in

Jeanette Winterson’ın “Vişnenin Cinsiyeti” Kitabı Muzır Bulunarak Sansüre Uğradı

Jeanette Winterson’ın tarihi kurgu ve fantazi türündeki “Vişnenin Cinsiyeti” romanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muzır bulunarak sansürlendi.

Jeanette Winterson Vişnenin Cinsiyeti Sansür
- Reklam -
- Reklam -

Jeanette Winterson imzalı Vişnenin Cinsiyeti sansüre uğrayan kitaplar arasına katıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, eseri muzır ve müstehcen buldu. Kitap, poşet ya da zarf içerisinde ve üzerinde “Küçüklere Zararlıdır” damgası basılı bir şekilde satılabilecek.

Ahmet Ümit’in “Tapınak Fahişeleri” çizgi romanının muzır ve müstehcen bulunmasının ardından bir sansür haberi de çeviri edebiyattan geldi.

Britanyalı yazar Jeanette Winterson’ın kendi dilinde ilk defa 1989 yılında Sexing the Cherry adıyla yayımlanan, Türkçede ise ilk önce Pınar Kür çevirisiyle Sel Yayıncılık (2018), ardından da Kafka Yayınevi (2021) okurlara sunulan eseri Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’na takıldı.

- Reklam -

Jeanette Winterson’ın “Vişnenin Cinsiyeti” Eseri ’Maneviyata Zararlı’ Bulundu

Haberi Frankeştayn Kitabevi’nin kurucusu Ayşe Tümerkan Twitter hesabı üzerinden şu sözlerle duyurdu:

“Sansürün her türlüsüne karşıyız. Jeanette Winterson’un kitabı Vişnenin Cinsiyeti muzır neşriyat sayılmış ve “poşete girmesi” kararlaştırılmış!”

Tümerkan’ın paylaştığı tebligat belgesinde Vişnenin Cinsiyeti isimli kitabın, 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğu tespitinin yapıldığına yer verildi.

Ahmet Ümit Tapınak Fahişeleri Sansür Müstehcen

Bu kararla birlikte eser; 1117 sayılı Kanun’un 3266 sayılı Kanun’la değişik dördüncü maddesindeki sınırlamalara tabi tutulacak. Sınırlamalar arasında eserin açık alanda sergilenememesi, dükkânlarda teşhir edilememesi, 18 yaşından küçüklere gösterilememesi, okullarda satılamaması ve reklamı yapılamaması da yer alıyor. Kitap ancak içi görülmeyen zarf veya poşet içerisinde, “Küçüklere Zararlıdır” etiketiyle satılabilecek.

Vişnenin Cinsiyeti kitabının arka kapak yazısı şu şekilde:

- Reklam -

“Annem bir matematik denklemi gibi; hep var ve olmadığını kanıtlamak imkânsız. Belki o beni bulmadan yıllar yıllar önce birisi de onu bulmuştu. Irmağın kıyısında, bir şişe içinde gözlerimin önüne getiriyorum onu. Şişenin rengi kobalt mavisi, deliği bezle tıkanmış, üstüne bir de balmumundan tıkaç konulmuş. Oradan geçen bir kadın, şişenin içinden sesler geldiğini duyuyor, bıçağıyla balmumunu kesiyor ve annem kavanozdan fırlayan bir cin gibi çıkıyor dışarı.

Bunlar, hem on yedinci yüzyıl İngiltere’sini anımsatıp hem de öyle olmadığı iddia edilen, hayli fantastik bir atmosferde, bir sepet içinde Thames nehrinde yüzerken bulunan bebek Jordan’ın büyüdüğünde söyledikleri… Hiçliğin içindeki salınımı oldukça garip bir kadın tarafından kurtarılmasıyla son bulmuş, onu anne bellemesiyle dünyanın en tuhaf maceralarından birine adım atması bir olmuştur. Ancak tıpkı Gulliver gibi dünyayı dolaşmaktan başka tutkusu olmayan Jordan için asıl hikâye, onu anakaradan ayıracak geminin yelkenini şişiren ilk rüzgârla başlayacaktır.”

Jeanette Winterson Vişnenin Cinsiyeti Roman Sansür

1980’li yıllarda “En İyi 20 Genç İngiliz Yazar” listelerine giren Jeanette Winterson’ın Türkçeye tercüme edilmiş diğer kitapları şu şekilde: Taş Tanrılar, Fener Bekçisi, Tutku, Sanat Başkaldırır, Atlas’ın Yükü ve Noel Günleri.

Siz bu sansür kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Kayıp Rıhtım’ı Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lance Reddick Hayatını Kaybetti Ölüm

“John Wick”, “Fringe” ve “The Wire” Gibi Yapımlarla Tanınan Lance Reddick Hayatını Kaybetti

Anne Hathaway Dinozor Filmi

Anne Hathaway, 1980’lerde Geçen Jurassic Park Benzeri Bir Dinozor Filminde Başrol Olacak