in

Amerikalı Yazar Joan Didion Yaşamını Yitirdi

Joan Didion hayatını kaybetti. Amerikalı yazar ve gazeteci, Parkinson hastalığı nedeniyle 87 yaşında aramızdan ayrıldı.

Joan Didion hayatını kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Joan Didion hayatını kaybetti. Çoğunlukla Play It As It Lays romanıyla tanınan Amerikalı gazeteci ve yazar Didion, Parkinson hastalığı nedeniyle 87 yaşında aramızdan ayrıldı.

Didion bir önceki gün Manhattan’da evinde yaşamını yitirdi. The New York Times’ın haberine göre, yazarın ölümü yayıncısı tarafından doğrulandı.

Romanları, eleştiri yazıları ve anılarıyla tanınan Didion’ın eserleri modern klasiklerden sayılıyor. Yazarın çevresi ise onu, “Ülkenin en tesirli yazarlarından ve ferasetli gözlemcilerinden biri,” olarak tanımlıyordu.

- Reklam -

Didion Kaliforniya Üniversitesi’nde henüz öğrenci olduğu yıllarda Vogue Dergisi’nin düzenlediği yarışmayı kazanmasıyla yazarlık kariyerinde hızlı bir yükselişe geçmişti.

Yazar, kurgu ve kurgu dışı eserleriyle Amerikan edebiyatında özgün bir ses olmuştu. 1960 ve 1970 yıllarında siyaseti ve doğduğu yer olan Kaliforniya’yı konu alan çeşitli alanlarda çalışmaları oldu.

Joan Didion 87 Yaşında Yaşamını Yitirdi

Didion’ın ilk roman Run, River 1963’te yayımlandı. Toplam 19 kitabı bulunan yazarın en bilinen kitapları ise şöyle: Slouching Towards Bethlehem (1968), Play It As It Lays (1970) ve 1979’da çeşitli dergilerde yayımlanan yazılarının bir derlemesi olan The White Album.

Eşi John Gregory Dunne’ın beklenmedik ölümünün ardından yazdığı The Year of Magical Thinking isimli kitabı, 2005 Pulitzer ödüllerinde Biyografi/Otobiyografi dalında finale kalmıştı. Daha sonra tiyatro uyarlaması yapılan eser, 2007’de Broadway’de oynanmıştı.

Joan Didion öldü

Eşinin ölümünden iki yıl sonra Didion bir üzücü olay daha yaşadı. Kızı, Quintana Roo Dunne 39 yaşında hayatını kaybetti. Yazar, kızının yaşamı ve ölümünü Blue Nights kitabında yazıya döktü.

- Reklam -

Joan Didio, Barack Obama Tarafından Ödüle Layık Görülmüştü

Amerika kültür ve siyasetinde uzun yıllar önemli fikirleriyle öne çıkmış yazara, 2012’de o zamanki Amerika Başbakanı Barack Obama tarafından National Humanities Medal ödülü verildi.

2017’de ise yeğeni Griffin Dunne tarafından yönetilen, Didion ve çalışmalarını anlatan The Center Will Not Hold belgeseli Netflix’te yayınlandı.

Joan Didion‘ın The Year of Magical Thinking eseri O Yılın Büyüsü adıyla Burcu Tümer Unan tarafından Türkçeye tercüme edildi ve Arkadaş Yayınları tarafından yayımlandı.

Kızını anlattığı Blue Nights ise Mavi Geceler ismiyle, Püren Özgören tarafından Türkçeye kazandırıldı. Kitap Domingo Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Joan Didion hakkında sizin görüşleriniz neler? Yazarın eserlerini okumuş muydunuz Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

25 Kitapta Bilim Kurgu - Zülfikar Yamaç

25 Kitapta Bilim Kurgu – Zülfikar Yamaç | “Bilimkurguya Vefa Borcu”

Hubble Teleskobu 'Uzaylı Arayışında' Manyetik Alan Belirtisi Buldu

Hubble Teleskobu ‘Uzaylı Arayışında’ İlki Gerçekleştirdi: Ötegezegende Manyetik Alan Tespit Edildi