in

J.K. Rowling’in Yeni Kitabı, Transfobik Bulunarak Sosyal Medyada ‘Linç Edilen’ Bir Sanatçının Ölümünü Konu Alıyor

J.K. Rowling yeni kitabı “The Ink Black Heart” ile okurların karşısına çıktı. Cormoran Strike serisinin 6 kitabı, yazarın tartışmalı geçmişiyle paralellik gösteriyor.

J.K. Rowling The Ink Black Heart
- Reklam -
- Reklam -

J.K. Rowling, Cormoran Strike serisinin 6. kitabı The Ink Black Heart ile raflardaki yerini aldı. Eserin konusu, tartışmaları da beraberinde getirdi. Rowling ise ilham kaynağının kendi hayatı olmadığını açıkladı.

Britanyalı yazar J.K. Rowling’in Robert Galbraith takma adıyla yazmaya başladığı polisiye roman serisi Cormoran Strike’ta, 6. kitap The Ink Black Heart geçen günlerde yayımlandı. Roman, sosyal medyadaki açıklamalarıyla transfobik bulunan ve bu sebeple “iptal edilen” bir sanatçının öldürülmesini konu alıyor.

Son yıllarda sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çeken 57 yaşındaki yazar, 2020 yılında trans dışlayıcı söylemleri nedeniyle tepki çekmişti. Daha sonrasında Cormoran Strike serisinin 5. kitabı Troubled Blood’da yer alan trans seri katil karakteriyle bir kez daha eleştirilerin odağı olmuştu. Son olarak trans bireylerin cinsiyet değiştirmesini kolaylaştıran yasa tasarısını eleştiren yazar, bir kez daha transfobik olmakla suçlanmıştı.

- Reklam -

Rowling’in Cormoran Strike serisinin altıncı kitabı ise popüler bir YouTube içerik üreticisi Edie Ledwell’in yaşamına odaklanıyor. Ledwell, YouTube üzerinden yayınlanan ünlü bir çizgi filmin yaratıcısı olarak tanınıyor. Karakter, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalar ve yayınladığı içerikler sonrasında ırkçı, engellilere karşı ayrımcı ve transfobik ilan ediliyor. Daha sonrasında ise genç kadın “sadece fikirlerini açıkladığı için” bir mezarlıkta bıçaklanarak öldürülüyor.

J.K. Rowling The Ink Black Heart cormoran strike 6

Kitabın arka kapağında ise Rowling’in, ‘Sosyal adalet savaşçılarına” (Social justice warriors) daha detaylı bir bakış attığını ve bununla birlikte romanın kahramanı Ledwell’in bu kişiler tarafından politik anlamda nefretle doldurulmuş usta planlarla nasıl hedef gösterildiğini gözler önüne serdiği yazıyor.

J.K. Rowling, “The Ink Black Heart” Kitabında Kendi Hayatını Örnek Almadığını Söylüyor

Yaklaşık 1200 sayfalık The Ink Black Heart kitabı, sosyal medya üzerinden atılan Tweet’lere de yer veriyor. Eleştirmenler kitapta yer alan tweet’lerin kurgu olamayacak kadar spesifik olduğunu söylüyor.

Rowling ise ilhamını kendi yaşamından almadığını iddia ediyor. Virgin Radio’ya verdiği röportajda kitapta yaşananların ve kendi yaşamındaki olayların paralelliklerinin sadece bir tesadüf olduğunu söylüyor.

“Kitabı, internette bazı şeyler başıma gelmeden önce yazmıştım. Eşime, ‘Herkes bunu başıma gelenlere tepki olarak yazdığımı düşünecek,’ dedim. Ama gerçekten kendi hayatımdan örnek almadım.

“Kitabın ilk taslağı bazı şeyler yaşanmadan önce bitmişti.”

- Reklam -

jk rowling transfobi açıklamaları

Özellikle son yıllarda sosyal medyada yaşananlar sonrasında Rowling transfobik olmakla eleştirilmişti. Ancak yazar bu söylemlerin doğru olmadığını, kendisinin trans bireyleri “tanıdığını ve sevdiğini” söylemişti.

Diğer taraftan Rowling, Selman Rüşdi’nin maruz kaldığı silahlı saldırı sonrasında yazara geçmiş olsun dileklerini ilettiği paylaşımın altında ölüm tehditleri almıştı. Olay sonrası Warner Bros. Discovery tehditleri kınamış ve yazarın yanında yer almıştı.

Cormoran Strike Serisi Hakkında

Cormoran Strike serisi ilk olarak 2013 yılında The Cuckoo’s Calling (Guguk Kuşu) ile başlamıştı. Rowling’in takma isim kullanarak yazdığı seri, Cormoran Strike adlı bir dedektifin maceralarını konu alıyor.

Serinin ikinci kitabı The Silkworm (İpekböceği), üçüncü kitabı Career of Evil (Kötülük Kariyeri), dördüncü kitabı Lethal White (Ölümcül Beyaz) ve beşinci kitabı Troubled Blood isimlerini taşıyor. Kitaplar Türkçeye Pegasus Yayınları tarafından kazandırılıyor.

Seri, Strike adıyla BBC dizisine uyarlanmış ve yapımın başrollerini Tom Burke ile Holliday Grainger paylaşmıştı.

Siz J.K. Rowling’in yeni kitabı hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent, Entertainment Weekly

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Bizde henüz beşinci kitap basılmış değil. Her iki kitabı da merakla bekliyorum

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Assassin’s Creed Mirage

Ubisoft Yeni Assassin’s Creed Oyununu Duyurdu: “Mirage” Geliyor

Fitanya Güncesi - Hilal Demir

Mizah ve Distopyayı Buluşturan İnteraktif Bir Bilimkurgu Romanı: “Fitanya Güncesi”