in

İngiliz Parlamentosu, Hükümeti Kütüphanelere Destek Olmaya Çağırdı

İngiltere’de parlamento, hükümete kütüphane yatırımlarını artırma çağrısında bulundu. Sunulan raporda, “kütüphanelerin toplumun önemli yapı taşlarından biri” olduğu hatırlatıldı.

ingiltere parlamento kütüphane
- Reklam -
- Reklam -

İngiltere’de parlamentosunda Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı (DCMS) komitesinin sunduğu raporda, hükümetten kütüphane yatırımlarının artırılması istendi.

Hazırlanan rapor, dijital dünyaya uzak olanlar ve düşük gelirli kesim başta olmak üzere, kütüphanelerin toplumun önemli yapıtaşlarından biri olduğunu ve bu nedenle hükümete onları destekleyip modernize etmesini öneriyor.

Libraries Connected adındaki halk kütüphanelerini temsil eden bağımsız bir yardım kuruluşu komitenin raporunu olumlu buldu. Kuruluş başkanı Isobel Hunter,  DCMS komitesinin konum kaynaklı eşitliksizlerin üstesinden gelinmesinde kütüphanelerin oynayabileceği kritik rolün farkına varmasından mutlu olduklarını dile getirdi.

- Reklam -

Reimagining Where We Live: Cultural Placemaking and the Levelling Up Agenda (Yaşadığımız Yeri Yeniden Hayal Etmek: Kültürel Mekân Oluşturma ve Geliştirme Gündemi) başlıklı rapor; “hükümetin kütüphane hizmetlerinin sunumunu modernize etmek için ihtiyacın en fazla hissedildiği yerlerde kültürel alanlar, çalışma alanları ve ücretsiz, hızlı internet erişimi sağlayacak bir merkez ağının hayata geçirilmesini desteklemesi” gerektiğini öngörüyor.

Raporda Kütüphane Bütçelerindeki Kısıtlamaya da Yer Verildi

Rapor, sundukları hizmetler sayesinde kütüphanelerin girişimcilik, ekonomik büyüme ve iş yaratma süreçlerini harekete geçiren bir motor görevi üstlenebileceğinin altını çiziyor ve British Library bünyesinde faaliyet gösteren Business and IP Centre’ı buna örnek gösteriyor. Bunun yanında raporda; kütüphanelerin farklı sosyoekonomik düzeylerden insanlara ders çalışma ortamı sunmak veya topluluk etkinlikleri ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmak gibi önemli hizmetler sunabileceği yer alıyor.

ingiltere parlamento kütüphane destek

Isobel Hunter, kütüphanelerin bütçe kısıtlamalarıyla karşı karşıya oldukları bir dönemde onların çok işlevli olabileceğinin farkına varılmasının güven verici olduğunu söylüyor:

“Komite tarafından göz önünde bulundurulan durumlar, halk kütüphanelerinin sosyoekonomik gelişmeler gündeminde önemli bir yere sahip olduğunu kesin bir biçimde ortaya koyuyor. Komitenin kütüphanelere daha fazla yatırım yapma çağrısını memnuniyetle karşılıyor ve hükümeti raporun tavsiye ettiği adımları atmaya çağırıyoruz.”

Ancak komite bunların gerçekleştirilmesinin önünde fonlamadaki coğrafi eşitsizlikler ve uzun vadeli sürdürülebilirliğin sağlanması gibi önemli engeller bulunduğunu söylüyor.

- Reklam -

Son yıllık rakamlara göre, 2021’e dek düşüş gösteren kütüphane sayısı yılın ilk çeyreğinde artış gösterdi ve 3.662’den 3.842’ye yükseldi. Ancak yetkililer bu rakamların geçici verilere dayandığını kabul ediyor.

ingiltere parlamento kütüphane

Ülke çapında düzinelerce kütüphane, artan elektrik faturaları ve hayat pahalılığı karşısında savunmasız kalan insanlara yardım eli uzatmaya hazırlanıyor.

Hükümetin ise komitenin sunduğu rapora cevap vermek için iki aylık bir süresi var.

İngiltere’de koronavirüs pandemisi kitapçıları da zor duruma sokmuştu.

Konu hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

28 Months Later filmi danny boyle ile gelebilir

Danny Boyle, Yıllardır Beklenen “28 Days Later”ın Üçüncü Devam Filmini Yönetmek İstiyor

Upirlerin Fısıltısı - Çağan Dikenelli

Çağan Dikenelli’nin 17. Yüzyıl İstanbul’unda Geçen Fantastik Polisiyesi “Upirlerin Fısıltısı” Yeniden Raflarda