in

J.K. Rowling Trans Açıklamalarının Eleştirilmesi Üzerine Aldığı İnsan Hakları Ödülünü İade Etti

J.K. Rowling, geçen yıl kendisine verilen onur ödülünü iade etti. Harry Potter’ın yazarı, trans bireylere dair söylemlerine gelen eleştirileri kabul etmiyor.

J.K. Rowling Trans Açıklamaları
- Reklam -
- Reklam -

J.K. Rowling geçen sene Robert F. Kennedy İnsan Hakları Organizasyonu (RFKHR) tarafından layık görüldüğü Umut Dalgacığı ödülünü iade etti. Ünlü yazar organizasyonun başkanının kendisini trans bireyler hakkındaki yorumları yüzünden eleştirdiği için bu kararı verdiğini belirtti.

Haziran ayının başlarında J.K. Rowling Twitter’da paylaştığı gönderilerde cinsiyet kimliği üzerine düşüncelerini ileri sürmüştü:

“Eğer biyolojik cinsiyet gerçek değilse kadınların kimliği silinir. Trans insanları tanıyor ve seviyorum fakat cinsiyet konseptini yok etmek pek çok kadının kendilerine yüklediği anlamı da yok etmek manasına gelir.”

- Reklam -

Rowling’in bu yorumları LGBT organizasyonları ve kendisinin yazdığı Harry Potter filmlerinde oynayan pek çok oyuncu tarafından kınanmıştı. J.K. Rowling çektiği tepki üzerine kaleme aldığı yeni bir yazıda kendisinin de yaşadığı kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırılardan bahsetmiş ve hormon terapisi veya ameliyat geçirmemiş trans kadınların, kadınlara ait yerlere girmemesi gerektiğini savunmuştu.

RFKHR’ın dağıttığı Umut Dalgacığı ödülü Rowling’e geçen aralık ayında Lumos organizasyonu aracılığıyla yaptığı hayır işleri için verilmişti. Rowling ödülü aldığı zaman, “Bna bahşedilen en büyük onurlardan birisi,” demiş ve, “Robert Kennedy bir insanın sahip olması gereken bütün iyi özelliklerin vücut bulmuş hali,” açıklamasını yapmıştı.

J.K. Rowling Trans Açıklamaları

Ağustos ayında Robert Kennedy’nin kızı ve organizasyonun başkanı avukat Kerry Kennedy yazarın görüşlerini kınayan açıklamalarda bulundu:

“Kendi sözlerinden Rowling’in biyolojik cinsiyetin doğumda atanan cinsiyet olduğuna inandığına ve insanın toplumsal cinsiyetine önem vermedini anlıyorum. Bu düşünce benim kategorik olarak reddettiğim bir düşünce şeklidir. Bilim bu konuda nettir: Cinsiyet ikili değil.

“Trans hakları insan haklarıdır. J.K. Rowling’in trans topluluğuna yaptığı saldırı RFKHR organizasyonunun temel inançlarına tamamıyla zıttır ve babamın vizyonunu lekelemektedir. RFKHR olarak trans bireylerin yanındayız ve trans hakları için verdiğimiz savaşı asla sonlandırmayacağız.”

- Reklam -

J.K. Rowling: “Transfobik Olduğum İddialarını Reddediyorum”

J.K. Rowling geçen perşembe günü yaptığı açıklamayla bu sözlerin üzerine ödülü iade ettiğini belirtti:

“Şahsımla RFKHR arasındaki ciddi görüş çatışmaları sebebiyle geçen sene bana bahşedilen Umut Dalgacığı ödülünü geri vermekten başka seçeneğim yokmuş gibi hissediyorum. RFKHR’ın bu duruşu sergilemeleri gerektiği hissine kapılmaları beni son derece üzüyor. Gelgelelim, hiçbir ödül veya onur; ismini alan insana duyduğum saygı ve hayranlık ne kadar büyük olursa olsun beni fikirlerimi sergilemekten geri durduramaz.

“RFKHR’dan gelen açıklamalar beni tamamen yanlış bir şekilde transfobik olmakla suçladı ve trans insanların zarar görmesine sebep olmakla itham etti. Trans topluluğunun içinden ve dışından aldığım binlerce destek e-postası durumun bu olmadığını düşünmeme yetiyor. Trans insanlardan nefret ettiğim ve onlar için kötü dileklerim olduğu iddialarını reddediyorum. Kadın haklarını savunmanın yanlış, ayrımcı veya trans topluluğuna zarar veya şiddet verdiğini de kesinlikle düşünmüyorum.

“RFKHR günümüzde devam eden radikal trans hakları eylemlerinin kadın haklarıyla hiçbir şekilde çatışmadığını iddia ediyor. Benimle iletişime geçen binlerce kadın böyle düşünmüyor ve tıpkı benim gibi bu hak çatışmasının ancak konu üzerine ılımlı konuşma imkânı olursa çözüleceğine inanıyor.”

J.K. Rowling’in düşüncelerine ve ödülü iade edişine dair sizin bakış açınız nasıl? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bekliyoruz.


* Harry Potter, Marvel Evreni’nde Göründü: New Excalibur!

Kaynak: The Guardian

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

51 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for fox fox dedi ki:

    J.K. Rowling: “Transfobik Olduğum İddialarını Reddediyorum”

    Diktatörler de diktatör olduklarını reddediyor.
    Hatta kimse kötülük yaptığını da kabul etmez.
    Hitler bile kötülük yaptığını düşünmüyordu.

    Onun için insanların neyi kabul edip etmedikleri çok önemli değil.

  2. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Kendi kendini yok eden başka bir yazar yoktur herhalde.

  3. Avatar for galeme galeme dedi ki:

    Doğumdan başka bir zamanda mı belli oluyor cinsiyet? Değişik bir inanışmış. :thinking:

    Kitaplarını okumadım, hakkında bilgim de yok ama düşüncelerini sevdim. Fikirlerinin arkasında durması da takdir edilesi. Helal olsun.

  4. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Olay ve kökeni zannedilenden daha karmaşık. Genel tartışmalarda kavramlar kullanıla kullanıla anlam kayması yaşadı.

    Tabii, ben de ister istemez basitleştireceğim. Geleneksel toplumsal cinsiyet rolleriyle alakalı bir durum. Trans deneyim de bu husustaki en hararetli tartışmaların göbeğinde.

    Rowling, uzmanlarının bile mütabakata tam varamadığı bir hususta, fazla yüzeysel yorumlarda bulundu, denebilir. Biraz onun ceremesini çekiyor.

    Rowling Harry Potter sonrası genel trendlere uyarak demeçlerde bulunan biri. Er ya da geç bunun bir yerde başına patlayacağı kesindi.

    Neydi… Seri tamamlandıktan yıllar sonra, önemli karakterlerinden Albus Dumbledore’un eşcinsel olduğunu açıklamıştı.

    Yalan olmasın, tam hatırlayamıyorum. Ama doğruysa, bu konuda çok abuk bir açıklamada da bulunmuş. Karakterin bu yönüne dair seride ne gibi gizli ayrıntılar olduğu sorulunca, tatlıyı sevmesini örnek göstermiş. Bu demeci uydurma değilse, yani, tatlı severler cinsel yönelimleri hususunda bi’ düşünsünler(!), Rowling o ihtimale göre kurgusal karakterinin yönelimini değiştirmiş. Rowling bilir, eski öğretmen (Bana sormayın. O bağlantıyı da çözemedim :thinking: :man_shrugging:).

    Ama sanırım emin olduğum ve en bombalısı, Harmoni karakterinin etnik kökeniyle ilgili iddiası ve bunun hayranlarca çürütülmesiydi. Lanetli Çocuk adında, Harry Potter sonrasını anlatan bir tiyatro oyunu sahnelenmiş. Karakter filmlerde beyaz biriyken, oyunda Afrika kökenli biri tarafınca oynanmış. Kendisine bu yorum farkı sorulduğunda, cevabı, “Ben kitaplarımda o karakterin ten renginden hiç bahsetmedim ki,” gibisinden olmuş. Biraz, Harmoni bildiğiniz gibi değildi zaten, gibi bir şeye getirmiş. Hayranlar da kitapları arayıp tarayıp karakterin beyaz olduğunu betimleyen kısımları çıkarmışlardı. Rowling, yorumdur, diyerek kestirip atabileceği şeyde tuhaf bir ısrara girmişti. Bazıları bunu, Rowling’in beyaz karakterlerin başka etnik kökenden kişilerce oynanması trendinden faydalanmak istemesine yormuştu. Yazdığı kitabın fazla beyaz olmasını telafi etmeye çalışmasına yoranlar da oldu. O yorumlayana kadar, bu beyazlık meselesini önemseyen çıkmamıştı.

    Yani… Seri bitmiş olabilir. Rowling’in baskıda olmasa bile genel algıda seriyi yeniden yorumlama ve değiştirme gayreti bitmedi. Kitapların hayranları Rowling’in bu durumundan usanmaya başladılar.

    Özetle… Bi’ şekilde gündem olmasını başarıyor, kitaplar satılıyor işte; Harry Potter serisinin satışı arttı. Eh, bu durum da Rowling’in yararına.

  5. Avatar for OldFatGil-Galad OldFatGil-Galad dedi ki:

    Aslında tam olarak yedinci kitabın basılmasından bir kaç hafta belirtiyor bunu. Hatta Melez Prens filminin senaryosu yazılırken Dumbledore gençken tanıdığı bir kızdan bahsediyormuş senaryoda ama Rowling senaryo yazarını “Dumbledore Gay” diye uyarmış.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

46 cevap daha var.

TENET İncelemesi: Bir Kuantum Soğuk Savaşı Filmi

Tenet İncelemesi: Sinemanın Altın Çocuğu Sizi Kuantum Soğuk Savaşına Çağırıyor

ÇEKİLİŞ: Ödül ve Olandan Olasıya | Kitap Seti

ÇEKİLİŞ: Ödül ve Olandan Olasıya | Kitap Seti