in

John le Carré Yaşamını Yitirdi: Tinker Tailor Soldier Spy’ın Yazarı Aramızdan Ayrıldı

John le Carré hayatını kaybetti. Tinker Tailor Soldier Spy gibi pek çok popüler casusluk romanının yazarı, 89 yaşında aramızdan ayrıldı.

john le carre yazar
- Reklam -
- Reklam -

The Spy Who Came in from the Cold, Tinker Tailor Soldier Spy ve The Night Manager gibi kaleme aldığı gerilim ve casusluk türündeki romanlarla tanınan John le Carré, 89 yaşında yaşamını yitirdi.

1931 yılında doğan ve asıl adı David John Moore Cornwell olan İngiliz yazar, gizli servisler ile birlikte çalışmış ve uzun yıllar boyunca edebiyat dünyasında adından söz ettirmişti. Her ne kadar ses getiren birçok romanıyla tanınıyor olsa da; en çok dilimize Köstebek olarak çevrilen ve filmde de uyarlanan Tinker Tailor Soldier Spy kitabı ile tanınıyordu.

Ailesi, cumartesi gecesi Royal Cornwall Hastanesinde yazarın zatürreeden öldüğünü doğruladı. Yaptıkları açıklamada, “Hepimiz, ölümünden dolayı derin bir üzüntü içindeyiz,” ifadelerini kullandılar.

- Reklam -

john le carre Tinker Tailor Soldier Spy

Uzun süredir yazarın temsilciliğini üstlenen Jonny Geller da, John le Carré hakkında şunları söyledi:
“Tartışmasız bir İngiliz edebiyatı devi. Soğuk Savaş dönemini tanımladı ve takip eden yıllarda korkusuzca gerçeği iktidara söyledi… Bir akıl hocasını, bir ilham kaynağını ve en önemlisi bir arkadaşımı kaybettim. Onun gibisini bir daha görmeyeceğiz.”

Stephen King: “Bu korkunç yıl, John le Carré gibi edebi bir devi aldı”

Yazarın ölümünü duyuran The Guardian gazetesi, kendisi için “macera, medeni cesaret ve edebi kabiliyetin eşit parçalarından heyecanlı hikâyeler oluşturan bir yazar” ifadelerini kullandı. Pek tabii, yazarın yaşça akranı olan birçok dünyaca tanınan diğer yazarlar da üzüntülerini dile getirdiler.

Stephen King, “Bu korkunç yıl bir edebi devi ve insancıl bir ruhu alıp götürdü,” dedi. Robert Harris, haberin kendisini çok üzüldüğünü, “Savaş sonrası en büyük İngiliz romancılarından biri ve unutulmaz, benzersiz bir karakter,” olduğunu söyledi. Adrian McKinty, Tinker Tailor Soldier Spy’ı “şimdiye kadar yazılmış en büyük casus romanı” olarak tanımlarken, tarihçi Simon Sebag Montefiore onun “İngiliz edebiyatının devi, nazik ve çok cömert” şeklinde tanımladı.

john le carre ölüm

- Reklam -

John le Carré’nin Cinayetin Parıltısı, Ölüme Çağrı, Küçük Trampetçi Kız ve Güvercin Tüneli gibi kitapları güncel olarak dilimize Kırmızı Kedi Yayınevi ve Alfa Yayınları tarafından ulaştırılıyor.

Yazarın sinemaya uyarlanan eserleri arasında Köstebek ile birlikte The Constant Gardener, A Most Wanted Man ve The Spoy Who Came in from the Cold da yer alıyor.

John le Carré kitapları okudunuz mu? Yazar sizler için ne ifade ediyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Crunchyroll abone sayısı anime

Crunchyroll, 1 Milyar Dolara Sony’nin Oldu: Anime Yayın Servisi Yeni Evinde

Don Kişot uyuşturucu

Don Kişot Sayfalarına “Emdirilmiş” Kokain Ele Geçirildi