in

J.K. Rowling Yeni Kitabındaki Trans Seri Katil Nedeniyle Eleştiriliyor

J.K. Rowling, takma isimle yazdığı Cormoran Strike serisinin 5. kitabı ile LGBT+ bireylerden tepki çekti. Yazarın yeni kitabı trans bir seri katile odaklanıyor.

J.K. Rowling Cormoran Strike trans seri katil
- Reklam -
- Reklam -

Harry Potter serisi ile milyonlarca okura ulaşan J.K. Rowling, son zamanlarda LGBT+ bireylerin eleştirilerinin odağında. Trans bireylere dair düşünceleri ile gündeme gelen yazar, şimdi ise yeni konusunun kitabı nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu.

J.K. Rowling’in Robert Galbraith takma adı ile yazdığı polisiye roman serisi Cormoran Strike’ın yeni kitabı Troubled Blood raflardaki yerini aldı. The Telegraph’tan Jake Kerridge’in kaleme aldığı inceleme viral olunca konu da bu şekilde gündeme gelmiş oldu.

Jake Kerridge’in Troubled Blood incelemesinde şu sözler geçiyor:
“Kitabın konusu eski bir davayı açmak üzerine: 1974’te kaybolan pratisyen hekim Margot Bamborough’un Dennis Creed’in kurbanı olduğu düşünülmektedir. Creed trans bir seri katil.

- Reklam -

“İnsan Rowling’in trans sorunlarına karşı duruşunu göz önüne alınca merak etmeden duramıyor: Bu kitabın mesajı “Asla elbise giymiş bir erkeğe güvenme!” mi?”

Trans Bireyler J.K. Rowling İmzalı Troubled Blood Kitabının Konusundan Rahatsız

J.K. Rowling’i en sert eleştiren isimlerden olan Metro yazarı trans Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir. Yazar, paylaştığı Tweet’lerle Rowling’in trans bireylere zarar vermek için bu romanı yazdığını iddia etti:

“J.K. Rowling’in yeni kitabındaki seri katil trans. Transları “sevdiğini” ve “desteklediğini” belirten bir insan için belki de en iyi destek bizi çok büyük zarar verecek bir şekilde yansıtmamak olabilir. Gerçi bu Rowling’in umurunda değil. Yaptığı bilinçli. İğrenç.

“Aylarca bizi şeytanlaştırıp aleyhimize konuştuğu yetmemiş gibi şimdi bir de trans bireyin cani bir seri katil olduğu bir roman yayınlıyor. Utanmadan aldığı eleştirilere de şaşkın olduğunu belirtiyor. Aynı gezegende mi yaşıyoruz?”

J.K. Rowling

J.K. Rowling ve Trans Bireylerin Arasındaki Gerilim Nasıl Başladı?

Rowling’le LGBT+ bireyler arasındaki çekişme Rowling’in geçen aylarda “adet gören insanlar” kalıbını kullanmasıyla başlamıştı. Trans kadınlarla doğuştan kadınların arasında tecrübe farkı olduğunu iddia eden yazar kadın kimliğini silmenin milyonlarca kadının yaşadıklarını değersizleştireceğini ve insanların kendilerini tanımladığı bir olguyu yok edeceğini düşündüğünü yazmıştı.

- Reklam -

LGBT+ organizasyonları ise Rowling’i transfobik olmakla suçladı ve trans kadınları kadın olarak görmediğini iddia etti. Olaylar sonrasında Rowling’in insan haklarıyla ilgili aldığı bir ödülü iade etmesine kadar varmıştı.

J.K. Rowling yeni kitabı etrafındaki tartışmalara bir yanıt vermedi.

Cormoran Strike Serisi kitapları Türkçede Pegasus Yayınları etiketiyle yayınlanıyor. İlk kitap Guguk Kuşu (The Cuckoo’s Calling), ikinci kitap İpekböceği (The Silkworm) ve üçüncü kitap Kötülük Kariyeri (Career of Evil) adını taşıyor. Dördüncü kitap Lethal White ise henüz dilimize kazandırılmadı. Troubled Blood ile seri yurt dışında 5. maceraya ulaşmış oldu. Kitaplar aynı zamanda BBC tarafından diziye de uyarlanıyor.

Konu hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Ursula K. Le Guin’in Çocukluğunu Geçirdiği Ev 4 Milyon Dolara Satılıyor

Kaynak: Mirror.co.uk

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

15 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Yersiz bir eleştiri. Bir insan trans oldu diye cinayet işleyemez mi? Gereksiz bir alınganlık olmuş.

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Anlaşılan tüm o açıklamaları, tartışmalar yaratması bu kitabı içinmiş. Tepki Rowling ile ilgili olduğu içindir, başka bir yazar olsaydı bu kadar tepki çekmezdi gibi geliyor bana.

    Bu arada geçmiş senelerde şöyle bir dizi vardı, seri katil değil ama kiralık katil bir karakteri anlatıyordu, tepki çektiğini hatırlamıyorum.

  3. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Gerçekten de iyi bir satış stratejisi. Reklam giderleri nasıl bedavaya getirilirin dersini almış oldum. Polisiye okumayan biriyim normalde ama benim de ilgimi çekti kitap. Belki satın alıp okuyabilirim ilerleyen zamanlarda.

  4. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Önceden de belirtmiştim, yine aynısını belirteceğim; Rowling kendini öne çıkartmak için harika bir alan buldu.

    Önceki tartışmalarda Harry Potter satışları artmıştı.

    Bu olay da yine Harry Potter serisine yarayacaktır.

    Hep “J.K. Rowling şu konuda gündem oldu.” diye kendisini anıyoruz. Ancak, işin Harry Potter hep atlanıyor. Rowling’i üne kavuşturan, filmleriyle süren, devasa bir markaya dönüştüren seri o. Ä°rili ufaklı her tartışma da hem o seri sayesinde hem de serinin menfaatine.

    Bir haberde “J.K. Rowling” adı geçince, akla ilk gelen şey de, kaçınılmaz olarak, Harry Potter. Yani, şahsıyla ilgili haberlerde, ister istemez, "Ünlü Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling"i anıyoruz.

    Örneğin şu haberde:

    “Ünlü Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling Covid-19’la nasıl başa çıktı!” demek, abes kaçmaz.

    Artık kendisiyle alakalı haberlere bu açıdan yaklaşıyorum. "Ünlü Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling"in “para çokomel eğrisi” gibi. :sweat_smile: :man_shrugging:

  5. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Bu şekilde reklam yapmaya gündeme gelmeye ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Geçen sene en çok kazanan bir yazarın Harry Potter evreninde geçen filmleri hala çekilirken bu şekilde absürd tartışmaya satış stratejisi için gireceğini sanmıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

10 cevap daha var.

Amazon Prime Video Türkiye

Amazon Prime Resmen Türkiye’de: Dijital Yayıncılıkta Yeni Heyecan

Haruki Murakami Animasyon Filmi

Haruki Murakami Öyküleri Animasyon Filmi Oluyor