in

Şebnem İşigüzel’den Oyunbaz Bir Roman: “İstanbullu Amazonlar 1809”

Şebnem İşigüzel yeni romanı İstanbullu Amazonlar 1809 ile okurun karşısına çıkıyor. Eser, İletişim Yayınları etiketini taşıyor.

İstanbullu Amazonlar 1809 - Şebnem İşigüzel
- Reklam -
- Reklam -

Şebnem İşigüzel yeni romanı ile bir kez daha okurla buluşuyor. Yazarın son kitabı İstanbullu Amazonlar 1809, İletişim Yayınları etiketiyle raflara geliyor.

Yunus Nadi Öykü Ödülü, Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü ve Duygu Asena Roman Ödülü’nün sahibi Şebnem İşigüzel yeni eseri ile karşımıza çıkıyor.

1973 doğumlu yazar, 1993 yılından beri çağdaş edebiyatımıza eserleri ile katkıda bulunmayı sürdürüyor. Annem, Kargalar ve Ben, Venüs, Öykümü Kim Anlatacak, Sarmaşık, Kirpiklerimin Gölgesi, İyilik, Hanane Ay Doğacak, Çöplük, Gözyaşı Konağı ve Eski Dostum Kertenkele kitaplarının yazarı İşigüzel yeni çalışmasıyla raflarda.

- Reklam -

İstanbullu Amazonlar 1809 adını taşıyan eser Osmanlı döneminde geçen alternatif bir tarihi konu alıyor.

İstanbullu Amazonlar 1809 – Şebnem İşigüzel | Arka Kapak Tanıtımı

İstanbullu Amazonlar 1809 - Şebnem İşigüzel

“Müneccimbaşı her bebekte haremin kapısında beklerdi. Eğer bebek erkek ise hemen yıldız haritasına bakılır, kehanette bulunulurdu. Bebeğin kız olduğu öğrenildiğinde bunu yapmak gereksiz görülürdü. Zira kızların tahta çıkma olasılığı yoktu. Ancak o gece müneccimbaşı yıldızlarına bakılacak kadar başka bir kadın sultanın dünyaya geldiğini biliyordu.”

Osmanlı, bir kadın sultanı tahta çıkardı mı? Taht bahtına erişen ilk ve son kadın sultan tarihten nasıl silindi? İmparatorluğun başında kalmasına müsaade edilseydi kadınlığın bu topraklardaki kaderi değişir miydi?… Kendinden efsunlu bir anlatıcı, kafasındaki bu deli soruların peşinden gidiyor, derin bir ispata girişiyor.

- Reklam -

Gizli kapaklı mektupların, günlüklerin, vakanüvis notlarının satır aralarında gezinirken muhayyilesinin sınırlarını zorluyor. İstanbullu Amazonlar, erkekler üzerinden anlatılan tarihi ters yüz etmeye yeminli; incelikle kurgulanmış, isyankâr ve oyunbaz bir roman.

Şebnem İşigüzel, hacimce küçük, fikren büyük bu zarif roman ile edebiyata farklı bir pencere açıyor.

Toplamda 129 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü Levent Cantek üstleniyor. Eseri yayıma Duygu Çayırcıoğlu ve Emre Bayın hazırlıyor. İstanbullu Amazonlar 1809 kitabı Nisan 2021 tarihi itibarıyla okurlarla.

Şebnem İşigüzel ve eserleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Şebnem İşigüzel’i hiç okumadım lakin kitabın konusu çok dikkatimi çekti. Farklı bir alternatif tarih bakış açısı olmuş. Merak ettim. :100:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çekirdek DNA Analizi

Çekirdek DNA Analizi, Eski İnsanların Göç Hareketlerini Ortaya Çıkarıyor

Hakikatin İzinde - Thomas Bernhard

Thomas Bernhard’ın “Hakikatin İzinde” Kitabından Hayata Dair 8 Alıntı