in

James George Frazer’ın “Ateşin Kökenine Dair Mitler” Kitabı Raflarda

Karşılaştırmalı mitoloji ve din çalışmalarıyla adından söz ettirmiş ve modern antropolojinin kurucularından kabul edilen Sir James George Frazer’ın, 1930’da yayınlanmış çalışması ilk defa Türkçede.

atesin koklerine dair mitler ust
- Reklam -
- Reklam -

Sir James George Frazer, iki ciltlik ilk baskısı 1890’da yapılmış, genişletilmiş üçüncü baskısıysa 12 cildi bulan The Golden Bough (Altın Dal, iki ciltlik baskısı, önce Payel Yayınları, sonra da Yapı Kredi Yayınları’nca ülkemizde yayınlanmıştır) çalışması, mitoloji ve din ilişkisi çerçevesinde, folklor, büyü, din ve biliminin, insanoğlunun uygarlaşmasındaki rollerini bütüncül biçimde ele alarak, günümüz düşünce ve edebiyat alanında parmakla gösterilmiş pek çok ismi etkilemiştir.

O çalışmasından etkilenen arasında kimler kimler yok ki: Mitoloji denince akla gelen ilk isimlerden Joseph Campbell, psikoloji dalına adlarını altın harflerle yazdırmış Sigmund Freud ve Carl Jung, edebiyat dünyasından James Joyce, Ernest Hemingway, D. H. Lawrence ve korku-fantazi edebiyatının önemli ismi H. P. Lovecraft o isimler arasında ilk akla gelenlerden.

Sir James George Frazer’ın Altın Dal haricinde ülkemizde yayınlanmış çalışmaları arasında; İnsan, Tanrı Ölümsüzlük (Altın Bilek Yayınları), Bibliotheka, Psişik İşler ve Adonis, Attis, Osiris (Pinhan Yayınları) yer almakta.

- Reklam -
- Reklam -

Son olaraksa, 1930 yılında yayınlanmış orijinal adıyla Myths of the Origin of Fire çalışması, Deniz Uludağ‘ın çevirisiyle Doğu Batı Yayınları’ndan Ateşin Kökenine Dair Mitler adıyla raflardaki yerini aldı.

Bu değerli ismin, ateşin mitsel ve folklorik anlamı gibi nispeten daha dar -ama ufkumuzu genişleteceğinden asla şüphelenmediğimiz- alandaki çalışmasının tanıtım bülteni şu şekilde:
atesin koklerine dair mitler“Her gün bazı erkekler, kadınlar ve çocuklar göğe tırmanırlar ve yeniden ağacın dallarını kullanarak geri inerlermiş. Bir gün yukarı doğru tırmanırlarken Kakan adlı yaşlı bir şahin bir çubuğu diğerinin üzerinde hızla döndürerek ateş yakmanın yolunu bulmuş. Fakat bu kuş ile beyaz bir şahinin arasındaki sürtüşmeden ötürü tüm bölgeyi ateş sarmış ve ne yazık ki çam ağacı yanmış; bu yüzden yukarı çıkan insanlar yeniden yeryüzüne dönememiş ve bu hadiseden sonra gökyüzünde kalmışlar. Yukarıda kalan insanların kafalarında, dirseklerinde, dizlerinde ve diğer eklem yerlerinde kristaller oluşmuş; geceleri bu kristaller parlıyormuş. Bu parıltılar aslında bizlerin yıldız olarak adlandırdığı şeylermiş.”

Dünyanın dört bir yanında insan, hayvan ve doğa gözlemlerinden yola çıkarak anlatılan sayısız mitlerden yalnızca ateşle ilgili olanları bize aktaran Frazer’a göre, ilkel doğa felsefesinde yürütülen mantık kusursuza yakındır. Antropolojinin yanısıra edebiyat, felsefe ve zooloji gibi alanların da beslenebileceği bu mitler, ateşin insanlık üzerindeki etkisini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Mitoloji, folklor, din, antropoloji, felsefe, psikoloji veya edebiyat gibi konulardan en az birine ilgi duyuyorsanız -ki şu an bu satırları okuyorsanız, hepsiyle uzaktan yakından bir ilginiz var demektir- Ateşin Kökenine Dair Mitler‘i muhakkak edinip okumanız gerek.

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

a quiet place devam filmi

Büyük Başarı Yakalayan Korku Filmi “A Quiet Place”in Devamı Gelecek

stephen king - The Long Walk

Stephen King’in Distopik Eseri “The Long Walk” Sinema Yolcusu