in

JRR Tolkien’in Evini Edebiyat Merkezine Dönüştürme Kampanyası Hedefine Ulaşamadı

JRR Tolkien ve ailesinin 1930 yılında yerleştiği, yazarın Yüzüklerin Efendisi’ni kaleme aldığı ev için düzenlenen kampanya başarısız oldu.

JRR Tolkien Evi kampanya
- Reklam -
- Reklam -

JRR Tolkien ve ailesinin 20 Northmoor Road, Oxford adresli evini bir edebiyat merkezine dönüştürmek için kampanya başlatılmıştı. Ancak ne yazık ki bu etkinlikten olumlu bir sonuç çıkmadı. Hedeflenen bağış tutarına ulaşılamadı.

Geçen aralık ayında yazar Julia Golding, Tolkien’in satılığa çıkartılan evinin bir edebiyat müzesine dönüştürülmesi için bir kampanya başlatmıştı. Hatta film serisinin oyuncuları da bu kampanyaya destekte bulunmuştu.

JRR Tolkien’in çocuklarına uyku öncesi Hobbit hikâyeleri anlattığı, Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit eserlerini yazdığı bu eve yazar 1930 yılında taşınmıştı. Tolkien ailesi 1947 senesine dek burada yaşamıştı.

- Reklam -

Northmoor Projesi adıyla başlatılan kampanya fikri Bir Asil Kedi Macerası serisi, Merlin ve Kayıp Kral ve Tiyatrodaki Elmas gibi kitaplarıyla tanıdığımız İngiliz yazar Julia Golding tarafından öne sürüldü.

Dünyanın İlk JRR Tolkien Merkezi Hayali Şimdilik Suya Düştü

JRR Tolkien adına kurulacak edebiyat merkezi açmayı hedefleyen kurum Project Northmoor isimli internet sitesinde, “Dünyanın hiçbir yerinde Tolkien adına bir merkez yok ve biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Tolkien’in evini basit bir müzeden ziyade, içinde yaratıcı yazarlık ruhunun devam ettirildiği, sanatçıların ilham aldığı canlı bir merkez yapmak istiyoruz. Ziyaret etme imkanı olmayanlar için online gezme fırsatı da sunacağız. Evin başkasına satılmaması için zamanla yarışmamız gerekiyor,” açıklamasında bulunmuştu.

J.R.R. Tolkien Evi Müze

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmlerinde Gandalf, Bilbo ve Gimli karakterlerine hayat veren Ian McKellen, Martin Freeman ve John Rhys-Davies gibi isimlerin desteklerine rağmen evi satın almak için yeterli miktar toplanamadı.

Gerekli miktar toplanabilseydi plan, evi aslına uygun olarak tekrar restore etmeye ve bahçesini Hobbit evi ve benzer başka şeylerle dekore etmeye yönelik olacaktı.

- Reklam -

Tolkien’in Evi için Yeterli Para Bulunamadı

4 milyon pound’luk hedefin yalnızca yüzde 17’si toplanabildi. İnternet sitelerinde yaptıkları açıklamaya göre, PayPal ve JustGiving aracılığıyla ya da farklı şekillerde verilmiş bağışların çoğu geri ödendi. Paranın geri kalanı kurumun Tolkien için olan diğer çalışmalarına, sanat, edebiyat ve sinemaya teşvik amaçlı harcanacak. Kurum bağışçıların yardımlarını bağış platformu üzerinden başka bir kuruma yönlendirebileceklerini de ekledi.

J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis ve Charles Williams gibi Inklings topluluğunun üyesi kalemlerin gelecek nesillere ve genç yazarlara cesaret ve ilham vermesini sağlamak isteyen merkez buna yönelik yaratıcı yazarlık çalışmalarını da desteklemek istiyor. Ayrıca Tolkien’in ilham aldığı yerlere de gezi düzenlemeyi planlıyor.

J.R.R. Tolkien Evi Müze Aile

Buna benzer organizasyonlar hedefleyen kurum başlatacağı kurgu yazarlığı kursu ile bu amacına yönelik yeni bir adım atmış gibi görünüyor.

Kampanyanın başarısız oluşu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: India Times

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kazuo Ishiguro - Klara and the Sun

Kazuo Ishiguro, Distopya Türündeki Yeni Kitabı Klara and the Sun’ın Perde Arkasını Anlattı

Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu - Zora Neale Hurston

Afro-Amerikan Edebiyatının Önemli Eserlerinden Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu Tekrar Türkçede