in

İnsansız Ordular: Katil Robotlar, Otonom Silahlar ve Makine Savaşları Kitabı Raflarda

Paul Scharre imzalı İnsansız Ordular: Katil Robotlar, Otonom Silahlar ve Makine Savaşları eseri Türkçe raflarındaki yerini aldı.

İnsansız Ordular - Paul Scharre
- Reklam -
- Reklam -

Amerikalı Paul Scharre imzalı İnsansız Ordular kitabı raflardaki yerini alıyor. Eser, Kronik Kitap etiketiyle okurun karşısına çıkıyor.

Tam adı İnsansız Ordular: Katil Robotlar, Otonom Silahlar ve Makine Savaşları olan eser ilk olarak 2018 senesinde Army of None: Autonomous Weapons and the Future of War adı ile orijinal diline yayımlanmıştı.

Kurgu dışı bilim, teknoloji, politika türlerindeki eserleriyle tanınan Paul Scharre, Hyperwar: Conflict and Competition in the AI Century ve Robotics on the Battlefield – Part I: Range, Persistence and Daring gibi kitaplar da kaleme almıştı.

- Reklam -

Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi’nin kıdemli üyesi olan Paul Scharre, aynı zamanda Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Programı’nın da yöneticilerinden. Eğitimini Politik Ekonomi ve Kamu Politikası alanında tamamlayan Scharre, The New York Times, CNN, TIME, Foreign Policy gibi mecralardaki köşe yazıları ve CNN, MSNBC, Fox News, NPR, BCC gibi televizyon kanallarındaki programlarıyla da tanınıyor.

Scharre aynı zamanda ABD savunma bakanlığının İnsansız, Otonom Sistemler ve Yeni Silah Teknolojileri Departmanı’nda da çalışmış bir isim.

2019’da Colby Ödülü kazanan İnsansız Ordular eseri, Bill Gates’in 2018’deki “En İyi 5 Kitap” listesinde de yer almıştı.

İnsansız Ordular – Paul Scharre | Arka Kapak Tanıtımı

Otonom silahların devri geldi. Peki, dünya buna nasıl ayak uyduracak? Savaşın kaderini otonom silahlara bırakmak, muharebe meydanlarını nasıl değiştirecek? Ölüm-kalım kararı artık robotların eline mi geçiyor? Geleceğin savaşlarında insan ne kadar rol üstlenecek? Askerler, siyasiler, hukukçular, mühendisler, bilim insanları ve sivil toplum örgütleri bu konu hakkında ne düşünüyor? Terminatör gerçeğe mi dönüşüyor?

İnsansız Ordular, silahlara ölüm-kalım kararlarını verme özgürlüğünü tanımanın sonuçlarını keşfetmek için tüm dikkatleri askeri tarihe, küresel politikalara ve modern bilime çekiyor. Irak ve Afganistan’da çalışmış emekli ABD Kara Kuvvetleri Ranger’ı ve Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi, Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Programı direktörü Paul Scharre, savaşı daha kesin ve insani hâle getirebilecek teknolojiyi benimsememiz gerektiğini söylüyor. Ancak olağanüstü teknolojik gelişmeler neticesinde artık ölüm-kalım kararlarında insan kalbine yer kalmadığını da belirtiyor. Üst düzey teknolojiye sahip silah sistemlerini anlatırken, gün geçtikçe belirgin biçimde ortaya çıkan hukuki ve ahlaki sorunları da ele alıyor.

İnsansız Ordular: Katil Robotlar, Otonom Silahlar ve Makine Savaşları, geleceğin savaşlarını bir bilimkurgu romanı gibi sarsıcı ve sürükleyici biçimde, tüm gerçekleriyle ortaya seriyor.

- Reklam -

İnsansız Ordular - Paul Scharre

İnsansız Ordular Hakkında Ne Dediler?

“Savaş teknolojisinin geleceğine dair büyük bir başarı… Muharebe meydanlarının ve ötesindeki robotların dünyasından geçen son derece okunası bir yolculuk.” – P.W SINGER, Wired for War kitabının yazarı

“Askeri konularla ilgili son zamanlarda okuduğum en ilginç kitap.” – THOMAS E. RICKS, New York Times Book Review

“Yapay zekâ ve savaşın geleceğiyle ilgilenen herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap.” – TASK & PURPOSE

“Çok yakın zamanda askeri mücadeleleri şekillendirecek olan otomatikleştirilmiş muharebe alanlarına dair güvenilir ve çarpıcı bir bakış açısı.” – SCIENCE

Kutsi Aybars Çetinalp tarafından Türkçeye çevrilen eser, Kronik Kitap’ın İş Dünyası dizisi kapsamında okurla buluşuyor. Kapak tasarımını Kutan Ural’ın üstlendiği eser toplamda 496 sayfadan oluşuyor. Kitap, Kasım 2020 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Peki siz İnsansız Ordular kavramı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bilimkurgu edebiyatında sıkça karşımıza çıkan bu kavramın yavaş yavaş gerçek dünyaya da yansımasını nasıl karşılıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Kitabın Türkçe çevirisi tam da Google’ın yapay zeka ve etik kurulunun başında olan akademisyenin işten çıkarılmasına yönelik tartışmalara denk gelmesi benim için kitaba yönelik ilgi uyandırıcı oldu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nadir Pokemon Kartı Charizard

Nadir Pokemon Kartı Açık Artırmada 170 Bin Doları Buldu: Teklifler Yükselmeyi Sürdürüyor

Star Wars: Kenobi dizisi Ewan McGregor

Star Wars: Kenobi Dizisi Çekimleri Başlıyor: Ewan McGregor Geri Dönüyor