İngiltere’de parlamentosunda Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı (DCMS) komitesinin sunduğu raporda, hükümetten kütüphane yatırımlarının artırılması istendi.
Hazırlanan rapor, dijital dünyaya uzak olanlar ve düşük gelirli kesim başta olmak üzere, kütüphanelerin toplumun önemli yapıtaşlarından biri olduğunu ve bu nedenle hükümete onları destekleyip modernize etmesini öneriyor.
Libraries Connected adındaki halk kütüphanelerini temsil eden bağımsız bir yardım kuruluşu komitenin raporunu olumlu buldu. Kuruluş başkanı Isobel Hunter, DCMS komitesinin konum kaynaklı eşitliksizlerin üstesinden gelinmesinde kütüphanelerin oynayabileceği kritik rolün farkına varmasından mutlu olduklarını dile getirdi.
Reimagining Where We Live: Cultural Placemaking and the Levelling Up Agenda (Yaşadığımız Yeri Yeniden Hayal Etmek: Kültürel Mekân Oluşturma ve Geliştirme Gündemi) başlıklı rapor; “hükümetin kütüphane hizmetlerinin sunumunu modernize etmek için ihtiyacın en fazla hissedildiği yerlerde kültürel alanlar, çalışma alanları ve ücretsiz, hızlı internet erişimi sağlayacak bir merkez ağının hayata geçirilmesini desteklemesi” gerektiğini öngörüyor.
Raporda Kütüphane Bütçelerindeki Kısıtlamaya da Yer Verildi
Rapor, sundukları hizmetler sayesinde kütüphanelerin girişimcilik, ekonomik büyüme ve iş yaratma süreçlerini harekete geçiren bir motor görevi üstlenebileceğinin altını çiziyor ve British Library bünyesinde faaliyet gösteren Business and IP Centre’ı buna örnek gösteriyor. Bunun yanında raporda; kütüphanelerin farklı sosyoekonomik düzeylerden insanlara ders çalışma ortamı sunmak veya topluluk etkinlikleri ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmak gibi önemli hizmetler sunabileceği yer alıyor.
Isobel Hunter, kütüphanelerin bütçe kısıtlamalarıyla karşı karşıya oldukları bir dönemde onların çok işlevli olabileceğinin farkına varılmasının güven verici olduğunu söylüyor:
“Komite tarafından göz önünde bulundurulan durumlar, halk kütüphanelerinin sosyoekonomik gelişmeler gündeminde önemli bir yere sahip olduğunu kesin bir biçimde ortaya koyuyor. Komitenin kütüphanelere daha fazla yatırım yapma çağrısını memnuniyetle karşılıyor ve hükümeti raporun tavsiye ettiği adımları atmaya çağırıyoruz.”
Ancak komite bunların gerçekleştirilmesinin önünde fonlamadaki coğrafi eşitsizlikler ve uzun vadeli sürdürülebilirliğin sağlanması gibi önemli engeller bulunduğunu söylüyor.
Son yıllık rakamlara göre, 2021’e dek düşüş gösteren kütüphane sayısı yılın ilk çeyreğinde artış gösterdi ve 3.662’den 3.842’ye yükseldi. Ancak yetkililer bu rakamların geçici verilere dayandığını kabul ediyor.
Ülke çapında düzinelerce kütüphane, artan elektrik faturaları ve hayat pahalılığı karşısında savunmasız kalan insanlara yardım eli uzatmaya hazırlanıyor.
Hükümetin ise komitenin sunduğu rapora cevap vermek için iki aylık bir süresi var.
İngiltere’de koronavirüs pandemisi kitapçıları da zor duruma sokmuştu.
Konu hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The Guardian
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!