in

İthaki Bilimkurgu Klasikleri’nin Yeni Kitabı Belli Oldu: “Mars Yıllıkları”

İthaki Bilimkurgu Klasikleri Serisi tüm hızıyla devam ediyor. Bu sefer konuk, usta yazar Ray Bradbury’nin önemli eseri “Mars Yıllıkları”.

mars yilliklari ust
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgu sevenlerinin ilgiyle takip ettiği İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri serisi, usta yazar Ray Bradbury’nin Mars Yıllıkları (The Martian Chronicles) adlı eseriyle devam ediyor. Daha önceden aynı yayınevinden çıkan bu kitap, gözden geçirilmiş yeni baskısıyla sevilen dizinin yeni üyesi oldu!

20. yüzyılda altkültürün en önemli yazarlarından birisi olan Bradbury bu kitabında, Mars’a koloni kurmaya giden insanların Marslılar ile olan etkileşimini kendine özgün etkiletici anlatımıyla aktarıyor.

Arjantinli önemli kalem Jorge Luis Borges’in önsözünün de yer aldığı eserin tanıtım bülteni şu şekilde:
mars yilliklari“BİZ DÜNYALILAR, BÜYÜK VE GÜZEL ŞEYLERİ YIKMAK KONUSUNDA HÜNERLİYİZDİR.”

- Reklam -

Ray Bradbury sadece bilimkurgunun değil fantastik edebiyatın ve korkunun da yirminci yüzyıldaki ustalarından biri. Bilimkurgunun “iyi edebiyat” da olabileceğini kanıtlayan belki de ilk yazar. 1950’de yayımlanan Mars Yıllıkları ise insana dair yazılmış en naif ve en karanlık eserlerden biri.

İnsanlık atom savaşlarının gölgesindeki, sorunlarla boğuşan Dünya’yı terk etmek için Mars’ta koloni kurmaya karar verir. İlk roketler umut dolu kızıl gezegene iniş yaptıklarında yolcular hiç beklemedikleri sorunlarla karşı karşıya kalır. Mars’ta yalnız değillerdir.

Marslılar şekil değiştiren, zihin okuyan, belirli bir gelişmişlik seviyesine erişmiş canlılardır ve gezegene gelen bu istenmeyen ziyaretçiler için orada yeni bir hayat kurmak hiç kolay olmayacaktır. Bradbury’nin yer yer ürkütücü yer yer dramatik anlatımı da burada sahne alır. Irkçılık ve hümanizm gibi fikirler Mars’ta kendine yer bulur. Yazar, âdeta tarihle ve insanlıkla yüzleşir.

- Reklam -

Bilimkurgu edebiyatının en önemli eserlerinden Mars Yıllıkları, okura insanlığın nihai düşmandan nereye giderse gitsin kurtulamayacağını sert ve vurucu bir biçimde anlatıyor: Kendisinden.

“Bradbury’nin öyküleri ve romanları, edebiyatımızın en nadide parçalarından. Ona sahip olduğumuz için şanslıyız.”
Kim Stanley Robinson

“Bradbury’nin öyküleri öylesine içinize işliyor ki bir daha unutamıyorsunuz.”
Margaret Atwood

Ulusal Kitap Ödülü, Pulitzer Onur Ödülü ve Ulusal Sanat Madalyası
312 sayfadan oluşan Mars Yıllıkları’nın çevirmen koltuğunda, kitabın aynı yayınevinden çıkan eski baskısında da olduğu gibi Barış Emre Alkım oturuyor. Editörlüğünü de Alican Saygı Ortanca yapıyor.

Ön siparişe açılan kitap, 7 Eylül‘den itibaren raflarda olacak. Şimdiden iyi okumalar!

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

diablo netflix

Söylenti: Diablo Dizisi Yolda

yurek burgusu ust

Karanlık Kitaplık Dizisinin Yeni Korkutucu Üyesi: “Yürek Burgusu”