in

Kadın Argosu Sözlüğü Tek Ciltte Buluştu

Kadın Argosu Sözlüğü yeniden raflarda. Filiz Bingölçe’nin iki bölüm halinde yayınladığı sözlük, Alfa Kitap etiketiyle tek ciltte okurun karşısına çıkıyor.

Kadın Argosu Sözlüğü - Filiz Bingölçe
- Reklam -

Dilin nefes almasını sağlayan en önemli kaynaklardan birisi de sözlükler. Mitoloji sözlükleri, argo sözlükleri, atasözleri, deyimler… Alfa Kitap, Filiz Bingölçe’nin 2001 ve 2005 yılları arasında iki cilt halinde yayımladığı Kadın Argosu Sözlüğü kitabını, tek ciltte toplayarak okurların karşısına çıkartıyor.

1965 Ankara doğumlu gazeteci, yazar, sözlükçü, yayımcı ve belgesel yönetmeni Filiz Bingölçe; 1987’de Ankara Üniversitesi, Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo ve Televizyon Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli mecralarda muhabir, editör, yayın yönetmeni olarak çalıştı. AltÜst adlı yayınevini kurdu. Yıllarını dilin cinsiyetine dayalı kullanımlara; dil ile cinsellik ve şiddet ilişkisi üzerine çalışarak geçirdi. Argo ve mizah üzerine çalışmalarda bulundu.

Filiz Bingölçe’nin Kadın Argosu Sözlüğü’nün yayımcısına (Metis Yayınları), yayımlandığı dönemde “müstehcen kitap yayımlamak” iddiası ile dava açıldı. 2003’te dava beraat ile noktalandı.

- Reklam -

Bingölçe’nin imzasıyla yayımlanan eserler arasında Futbol Argosu Sözlüğü, Asker Argosu Sözlüğü, Fantastik Dişil Mizah, Osmanlı Argosu Sözlüğü ve Yas Değil İsyan – Öldürülmüş Kadın Ağzı Ağıtlar gibi eserler bulunuyor.

Kadın Argosu Sözlüğü – Filiz Bingölçe | Arka Kapak

Kadın Argosu SözlüğüMüteveffa Filiz Bingölçe’nin 2001 ve 2005 yıllarında iki cilt olarak yayımladığı Kadın Argosu Sözlükleri, kadınlara özgü ve anonim bir dilsel birikimin derlendiği müstesna çalışmalardı. Sözlü geleneği kayıt altına alan ve kadınlık deneyiminin muhtelif veçhelerine tanıklık eden –ve uzun yıllardır ulaşılamayan– bu çalışmaları, tek cilt olarak tekrar ilgili okura sunuyoruz.

- Reklam -

“Bir dil oyunu mu bu? Evet… Kadınlar arası tanışıklığı mı güçlendiriyor? Tabii… Erkeklere kapalı bir üstünlüğü mü kanıtlıyor? Galiba… Bir dil bağıyla kopmaz bir doku mu oluşturuyor? Şüphesiz… Şifrelerle anlaşma çabası mı? Yer yer… Hayatı kendi dünyasıyla karşılama gayreti mi? Sanırım…. Pek çok sıkıntının panzehiri mi? Kesinlikle… Gizli mi? Şimdiye kadar…” – Filiz Bingölçe, Temmuz 2001

Nisan 2020 itibarıyla raflardaki yerini alan eser 364 sayfadan oluşuyor. Kapak tasarımının Füsun Turcan Elmasoğlu’na ait olduğu eser Alfa Kitap etiketiyle raflara çıkıyor.

Peki sizin bu tip sözlüklere yaklaşımınız ne? “Kadın Argosu Sözlüğü”nün önceki baskılarına göz atma şansınız olmuş muydu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Haldun Taner Belgeseli “Ve Perde!” YouTube’da

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Güneş Yüksek Çözünürlük

Güneş’in En Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleri Paylaşıldı

Brad Pitt - Plan B

Brad Pitt’in Yapım Şirketi Plan B, Warner Bros. ile Anlaştı