in

Jamaika’da Bir Fırtına: Richard Hughes’tan Çocuk Ruhunun Ürpertici Derinliklerine Yolculuk

Sineklerin Tanrısı’na da ilham olan Richard Hughes’ın Jamaika’da Bir Fırtına romanı bir kez daha Türkçedeki yerini alıyor.

Jamaika'da Bir Fırtına - Richard Hughes
- Reklam -
- Reklam -

İngiliz yazar ve şair Richard Hughes’ın Jamaika’da Bir Fırtına adlı eseri yeniden Türkçede. Hughes’ın ödüllü romanı bu defa Jaguar Kitap etiketi ile raflarda.

Daha önce 2007 yılında Merkez Kitaplar tarafından Türkçeye kazandırılan eser, Jaguar Kitap seçkisine dahil olan eserler arasına katıldı.

1900 yılında Birleşik Krallık’ın Weybridge kasabasında doğan Richard Hughes’ın başyapıtı ilk olarak 1929 yılında A High Wind in Jamaica adı ile yayımlanmıştı. Kitap 1931 yılında Prix Femina Vie Heureuse Anglais’a layık görüldü.

- Reklam -

William Golding’in kült romanı Sineklerin Tanrısı’nın öncüsü olarak da anılan eser böylelikle bir kez daha Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

- Reklam -

Jamaika’da Bir Fırtına – Richard Hughes | Arka Kapak Tanıtımı

Jamaika'da Bir Fırtına - Richard Hughes
Büyükler hile yapmaya kalkıştıklarında göz ardı edilemeyecek bir endişeye kapılırlar ve genellikle başarısız olurlar. Ama çocuklar öyle değildir. Bir çocuk en korkunç sırrı bile hiç çaba harcamadan saklayabilir ve bu sırrı kimse ortaya çıkaramaz. Çocuklarının birçok yönünü onlar farkına bile varmadan apaçık görebildiklerini düşünen ebeveynler, eğer çocukları gerçekten bir şeyleri saklamaya karar vermişlerse şanslarının sıfır olacağını nadiren fark ederler.

Bir macera romanından çok daha fazlasını vâdeden, psikolojik roman türünün de çarpıcı bir örneği sayılabilecek Jamaika’da Bir Fırtına; çocukluğun “belli bir vücudun içine tıkılmış ve belli bir çift gözün ardına yerleşmiş olmaktan başka” hangi anlamlara gelebileceğinin, dünyayı keşfederken yaşanan o ilk “deprem”lerin izini sürüyor. Richard Hughes bu romanında, yıkıcı bir fırtına sonrası aileleri tarafından Jamaika’dan İngiltere’ye gönderilen bir grup çocuğun geçirdiği fiziksel ve zihinsel dönüşümlerin izini sürerken, çocuk ruhunun derinliklerindeki ürpertici ve tuhaf boyutları da eşelemekten hiç çekinmiyor. Hughes bu eşsiz büyüme hikâyesini, arka planına sömürgeciliğin en görkemli ve en acımasız dönemini; yani “zamanların en iyisini ve de en kötüsünü” yerleştirerek mercek altına alıyor; bazen olayların tamamen içinden dolaysız bir tanıklıkla, bazen seren direğinden gözlemleyerek, bazen de okuyucuya âdeta teatral bir performans izleterek…
Toplamda 225 sayfadan oluşan romanın çevirmenliğini Emin Sınır üstleniyor. Ağustos 2020 itibarıyla raflardaki yerini alan eser okurla buluşuyor.

1976 yılında yaşamını yitiren yazarın The Fox in the Attic, In Hazard, The Wooden Shepherdess, The Spider’s Palace, Gertrude’s Child ve A Night at a Cottage gibi eserleri bulunuyor.

Peki Richard Hughes imzalı Jamaika’da Bir Fırtına kitabı sizin ilginizi çekti mi? Esere ve yazara dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Sealand, Machiavelli ve Sineklerin Tanrısı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tenet Gişe Hasılatı

Tenet Gişede İlk Haftasında Zoru Başardı

TENET İncelemesi: Bir Kuantum Soğuk Savaşı Filmi

Tenet İncelemesi: Sinemanın Altın Çocuğu Sizi Kuantum Soğuk Savaşına Çağırıyor