Bilimkurgu edebiyatı denilince şüphesiz akla ilk gelenlerden biri Isaac Asimov‘dur. Yazar fantazya türünde eserler kaleme almış olsa bile, Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte bilimkurgu türünün öncülerinden biri olarak anılmaya devam ediyor. İthaki Yayınları tarafından dilimize tekrar kazandırılan ünlü Vakıf serisinin sıradaki kitabı İkinci Vakıf nihayet bizlerle!
Bilim romanı yazabilmek için bilim insanı olmak gerektiğinin kanıtlarından olan Asimov aynı zamanda bir biyokimyager. Popüler bilim kitapları ve daha dilimize kazandırılmamış şiirler de kaleme alan Yahudi asıllı Amerikalı yazar Asimov’un en önemli eserlerinden biri ise Vakıf serisi. Hugo Tüm Zamanların En İyi Serisi Ödülü’nü Yüzüklerin Efendisi‘nin elinden alan bu seri, daha önce Altın Kitaplar ve yine İthaki Yayınları tarafından dilimize kazandırılmıştı. İthaki Yayınları seriyi tekrar ve yeni kapaklarıyla orijinal basım sırasına göre tekrar dilimize kazandırıyor. Okurları raflarda bekleyecek olan sıradaki Vakıf kitabı ise bu sıra ön siparişte olan İkinci Vakıf.
Daha önce radyo oyunu olarak da hayranlarıyla buluşan serinin üçüncü kitabının tanıtım bülteni aşağıdaki gibi:
Hugo Tüm Zamanların En İyi Serisi Ödülü
1941 yılında genç bir bilim insanı ve yazar olarak Isaac Asimov, Edward Gibbon’ın yazdığı Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi’nden etkilenerek çağının çok ötesinde bir destan yazdı: Galaktik İmparatorluk’un çöküşü ve feodalizmin dönüşü, İkinci Galaktik İmparatorluk dönemindeki güvenli ortamdan geçmişe bakan bir bakış açısıyla anlatıldı. İşte bu süreç sonucunda “Tarih tahmin edilebilir mi?”, “Toplum nasıl yönetilmeli?” ya da “İmparatorluklar neden yükselir ve çöker?” gibi soruları sormaktan çekinmeyen destansı Vakıf Serisi ortaya çıktı.
Katır, Galaksi’yi fethetmişti, en azından büyük bir kısmını. Birinci Vakıf’ın liderleri ya öldürülmüş ya da taraf değiştirmişti. Ancak İkinci Vakıf’ın varlığı Katır’ı hâlâ huzursuz ediyordu. Sır gibi saklanan Vakıf’ın yeri, Galaksi’deki “Yıldız Sonu”ndaydı; peki ama burası neresiydi? Ya da bu Vakıf gerçekten mevcut muydu? Katır, artık en sadık generali olan ve an itibariyle beyni yıkanmış eski direniş lideri ile zihni hâlâ özgür, hırslı genç Bail Channis’i Vakıf’ın yerini bulmak için görevlendirmişti. Ama arayış içindekiler yalnızca onlar değildi. Seldon’ın planını kendinden büyük pek çok kişiden daha iyi anlayan 14 yaşındaki Arkady Darrell da Vakıf’ın peşindeydi…
272 sayfadan oluşan kitabın çevirmenliğini Çiğdem Şafak yapıyor. Seriye kaldığı yerden devam etmek isteyen hayranlar İkinci Vakıf‘ı 13 Nisan‘da tüm kitapçılarda bulabilirler!
Her romanda çevirmenin değişmesi biraz üzücü.