in

J.D. Salinger Eserleri Yıllar Sonra e-Kitap Formatına Kavuşuyor

Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın yazarı J.D. Salinger’ın kitapları artık e-kitap formatında. Kendisine Facebook dendiğinde bile dehşete düşen Salinger’ın eserleri yıllar sonra yeni bir forma kavuştu.

J.D. Salinger
- Reklam -
- Reklam -

Oğlu Matt Salinger’ın söylediğine göre J.D. Salinger’ın eserleri bu zamana kadar elektronik ortama hiç aktarılmadı. Çünkü Salinger bilgisayarlardan ve teknolojiden nefret ediyordu. Fakat Matt, babasının eserlerinin daha ulaşılabilir olmasını istiyor. Kendisinin bu kararı almasının sebebi ise engelli bir hayranından aldığı bir mektup.

Yıllarca istenen e-kitapların yayımlanmamasının, babasının internetten hoşlanmamasından dolayı olduğunu belirten Matt ayrıca babasına Facebook’u tanıtmaya çalıştığında babasının “dehşete” kapıldığını söylüyor.

Matt’in yeniden düşünmesini sağlayan şey ise engelli bir Salinger hayranının kendisine ulaşıp basılı kitapları okumakta güçlük çektiğini söylemesi. Matt bu konuda şöyle diyor:

- Reklam -

“Mektubunu okuduğum anda kendimi onun okumayı çok istediği kitaplara erişebilmesine adamıştım.”

Salinger’ın yayımlanmış dört eseri de e-kitap formatında bulunabilecek. Çavdar Tarlasında Çocuklar, Franny ve Zooey, Dokuz Öykü ve Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar ve Seymour Bir Giriş.

‘Babamın Her Türden Okura Ulaşma İsteğine Katkıda Bulunuyor’

“E-kitap formatı her ne kadar babamın fikri ile ters düşse de ironik olarak babamın her türden okuyucuya ulaşma isteğine, kitaplarını özellikle öğrenciler için ucuz ve erişilebilir tutmasına yardımda bulunuyor.”

cavdar tarlasinda cocuklar illustrasyon
Çavdar Tarlasında Çocuklar illüstrasyonu

J.D. Salinger Çalışmaları Bu Sonbahar New York’ta Sergilenecek

Salinger’ın çalışmaları ayrıca New York Halk Kütüphanesi’nde bu sonbahar sergilenecek. Sergi ayrıca yazarın kişisel arşivinden mektuplar, aile fotoğrafları, Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın yazarın kendi el yazısı ile yapılmış düzeltmelerini de bulunduran daktilo metnini ve 160 civarı farklı ürünü içerecek.

Matt Salinger ve babasının yayıncısı sesli kitapların yayınlanıp yayınlanmayacağı hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

- Reklam -

J.D. Salinger 2010 yılında, 91 yaşında hayatını kaybetmiş ve nispeten az sayıda eser yayımlamış olsa da oğlu, aslında arkasında daha önce hiç görülmemiş pek çok eser bıraktığını söylemeyi ihmal etmiyor.

Bu haberle birlikte Salinger kitaplarının resmi ellerde e-kitap formatıyla çıkmasının önünde bir engel kalmadı. Salinger’ın ülkemizdeki haklarını elinde bulunduran Yapı Kredi Yayınları’nın bu konuda nasıl bir adım atacağı ise şimdilik belirsizliğini koruyor.

Görünen o ki Salinger gibi kendisine izole hayat seçmiş bir yazar olsanız da, çağın gerekleri bir şekilde sizi ele geçirmeyi başarıyor.

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* Toplumdan Uzak Birinin Yaşamını Aralamak: J.D. Salinger – Nefret ve Sefalet

* E-Kitapların Okuma Tarzımıza Etkisi Üzerine Bir Araştırma

* E-Kitap ve Koku: Milyarlarca Yıl Süren Tantana

Kaynak: BBC

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lucy in the Sky

Natalie Portman’lı Bilimkurgu Filmi “Lucy in the Sky”dan Yeni Fragman

Sony Insomniac Satın Alma - Spider Man

Sony, Başarılı Oyun Stüdyosu Insomniac’ı Satın Aldı