in

Her Yıl Farklı Temaya Odaklanacak Kitap Dizisi “İthaki X” Macerasına “Vampir Kitaplığı” ile Başlıyor

İthaki X 2022: Vampir Kitaplığı raflardaki yerini alıyor. İthaki Yayınları’nın her sene farklı temalara odaklanacağı serisinde ilk deste yayımlandı.

İthaki X 2022: Vampir Kitaplığı
- Reklam -
- Reklam -

İthaki X 2022: Vampir Kitaplığı dizisi 1 Aralık 2022 itibarıyla okurla buluşuyor. İthaki Yayınları etiketini taşıyan serinin ilk adımı toplamda 10 kitaptan oluşuyor.

Her yıl farklı temalara odaklanmayı planlayan İthaki X dizisi, aralık ayına Vampir Kitaplığı alt başlığını taşıyan 10 kitapla giriş yaptı. Seride vampir temalı yerli ve yabancı eserler yer aldı. Yabancılarda ağırlık klasiklerden oluşurken Türk yazarlarda ana odak çağdaş edebiyattaydı.

Öykü ve novelları buluşturan dizi, açılışı son dönemlerde yavaş yavaş hak ettiği ilgiyi görmeye başlayan Cumhuriyet dönemi yazarı Kenan Hulusi Koray’ın iki öyküsüyle yapıyor. Çağdaş yazarlardan Mehmet Berk Yaltırık Kan Sahibi ile, Uğur Kılınç Vampirin İtirafı ile, Demokan Atasoy, Işın Beril Tetik, Galip Dursun üçlüsü ise Gerisi Hikâye Ekibinden Vampir Öyküleri ile okurların karşısına çıkıyor.

- Reklam -

Yabancı yazarlar arasında ise Almanya’dan Ernst Raupach, İtalya’dan Luigi Capuana, Rusya’dan Aleksey K. Tolstoy, İngiltere’den Mary Elizabeth Braddon, Fransa’dan Théophile Gautier ve İsveç’ten Eric Stenbock yer alıyor.

Dizinin editörlüğünü ve küratörlüğünü Yankı Enki üstleniyor. Kapak tasarımları Hamdi Akçay, kapak illüstrasyonları ise Yağız Eyiişleyen’in imzalarını taşıyor.

İthaki X 2022 Vampir Kitaplığı Dizisi

Dizide Yer Alan Kitaplar:

    1. Gece Kuşu & Bir Yarasa Bir Kıza Âşık Oldu – Kenan Hulusi Koray
    2. Ölüleri Uyandırmayın – Ernst Raupach
    3. Gerisi Hikâye Ekibinden Vampir Öyküleri – Demokan Atasoy, Işın Beril Tetik, Galip Dursun
    4. Vampir & Ölümcül Tesir – Luigi Capuana
    5. Kan Sahibi – Mehmet Berk Yaltırık
    6. Vourdalak Ailesi – Aleksey K. Tolstoy
    7. Vampirin İtirafı – Uğur Kılınç
    8. Muhterem Leydi Ducayne – Mary Elizabeth Braddon
    9. Ölü Sevgili – Théophile Gautier
    10. Bir Vampirin Gerçek Öyküsü & Öteki Taraf – Eric Stenbock

Gece Kuşu & Bir Yarasa Bir Kıza Âşık Oldu – Kenan Hulusi Koray | Arka Kapak Tanıtımı

Gece Kuşu & Bir Yarasa Bir Kıza Âşık Oldu - Kenan Hulusi Koray

“Bir gün hepimizi ileride bekleyen ölüm, o kadar güzel olarak kanatlarını açmıştı ki, uyandıracak olsaydım, bu kanatların birdenbire havalanarak başka bir tarafa gideceklerini zannediyordum.”

Türk korku edebiyatının değeri geç anlaşılmış kalemi Kenan Hulusi Koray’dan, birlikte okunması oldukça manidar iki tekinsiz öykü: “Gece Kuşu” ve “Bir Yarasa Bir Kıza Âşık Oldu.”

Ülkemizde korku kültürünün önemli başvuru kaynaklarından Gerisi Hikâye podcast programını hazırlayıp sunan yazarlar Demokan Atasoy, Işın Beril Tetik ve Galip Dursun’un sonsözüyle…

Toplamda 88 sayfadan oluşan İthaki X 2022: Vampir Kitaplığı eserini Serdar Soydan derliyor.

Ölüleri Uyandırmayın – Ernst Raupach | Arka Kapak Tanıtımı

Ölüleri Uyandırmayın - Ernst Raupach

“Ölüleri uyandırmayın!
Ölüler yeryüzünün gününe getirir karanlığı;
Bir kez mezara girene
Değmez bir daha yeryüzünün ışığı.”

Alman oyun yazarı Ernst Raupach’ın 1823’te yayımlanan ve uzun yıllar boyu Ludwig Tieck’e ait sanılan, yayımlandığı gibi İngilizceye çevrilmesi nedeniyle dünya edebiyatına da benzerlerinden daha erken nüfuz eden, başta Poe olmak üzere birçok korku yazarını etkileyen öyküsü Ölüleri Uyandırmayın, vampir edebiyatında bir dönüm noktası.

Anıl Alacaoğlu tarafından Türkçeleştirilen kitap toplamda 56 sayfadan oluşuyor.

Gerisi Hikâye Ekibinden Vampir Öyküleri – Demokan Atasoy, Işın Beril Tetik, Galip Dursun | Arka Kapak Tanıtımı

Gerisi Hikâye Ekibinden Vampir Öyküleri - Demokan Atasoy, Işın Beril Tetik, Galip Dursun

“Ejderin evlatları, evime, evinize hoş geldiniz!”

2000’li yılların başlangıcından itibaren Türk korku edebiyatında görülen yükselişe damga vuran, Gerisi Hikâye podcast programından da tanıdığımız yazarlar Demokan Atasoy, Işın Beril Tetik ve Galip Dursun’un kaleme aldığı öykülerde sıradan hayatını yaşamaya çalışan (ya da öyle görünen) insanlar ile kanlı canlı vampirler bir araya geliyor. Demokan Atasoy “Gök Girsin Kızıl Çıksın”da bizi Kadıköy’e, Teoman Şef’in hikâyesine davet ederken, Işın Beril Tetik “Çakma Diş”te gerçek bir vampir olduğunu iddia eden ünlü Youtuber Rodan Kula’yla tanıştırıyor. “Güneş’in Talipleri” öyküsünde ise Galip Dursun, Güneş ile Hakan Sever’in kanlı aşk oyununun perde arkasındaki tekinsizliği gün yüzüne çıkarıyor.

Üç farklı öykü ve yazarı buluşturan eser, toplamda 128 sayfadan oluşuyor.

Vampir & Ölümcül Tesir – Luigi Capuana | Arka Kapak Tanıtımı

Vampir & Ölümcül Tesir - Luigi Capuana

“Hayaletlere inanmadığını söyledin; peki sonra inanmaya mecbur kalırsan?”

İtalyan edebiyatında on dokuzuncu yüzyılın sonlarında yükselişe geçen “verismo” (gerçekçilik) akımının öncülerinden biri olarak kabul edilen Luigi Capuana’nın 1907’de yayımlanan öyküleri “Vampir” ve “Ölümcül Tesir”, yazarın insan zihninin karanlık yanlarına duyduğu ilgiyi öne çıkarırken, doğal olan ile doğaüstü olan arasındaki çatışmaya odaklanıyor.

Duygu Er Quilichini tarafından Türkçeye kazandırılan 56 sayfalık eserin derlemesini Merve Çay üstleniyor.

Kan Sahibi – Mehmet Berk Yaltırık | Arka Kapak Tanıtımı

Kan Sahibi - Mehmet Berk Yaltırık İthaki X 2022: Vampir Kitaplığı

“Ulaklara buyruk verilsin, bir cadı üstadı kiralanıp Mesopotam’a gönderilsin.”

Yedikuleli MansurIstrancalı Abdülharis Paşa ve Karanlığın Şahidesi gibi romanlarıyla tanıdığımız Mehmet Berk Yaltırık, Kan Sahibi’yle okurlarını ürkütmeye devam ediyor. Tepedelenli Ali Paşa’nın hükmettiği topraklarda, Arnavut töresinin, “Lek Dukagin Kanunu”nun, “besa”nın çizdiği karanlık bir serüven. “Besa”da yeri olan kan sahibi, kan davası ve sözlü yasalar kadar eski inanışların birbirine çattığı bir tuhaf karşılaşma…

- Reklam -

Kan Sahibi novellası toplamda 64 sayfadan oluşuyor.

Vourdalak Ailesi – Aleksey K. Tolstoy | Arka Kapak Tanıtımı

Vourdalak Ailesi - Aleksey K. Tolstoy

“Kendi evimde yabancı mı oldum?”

Rus şair, romancı ve oyun yazarı Aleksey Konstantinoviç Tolstoy’un 1839’da Fransızca kaleme aldığı; en yakınlarının ve aile üyelerinin kanını emmek için ölümden geri dönen lanetli varlıkları konu ettiği gotik öyküsü Vourdalak Ailesi, vampir edebiyatının unutulmaz eserlerinden olduğu gibi, Mario Bava’nın klasik yapıtı Black Sabbath filminin de başlıca kaynaklarından biri.

56 sayfalık İthaki X 2022: Vampir Kitaplığı eserinin çevirisini Ayten Er üstleniyor.

Vampirin İtirafı – Uğur Kılınç | Arka Kapak Tanıtımı

Vampirin İtirafı - Uğur Kılınç İthaki X 2022: Vampir Kitaplığı

“Ölümsüzlük, sahildeki kum tanelerini saymak kadar sonsuz bir şey gibi görünüyor, değil mi? Oysa ben o kumları saymaya başlamaktan bile çekinmiyorum. Hatta bir dönem buna vakit harcadığım olmuştu.”

Çürük Ayvalar’da insanın ruhundaki çürümenin resmedildiği tekinsiz öykülere imza atan ve aynı zamanda korku sineması alanında bilimsel çalışmalar yapan Uğur Kılınç’ın Vampirin İtirafı adlı öyküsü, kitap içinde bir kitap biçiminde, insan içinde bir vampir hakkında…

Uğur Kılınç’ın Vampirin İtirafı kitabı toplamda 120 sayfadan oluşuyor.

Muhterem Leydi Ducayne – Mary Elizabeth Braddon | Arka Kapak Tanıtımı

Muhterem Leydi Ducayne - Mary Elizabeth Braddon

“Bana güneşin altında, toprağın üstünde, birkaç yıl daha verin.”

Yaklaşık seksen romana imza atan, Viktorya döneminin en üretken yazarlarından biri olan ve olarak doğaüstü öyküler de kaleme alan İngiliz yazar Mary Elizabeth Braddon’ın Dracula’dan bir yıl önce, 1896’da yayımlanan öyküsü Muhterem Leydi Ducayne, vampir mitinin popülerleşmesine katkıda bulunan en önemli eserlerden biri.

Gülden Zuhal Beleçoğlu tarafından tercüme edilen eser 56 sayfadan oluşuyor.

Ölü Sevgili – Théophile Gautier | Arka Kapak Tanıtımı

Ölü Sevgili - Théophile Gautier İthaki X 2022: Vampir Kitaplığı

“Üzerime örttükleri mezar taşını kaldırabilmek için ne de çok çabalamam gerekti! Bak! Zavallı ellerim yara bere içinde kaldı. İyileşsinler diye öp onları, aşkım!”

Fransız edebiyatının önde gelen simalarından, Baudelaire’in başyapıtı Kötülük Çiçekleri’ni ithaf ettiği, doğaüstüne inanmasa da başka dünyalara, gizemli vakalara ve hayal gücüne düşkün biri olan Gautier’nin 1836’da yayımlanan klasik vampir öyküsü Ölü Sevgili, yaşam ile ölüm arasında gidip gelen bir aşkın, kâbuslardan arzulara uzayan bir yolculuğun hikâyesi.

S. İpek Ortaer Montanari’nin çevirisini üstlendiği kitap toplam 56 sayfa.

Bir Vampirin Gerçek Öyküsü & Öteki Taraf – Eric Stenbock | Arka Kapak Tanıtımı

Bir Vampirin Gerçek Öyküsü & Öteki Taraf - Eric Stenbock İthaki X 2022: Vampir Kitaplığı

“İnsanlar vampirlere çoğunlukla inanmıyorlar!”

W. B. Yeats’in “bilgin, usta, ayyaş, şair ve sapkın” diyerek tanımladığı, abartılı kıyafetleri, egzotik ev hayvanlarından müteşekkil maiyeti ve ürkütücü cazibesiyle Kont Eric Stenbock dekadan sanatçıların önde gelen sembollerinden biriydi. Karizmatik ve manipülatör bir vampiri anlattığı “Bir Vampirin Gerçek Öyküsü” ile kurtadamlar ve korkunç ayinlerle dolu “Öteki Taraf” yazarın en önemli öykülerinden ikisi.

Çevirmenliğini Ömer Ezer’in üstlendiği kitap 56 sayfadan oluşuyor.

İthaki Yayınları’nın yayın yönetmeni Alican Saygı Ortanca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İthaki X dizisinin gelenekselleşmesini umduklarını kaydediyor.

İthaki X 2022 Vampir Kitaplığı içerisinde sizin ilginizi çeken hangi kitaplar oldu? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, Google Haberler üzerinden bizleri takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dredd 2 Filmi Geliyor: Başrolde Yine Karl Urban Var

Karl Urban’lı Bilimkurgu ve Suç Yapımı Devam Filmiyle Geliyor: “Dredd 2” Yolda

Treason Fragmanı - Charlie Cox - Netflix

“Daredevil” Yıldızı Charlie Cox’ın Ajan Rolünde Oynadığı Aksiyon ve Gerilim Dizisi “Treason”dan Fragman