in

“İran Masalları” İkinci Kitabıyla Devam Ediyor

Özel bir kültürün, Zağros Dağları’nda göçebe hayatı süren Bahtiyari Aşireti’nin masallarını konu alan “İran Masalları 2”, Karakarga Yayınları etiketiyle raflarda.

iran masallari 2 ust
- Reklam -
- Reklam -

Karakarga Yayınları farklı milletlerin kadim masallarını bizlerle buluşturmaya devam ediyor. Bu sefer durağımız ikinci kez İran. İran Masalları‘nın ilk kitabı farklı diyarlardan bizlere ulaşan bu masalların, değişik inanç ve kültürlerin bin yıllar içerisinde nasıl iç içe geçtiğini ve ortaya biricik, özgün bir yaşayış çıkardığını göstermişti. Yine ilk kitapta çeşitliliğiyle zengin, karmaşık ve büyülü bir kültürel yapıyı binlerce yıl boyunca korumayı başarmış topraklarda kaynağını Budizm, Hinduizm, İslam ve Zerdüştlük’ten alan masallar anlatılmıştı.

Şimdiyse farklı bir çerçeveye; dış dünyadan kopuk, gelenekçi yaşamıyla öne çıkan Bahtiyari Aşireti’ne odaklanıyoruz. Raflarımızda şimdiden yerini alan ve David Lockhart Robertson Lorimer tarafından derlenen kitabın tanıtım bülteni ise şöyle:
iran masallari 2İran Masalları 2, oldukça ilgi gören ilk kitaptan farklı olarak özel bir kültürün; Zağros Dağları’nda göçebe bir hayat süren Bahtiyari aşiretinin masallarını anlatıyor. Bahtiyariler toprağı işleyerek geçinen, sıcak ve soğuk mevsimlerde yer değiştiren; içe dönük, dış dünyadan kopuk ve gelenekçi bir topluluktu. Uzun yıllar gizli kalan masalları da sert koşulların ve ortak geleneksel yaşayışın etkisiyle cesareti, yiğitliği, azmi, dindarlığı ve kanaatkârlığı vurguluyordu.

1900’lü yılların başında İran kültürüne ilgi duyan bir İngiliz asker, bölgenin yaşlı ve namlı kimseleriyle oturup notlar almış. Ortaya da cesareti, özveriyi ve sadeliği anlatan bu büyülü masallar çıkmış.
Karakarga Yayınları‘ndan çıkan 272 sayfalık kitabın çevirmenliği ilk kitaptaki gibi yine Servin Sarıyer‘e emanet.

- Reklam -

Raflarda yerini aldı bile! Şimdiden iyi okumalar.

- Reklam -

Volkan Şahin

15 Mayıs 1996 İstanbul doğumlu. Edebiyata olan sevgisi babasıyla Sirkeci'ye gidip kitap aldığı çocukluk günlerinde başladı. Gazetenin birinin verdiği kuponları biriktirerek aldığı kitap setinin içerisinde, okuduğu ilk ciddi eser olan Suç ve Ceza ile tanıştığında on iki yaşındaydı. O gün Dostoyevski de, Edebiyat da onun için bambaşka bir boyuta ulaştı. Süperkahramanları sever, küçük bir çocukken koltuktan koltuğa zıplayıp "Ben Örümcek Adamım!" dediği rivayet edilir. Buna rağmen hiçbir zaman süperkahraman olmak istememiştir. Arada sırada meramını anlatmak için hikaye yazmayı sever. Fransız Dili ve Edebiyatı okuyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

tom jerry scooby doo

Yeni “Tom ve Jerry” ve “Scooby-Doo” Filmleri Geliyor

daredevil inceleme

Daredevil 3. Sezon: Karanlık Sadece Karanlığa Cevap Verir