tekrar açmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti:

“Rafların arasına dönmekten, kitaplara dokunup onlar hakkında konuşmaktan daha iyi bir şey yok. İnsanlar kitapevlerine tekrar dönecek olmanın heyecanını yaşarken biz de hazırlıklarımızı ona göre yaptık.”

Maggie O’Farrell’ın William Shakespeare’in küçük yaşta ölen oğlu hakkında olan kitabı Hamnet, BP Walter’dan The Dinner Guest, Matt Haig’den The Midnight Library, Kazuo Ishiguro’dan Klara and Sun ve Richard Coles’tan The Madness geçen hafta İngiltere’de en çok satan kitaplar arasındaydı

İngiltere Karantina kitapçı satış

Westbourne Bookshop’ın sahibi Paul Angel kitapseverlerin sevincini paylaştı:

“Maskeleriyle kitapları koklamaya çalışan ve çocuklar gibi neşeli orta yaşlı insanların sevincine şahit olduk. Tanıdık yüzleri tekrar görmek mutluluk verici.”

İngiltere, Karantina Sonrası Kitapçılarına Kavuştu

Read Holmfirth kitapevinin sahibi James Ashmore’un ifadeleri ise şöyle:

- Reklam -

“İnsanların kapıdan içeri girdiklerinde rahat bir nefes aldıklarını görüyordum. Daha önce duymadıkları ve almak için gelmedikleri kitaplarla dönüyorlar çünkü kitaplar hakkında öneriler alma fırsatları oluyor. Satışlarımız çok iyi gidiyor. İlk haftayı güzel tamamladık. Müşteriler kurallara uygun bir şekilde alışverişlerini yapıyorlar.”

Ekim ayında beri kapalı olan Not Just Books kitapevinin sahibi Jane James ise şunları kaydetti:

“Kapılarımızı tekrar açmanın en zevkli tarafı ailelerini kitapçıya götürmek için ısrar eden çocukların heyecanını görmek oldu. Bu sevince şahit olmak uzun bekleyişe değdi.”

İngiltere’de yapılan kısıtlamalar sonucu kitapçıların açılıp kapanma süreçlerine rağmen 2020’de 202 milyon kitap satışı oldu. Bağımsız kitapçılar bulunduğu bölgedeki insanların destekleriyle ayakta kalmaya çalışırken büyük yayınevleri kârlı raporlar yayınladı.

Pandeminin ağırlığı kimi ülkelerin üzerinden yavaş yavaş kalkmaya başlıyor. Türkiye ise kısmi kapanmalar ile tam kapanmalar arasında gidip geliyor.

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Salamander Salamander dedi ki:

    Bizde vaka sayılarında zirveye oynarız. Şaka gibi ülke.

  2. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    2020’de 202 milyon kitap satışı.Bir haftada 3.7 milyon kitap satışı.Bu İngilizler çıldırmış olmalı.Gidin televizyon izleyin internette takılıp dizi film izleyin.Çok kötü örnek oluyorsunuz.

  3. Avatar for _OZ _OZ dedi ki:

    Metroda, cafede, ofiste ne gösterip rekabet edecekler? Kitap.

    Ne sandınız.

  4. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Yaptığınız ironiyi sevdim. Kafama takılan bu ingilizler internetten alış veriş yapmıyorlar mı ki kitapçılara hüvum etmişler

  5. Avatar for Gwynbleidd Gwynbleidd dedi ki:

    Çok basit gelebilir ama kitapçıdan almanın hissiyatı başka. Yazıda da buna benzer bir şey denmiş zaten.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

2021 International Booker Prize Kısa Listesi

2021 International Booker Prize Kısa Listesi Açıklandı

ilk hulk marvel comics

Marvel Comics İlk Hulk’ı Tanıtmak için Okuru 10.000 Yıl Geriye Götürecek