Turkuvaz Kitap tarafından hazırlanan Kadınların Hafızası dizisi iki yeni kitap ile tanışıyor. İzdivaçlar, İttifaklar ve İhtilaflar ve Öncü Müslüman Kadınlar kitapları raflardaki yerini alıyor.
Osmanlı dönemi yazarları arasındaki kadınları keşfeden Kadınların Hafızası dizisi yeni kitaplara kavuşuyor.
Dizi daha önce Udi, Refet, Gayya Kuyusu, Levayih-i Hayat, Mükafat-ı İlahiye İlahi Mikafat ve Terbiye-i Etfale Ait Üç Hikâye kitapları ile okurun karşısına çıkmıştı.
Her iki kitap da Latin harflerine aktarılmış orijinal metinlerden oluşuyor. İzdivaçlar, İttifaklar ve İhtilaflar kitabı Osmanlı kadın yazarlarından evlilik hikâyelerine odaklanıyor. Öncü Müslüman Kadınlar ise Osmanlı kadın yazarlarının nasıl bir Müslüman kadın geleneği hayal ettiğini işliyor.
İzdivaçlar, İttifaklar ve İhtilaflar – Kadınların Hafızası Dizisi | Arka Kapak Tanıtımı
İzdivaçlar, İttifaklar ve İhtilaflar, 1896-1925 arasındaki evlilik edebiyatının izlerini sürüyor ve Osmanlı-Türkiye toplumu imparatorluktan ulus devlete geçerken evlilik kurumu etrafında ne türden ittifakların kurulduğunu, nasıl ihtilafların oluştuğunu edebi metinlerle gösteriyor.
Duygusal ve toplumsal krizlerin üst üste bindiği izdivaçların hikâyeleri okunurken kadın yazarların sunduğu ittifak önerileri, direniş taktikleri ve dayanışma biçimleri de tecrübe ediliyor.
Bu derlemede Raife Binnaz Remziye, Makbule Leman Makes-i Hayal, Fatma Şadiye Hikayât-ı Nuşin, Ulviye Macit Şermende, Fatma Zeliha Ezhâr-ı Hayal, Fahrünnisa Fahrettin Talihsiz Bir Kadının Sergüzeşti, Gülsüm Niyazi Son Basamak, Fatma Aliye Uluvv-i Cenab bir araya geliyor.
Öncü Müslüman Kadınlar – Kadınların Hafızası | Arka Kapak Tanıtımı
Osmanlı kadın yazarlarının keşfetmeye ve inşa etmeye çabaladığı Müslüman kadınlar geleneğine tanık oluyoruz. İslamiyet’in başlangıcından 19. yüzyıl sonuna kadarki dönemde yaşamış yönetici, âlim, sanatçı ve edebiyatçı Müslüman kadınların deneyimleri hem birbiriyle karşılaşıyor hem birbirine ekleniyor.
Fatma Aliye’nin Namdaran-ı Zenan-ı İslamiyan ve Sabiha’sını, Emine Semiye’nin Emir Çoban Kızları yahut İki Kadında Aynı Talih, “Taş Hatun” ve “Kıymet-i Nisviyet”ini ve Fatma Şadiye’nin Hz. Muhammed’in yakınındaki kadınları anlatan metinlerini bir araya getiren bu derlemede biyografi, tiyatro, novella ve hikâye gibi türler aracılığıyla kadınların tarihi, hafızası ve edebiyatı iç içe geçiyor.
Her iki kitap da 416 sayfadan oluşuyor. Eserleri yayıma Fatih Altuğ hazırlıyor. Kitapların redaksiyonu ve kapak tasarımı ise Gülay Tunç’a ait.
Peki siz Kadınların Hafızası dizisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Seriden okuduğunuz kitaplar var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!