in

J.R.R. Tolkien’in Aşk Türküsü “Beren ile Lúthien” Nihayet Türkçede!

J.R.R. Tolkien’in eşi Edith‘e olan aşkından ilham alarak yazdığı ve Orta Dünya’nın en hüzünlü destanlarından birisi olan “Beren ile Lúthien” nihayet Türkçede! Kitaptan tadımlık bir ÖN OKUMA da haberimizde sizleri bekliyor.

beren ile luthien kitap
- Reklam -
- Reklam -

Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’nin eserlerinin yaratıcısından yıllarca saklı kalmış bir esere hazır mısınız? J.R.R. Tolkien bizlere Orta Dünya’nın büyülü kapılarını açarken işlerin buralara geleceğini hiç düşünmüş müydü, bilinmez. Ancak sizlere güzel bir haberimiz var. “Beren ile Lúthien”in destansı hikâyesi nihayet Türkçede!

“Beren ile Lúthien”in hikâyesini aslında sıkı Tolkien okurları, Silmarillion kitabından hatırlıyor. Orta Dünya’nın yaratılış öyküsüyle başlayan ve Tolkien’in üzerine koca bir dünya inşa ettiği bu eserde, irili ufaklı pek çok anlatı var. Beren ve Lúthien destanı da onlardan birisi.

Elf kralı Thingol ve Maia Melian’ın tek kızı Lúthien ile ölümlü insan Beren’in aşkını konu alan destan, Silmarillion’un en önemli bölümlerinden biri. Sabah Yıldızı lakaplı Lúthien, aynı zamanda Akşam Yıldızı olarak bilinen Arwen’in de atalarından birisidir. Bu hikâye, Aragorn ve Arwen’in öyküsü için de model oluşturmuştur.

- Reklam -
Christopher Tolkien, kitap hakkında şöyle diyor:

“Babamın ağzından söyleyecek olursak, arzu ettiği ölçüde sonuçlanabilmiş, bitmiş bir hikâye varsa bunların, Kadim Günler’in üç ’Büyük Öyküsü’ (Beren ile Lúthien, Húrin’in Çocukları ve Gondolin’in Düşüşü) olduğu kuşku götürmez gibi görünüyor. Babam bunları kendi içlerinde yeterince bütün bir öykü olarak görüyordu. Bunları okumak için Silmarillion olarak bilinen büyük efsanenin bilinmesine gerek yoktu.”
İşte bu destanın Christopher Tolkien tarafından gözden geçirilmiş hâli şimdi tek bir kitapta toplanıyor. Öykünün ilk orijinal versiyonuyla başlayacak olan eser Alan Lee’nin illüstrasyonları eşliğinde sonraki evrelerini nasıl aldığını da bizlere aktaracak. 2017 yılında, yazılışının 100. senesinde yurt dışında satışa çıkan kitap 2 sene sonra Türkçedeki yerini de alıyor.

İthaki Yayınları’ndan çıkan kitabın arka kapağı şöyle:

Beren ile Lúthien
Tolkien’in yayımlanmayan metinlerinden derlenerek başlı başına bir kitap haline getirilen Beren ile Lúthien’in destansı hikâyesi Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, Silmarillion ve Tolkien’in yarattığı Elfler, İnsanlar, Orklar ve Cücelerle dolu Orta Dünya hayranlarını bir kez daha bir araya getirecek.

J.R.R. Tolkien’in İlk Çağ’daki destanları ve mitleri anlattığı Silmarillion’ın gelişiminde büyük bir rol oynayan Beren ile Lúthien’in hikâyesinin yazım sürecinde pek çok detay değişse de gölgelenen aşkları hep baki kaldı: Beren ölümlü bir İnsandı, Lúthien ise ölümsüz bir Elf. Önemli bir Elf beyi olan babası, kızının Beren’le olmasına karşıydı ve eğer Lúthien’le evlenmek istiyorsa Beren imkânsız bir görevi yerine getirmek zorundaydı. Beren, Lúthien ile birlikte kötülerin en kötüsü, Kara Düşman, Morgoth olarak da bilinen Melkor’dan en değerli mücevher Silmarili çalmaya çalışacaktı.

Bu kitapta Christopher Tolkien, Beren ile Lúthien’in hikâyesinin ilk yazıldığı tarihten, Silmarillion’daki haline kadar geçen süreci adım adım ele alıp Orta Dünya’nın en önemli aşk hikâyesine nasıl dönüştüğünü, bu evrende giderek nasıl daha büyük bir yer kapladığını gözler önüne seriyor. Bunu yaparken de babasının kelimelerine dokunmadan, orijinal hallerini koruyarak destanın hem manzum hem de mensur biçimlerini ilk kez birlikte yayımlıyor.

- Reklam -

Tolkien’in Eşine Olan Aşkından İlham Aldığı Hikâye

Beren ile Lúthien

J.R.R. Tolkien’in bu hikâyeyi yazarken eşi Edithe olan aşkından ilham aldığı söylenir. Birinci Dünya Savaşı’ndan döndüğünde harbin yıkıcı etkilerinden kurtulmak için aşkına sarılan büyük usta ile Beren arasında önemli oranda benzerlikler vardır. Örneğin Tolkien de Beren de hayatlarının aşkını ilk kez çiçeklerin arasında dans ederken görür. Aynı şekilde Edith’in ailesi, kızlarının bir Katolik olan Tolkien’le evlenmesini istemez. Tıpkı Lúthien’in babasının kızının bir ölümlü olan Beren’le evlenmesini istememesi gibi… J.R.R. Tolkien ve Edith Tolkien’in mezar taşlarında “Beren ile Lúthien” yazması da bunun en büyük kanıtı elbette.

J.R.R. Tolkien’in birçok eserinde olduğu gibi yine Çiğdem Erkal çevirisiyle okuyacağımız kitap tam 272 sayfa. Editörlüğünü Alican Ortanca Saygı’nın, kapak tasarımını ise Hamdi Akçay’ın yaptığı “Beren ile Lúthien” şu anda ön siparişte. Genel satışa ise 1 Ağustos 2019’da açılacak.

Kitaptan tadımlık bir parça okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.

* Orta Dünya Büyücüleri

* Orta Dünya’da Gördüğümüz En Güçlü 8 Kılıç

* J.R.R. Tolkien’e İlham Verdiği Söylenen Meşhur Kilise Kapısı

* Yüzüklerin Efendisi Dizisinin İkinci Çağ’da Geçeceği Kesinleşti

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

55 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Asude Asude dedi ki:

    Mutluluktan birazcık çıldırmış olabilirim :sweat_smile: :smile:

  2. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Beren ile Luthien’in ön okumasına baktım biraz… “İmdi, müsellah” gibi sözcükler var. Çeviri tarzını beğenmedim. İmdi yerine Şimdi sözcüğü kullanılsa, biz hikayenin modern çağda geçtiğini mi düşünecektik? İlginç… Müsellahın ne olduğuna hiç bakmadım bile. Sanırım yanımızda bir de sözlük bulundurmalıyız

  3. Avatar for AeroKnight-sama AeroKnight-sama dedi ki:

    Eski İngilizce’yle yazıldığı için olabilir mi?

  4. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Ben eski sözcüklerin havasını seviyorum. Atmosferi yansıtıyorsa benim için sorun yok. Üstelik yeni kelimeler öğrenmeyi de ayrıca seven birisi olduğumdan hoşuma gitti. :slight_smile:

  5. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Ha şööööööleee :star_struck:
    Neredeyse:

    • Kralkaatili güncesine mi,
    • Fırtınaışığı arşivine mi, yoksa
    • İstasyon onbire mi yeniden başlasam diye düşünürken birdenbire
      Hem Beren ve Lúthien
      Hem de Çiğdem Erkal!!
      Duygularımızın pası silinsin biraz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

50 cevap daha var.

Spawn

Yeni Spawn Filmi Finansal Problemlerle Çalkalanıyor

Kyoto Animation Kundaklama Yazi

Kyoto Animation: Bir Anime Yapımcısından Çok Daha Fazlası