in

Kallokain: Karin Boye’nin Distopya Romanı Bilimkurgu Klasikleri’ne Katıldı

İsveçli yazar Karin Boye imzalı distopya romanı Kallokain, İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri kapsamında yeniden Türkçede.

Kallokain - Karin Boye
- Reklam -

İsveçli şair ve romancı Karin Boye yeniden Türkçede. Yazarın 1940 yılında yayımlanan distopya romanı “Kallokain” bir kez daha raflara geliyor. Eser, İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri kapsamında okurun karşısına çıkıyor.

1900 yılında dünyaya gelen Karin Boye’nin idealist bilim insanı Leo Kall’in gözünden anlattığı hikâye, daha önce Profil Kitap ve Zeplin Kitap tarafından da dilimize kazandırılmıştı. Orijinal adı Kallocain olan eser, yeni bir çeviri ile okurla buluşuyor.

40 yıllık hayatına 5 roman ve pek çok şiir sıkıştıran Boye, 1941 yılında intihar ederek yaşamını sonlandırdı.

- Reklam -

Kallokain – Karin Boye | Arka Kapak Tanıtımı

“Adı 1984 ve Cesur Yeni Dünya’yla anılması gereken bir eser.” – Library Journal

“Boye’nin eserleri bir yandan şiirsel bir içe dönüklüğü, öte yandan kâhince bir toplumsal sorumluluk hissini yansıtıyor.” – Richard B. Vowles

“İçimde Hiç Şüphe Yoktu Artık: Yeni Bir Dünyanın Yaratılışına Katılıyordum Ben.”

Bir şair de olan Karin Boye hayatının son dönemini II. Dünya Savaşı’nın gölgesinde yaşadı. İşgal tehdidi altındaki ülkesi İsveç’te sansür, korku ve güvensizlik cenderesinde bir umut ışığı niyetine dünya edebiyatına bu distopyayı armağan etti. İnsan zihninin derinliklerine dair, totaliter gerçekliğe karşı ilaç olarak gördüğü bireyin savunusu olan Kallokain, Boye’nin son ve en önemli eseridir.

Cesur Yeni Dünya ile 1984 arasında bir tarihte kaleme alınan Kallokain’de sorun gerçekliktir. Dünyadevlet de diğer bütün devletler gibi halkı üzerinde tam bir egemenlik kurmuş, insanlara kendi gerçekliğini dayatmıştır. Askeri bir hiyerarşi üzerinde yükselen bu mekanizmada en büyük gurur ise, silah arkadaşlarına layık biri olarak hainliğe karşı en yakınından bile kuşkulanmaktır.

- Reklam -

İyi bir silah arkadaşı olma amacındaki Leo Kall, insanları bildiklerini söylemeye mecbur bırakan bir ilaç geliştirir. Artık kimse hiçbir şey saklayamayacak, her yerde görev başında olan polis gözleri ve polis kulaklarına rağmen ihanet içinde olan hainler daha eyleme geçemeden birer birer ortaya çıkarılacaktır. Böylece kolektif kurumlar asosyal yatkınlıkların gizlendiği bütün köşeleri fethedecek ve devletin yüce birliği tamamlanacaktır.

Ancak Leo Kall gerçekleri söylemeye mecbur ettiği insanlardan duyduklarıyla başka türlü bir birliğin mümkün olabileceğine ve gücüyle, insanın içindeki bütün ölü kalıntıları iyileştirebileceğine dair bir şüpheye kapılır. Kallokain, gerçekliğin acı ilacı.

Hakan Bıçakcı’nın sunumuyla…
Kallokain - Karin Boye

Sevda Deniz Karali tarafından dilimize kazandırılan kitabın editörlüğü Alican Saygı Ortanca’ya, redaksiyonu ise Emirhan Burak Aydın’a ait. Eserin kapak tasarımında Hamdi Akçay’ı görüyoruz. Romanın sunumu ise genellikle korku ve tuhaf kurgu eserleri ile tanıdığımız Hakan Bıçakcı tarafından kaleme alınmış. 200 sayfalık roman raflardaki yerini almaya başladı.

Kallokain, İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri Dizisi’nin 53. kitabı olma özelliğini de taşıyor. Serinin diğer kitaplarının sıralı listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Esere ve yazara dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Psikolojinizde Bıraktığı İzlerle Öne Çıkan 18 Anime Önerisi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Hemen hemen yarısını okudum kitabın.

    Şimdilik kitap için şunu söyleyeyim. Organize kolektif bir toplum var ve bu toplumu yöneten devletin adı dünya devleti. Toplum, bireyler, her şey devlet için ilkesi ile yaşıyorlar ama galiba kitabın en temel önermesi, hikayenin can alıcı kısım toplumun, bireylerin birbirlerine olan güvensizliği ve devletin bu güvensizliği aşılayarak devamlılığını sürdürmesi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

tenet film

Tenet Film Süresi Açıklandı, Tekrar Ertelenmesi Muhtemel

Extraction 2

En Çok İzlenen 10 Netflix Filmi Belli Oldu