in

J.R.R. Tolkien’e Ait İki Yeni Şiir Keşfedildi

J.R.R. Tolkien’in daha önce hiç görülmemiş iki şiiri, İngiltere’deki bir okul dergisinde ortaya çıktı.

J.R.R. Tolkien İki Yeni Şiir
- Reklam -
- Reklam -

Yüzüklerin Efendisi serisiyle tanınan J.R.R. Tolkien imzalı iki yeni şiir gün yüzüne çıktı. Eserler İngiltere’deki bir okul dergisinde yayımlanmıştı.

İngiltere’nin Oxfordshire bölgesinde bulunan Our Lady’s Okulu’nda J.R.R. Tolkien tarafından 1936’da kaleme alınmış, ama bugüne dek günışığına çıkmamış iki şiir keşfedildi.

Amerikalı bir Tolkien araştırmacısı olan Wayne Hammond, üstadın notlarını ve mektuplarını karıştırırken “Abingdon Chronicle” adlı bir dergide iki şiirinin yayınlandığından bahsettiğini fark etmiş. Bu derginin Our Lady’s Okulu’nun dergisi olduğunu bilen Hammond hemen yetkilerle iletişime geçmiş ve böylece söz konusu dergi zor da olsa bulunmuş.

- Reklam -

J.R.R. Tolkien’in imzasını taşıyan şiirlerden ilkinin adı The Shadow Man (Gölge Adam) ve kendisi daha sonra, 1962’de basılan Tom Bombadil’in Maceraları adlı kitapta yer alan bir şiirin ilk versiyonu olduğu söyleniyor. İkinci şiirin adıysa Noel ve adında da anlaşılacağı üzere bir yılbaşı şiiri. Okul müdürü Stephen Oliver bu iki şiiri şu sözlerle özetliyor:

“Noel karlı bir arazide geçen, güzel ve alışılmadık bir yılbaşı hikâyesi. Meryem Ana’ya odaklanıyor; okul olarak kutsal anamıza (Our Lady) ne kadar bağlı olduğumuz düşünüldüğünde Tolkien’in bu şiiri okul dergisine yollamasının sebebi bu olabilir.

- Reklam -

“The Shadow Man de birbirini bulan ve o andan sonra sadece tek bir gölge düşüren iki kişiyle ilgili, çok güzel bir hikâye. Bir evlilik şiiri hissiyatı veriyor. The Shadow Man (Gölge Adam) bir kadın gelip onu bulana ve yalnızlığını giderene dek eksik kalıyor.”

Okul her iki şiiri de tarihlerinin birer parçası olarak sergilemeye hazırlanıyor. Her iki şiirin de Tolkien’in kitaplarına eklenme olasılığı da bir hayli yüksek.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malazgirt 1070 inceleme

Malazgirt 1071: Bir Türk, “Vikingler” Olabilir miydi?

Vurucu Giriş Cümleleri - Yaratıcı Açılışlar

Vurucu Giriş Cümleleri