in

Joe Hill’in Ödüllü Romanı “İtfaiyeci” Sonunda Türkçe

Stephen King’in oğlu Joe Hill’in Locus Ödüllü romanı İtfaiyeci (Fireman), İthaki’nin Karanlık Kitaplık dizisi kapsamında nihayet bizlerle.

itfaiyeci joe hill ust
- Reklam -
- Reklam -

Korku edebiyatının yaşayan efsanesi Stephen King’in yetenek konusunda kendisinden geri kalmayan oğlu Joe Hill tarafından kaleme alınan ve çıktığı sene yurt dışında gayet olumlu yorumlar toplayan İtfaiyeci (Fireman), İthaki Yayınları’nın Karanlık Kitaplık dizisine katıldı.

Bir korku romanından ziyade distopik gerilim türünde olan kitap, insanlığa musallat olan ve alev alıp patlamalarına neden olan “Ejderpulu” adlı salgın bir hastalığı ve bu hastalıkla başa çıkabilen tek adamın, İtfaiyeci’nin hikâyesini konu alıyor. İlk kez 2017’de basılan kitap yazarı Joe Hill’e Locus En İyi Korku Romanı ödülünü kazandırmıştı. Hatta daha basılmadan önce film hakları 20th Century Fox tarafından satın alınmış ve bu olay edebiyat dünyasında geniş yankı bulmuştu.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
itfaiyeci joe hillLocus En İyi Korku Romanı Ödülü

- Reklam -

Goodreads Yılın En İyi Korku Romanı Ödülü

2000’li yıllarda pek çok yazar korku türünde eserler verip sıradışı işler ortaya koydu ancak bu zaman aralığında Joe Hill kadar istikrarlı ve her yapıtı modern bir korku klasiği olan başka bir yazar ortaya çıkmadı. İtfaiyeci de hem distopyayla teması hem sosyal medya çağını yansıtması hem de özgünlüğü ile yalnızca günümüzün değil, Hill’in de en iyi yapıtlarından.

Kimse nereden geldiğini bilmese de bir salgın şehirleri yavaş yavaş ele geçiriyordu: Ejderpulu. Hastalığın tedavisi mümkün olmayan sporları, ele geçirdiği vücutları aniden havaya uçuruyordu. Milyonlarca insan bu hastalıktan mustaripti artık. Her köşe başı alev alevdi. Medeniyetin sonunu ateş, kül ve duman getiriyordu.

- Reklam -

Yeni hamile kalmış hemşire Harper Grayson da bu hastalığa yakalanmıştı ve alevlere karışması an meselesiydi. Ama belki bebeğini kurtarabilirdi… tabii o kadar uzun yaşayabilirse. İşte böyle bir zamanda İtfaiyeci denen bir adamın hikâyelerini duymaya başladı. Ejderpulunu taşıyan ama onunla yaşamayı öğrenmiş hatta hastalığın sebep olduğu alevleri kontrol edip bu gücünü insanları kurtarmak için kullanan bir deliydi o. Tüm dünya alevler tarafından yutulmadan önce İtfaiyeci’yi bulmak, sırlarını öğrenmek için Harper’ın gözünü karartmaktan başka çaresi yoktu artık.

İtfaiyeci seni kurtarmaya geliyor. Sakinliğini yitirme.

“Özgün, çarpıcı ve soluk soluğa bir roman.”
—George R. R. Martin

“Joe Hill’in en iyi eseri. Yer yer Mahşer’e selam vermekten çekinmeyen, çok yönlü ve muhteşem bir kitap.”
—Joanne Harris
Çevirisini Cihan Karamancı‘nın, düzeltisini Emre Aygün‘ün üstlendiği 704 sayfalık roman ön siparişe açılmış durumda. Rafları yakma tarihiyse 26 Ekim. Şimdiden keyifli okumalar, bol gerilimler!

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pennywise Pennywise dedi ki:

    Karanlık Kitaplık’ta en fazla ilgimi çeken eser oldu.

  2. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Ben de merak ettim ve kenara not ettim.

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

    Şu ana kadar kitabın 3’de 2’lik kısmını okudum. Ara ara S. King okuyormuş gibi hissettim…

    Özellikle bölüm kapanışlarına doğru;
    Örnegin

    " Ali ve Veli birlikte çay içmek için kahveye girdiler, ileride bir daha çay içemeyeceklerini bilmiyorlardı"

    Akşam 7’de dönerim diye söz verdi, ama o an geri dönemeyeceğini bilmiyordu.

    gibi cümleleri Stephen King 'de görürüz, Oğlun da buna benzer cümleler görünce Stephen King romanı okuyormuşum gibi bir his oldu…

    Karanlık serinin okuduğum 10 kitabı. Okuduğum 10 kitap içerisinde İtfaiyeci ve Poe’nın Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü ( Poe’nin kitabını okuduysanız J. Verne’nin Buzlar Sfenksi kitabını da okumanızı öneririm) kitabıyla birlikte en beğendiğim kitaplar oldu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Barbar Yeni Dünya - Mehmet Sağbaş

Mehmet Sağbaş’ın İlk Romanı “Barbar Yeni Dünya” Raflarda

Mousou Dairinin inceleme

Mousou Dairinin: Bir Satoshi Kon Paranoyası