in ,

Eşcinsel Karakter İçeren Kitap, Bazı Dijital Satış Sitelerinde Sansüre Uğradı

Alice Oseman imzalı Kalp Çarpıntısı serisinin, eşcinsel karakterler içerdiği gerekçesiyle bazı dijital kitap satış sitelerinden kaldırıldığı öne sürüldü.

Kalp Çarpıntısı, LGBTQ+ sansür eşcinsel
- Reklam -
- Reklam -

Alice Oseman imzalı çizgi roman serisi Kalp Çarpıntısı (Heartstopper), Türkiye’de bazı dijital kitap satış sitelerinde sansüre uğradı. Ana karakterleri eşcinsel olan kitabın, kimi tepkilerden sonra “satış dışı” bırakıldığı öne sürüldü.

Toplamda 5 kitaptan oluşan Heartstopper serisi, orijinal dilinde 2016 yılında yayımlanmaya başladı. Serinin Türkçe baskıları ise Haziran 2021’den beri Yabancı Yayınları tarafından gerçekleştiriliyor.

1994 doğumlu İngiliz yazar Alice Oseman’ın imzasını taşıyan seri, genç yetişkin (young adult) kategorisinde okurların karşısına çıkıyor. İki genç bireyin arasındaki aşkı anlatan seri, yurt dışında uluslararası çoksatar olmayı başarmıştı.

- Reklam -

Türkiye’de de okurunu bulmaya başlayan serinin internet üzerinden gerçekleştirilen satışları bazı kanallar üzerinden durdurulmuş durumda. İddialara göre Kitapyurdu, Idefix ve D&R siteleri Kalp Çarpıntısı serisinin kitaplarını satıştan kaldırdı.

Eşcinsel Karakterler İçeren Kalp Çarpıntısı Kitabına Sansür

Olay, Twitter’da geniş yankı buldu. @tennantdise rumuzlu bir Twitter kullanıcısı, konuyu şu sözlerle duyurdu:

“tiviti gören duyan herkesten ricam artık d&r, idefix ve kitapyurdundan alışveriş yapmamaları, hatta imkanları varsa kalp çarpıntısı serisini desteklemeleri. şu an kitap toplattırılıyor : ) çünkü gerçek hayatta lgbti+ bireyler var olamadıkları gibi kitaplarda da var olamıyorlar.”

kalp çarpıntısı sansür lgbt

Bahsi geçen satış sitelerinde, kitapla ilgili sayfalar tıklandığında,

“404

Aradığın içeriğe şu an ulaşamıyoruz. Sayfa kaldırılmış veya değiştirilmiş olabilir.
Aşağıda senin için önerdiğimiz başlıklara göz atmak ister misin?”

hatası ya da “Stokta Yok” uyarısı alınıyor. Oysa 404 uyarısı veren sayfalar, daha önceden Google tarafından Index’lenmiş bağlantılardan oluşuyor.

Öte yandan eserlerin kitabevlerinden de “toplatıldığı” iddiaları öne sürülüyor.

Serinin bu mecralardan ne sebeple satıştan kaldırıldığına dair henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak farklı kitap satış sitelerinde Alice Oseman’ın eserlerine ulaşmak mümkün.

kalp çarpıntısı sansür

Bir süredir kimi kesimler tarafından sosyal medya üzerinden kitabın yayından kaldırılmasına yönelik sansür talepleri paylaşılıyordu.

- Reklam -

Savcılık Soruşturma Başlatmıştı

Geçen günlerde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, eserin çocuklara uygun olup olmadığına dair bilirkişi raporu istedi. Ardından Yabancı Yayınları’na karşı müstehcenlik suçu nedeniyle re’sen soruşturma başlattı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından incelenen kitabın “yaş sınırı olmadan” satışa sunulduğu tespit edildi. Bununla birlikte Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’ndan Kalp Çarpıntısı için bilirkişi raporu talep edildi. Gözlerden kaçan nokta ise kitabın hâlihazırda bir çocuk kitabı olmamasıydı.

Alice Oseman’dan Açıklama

Yazar Alice Oseman, Instagram hesabı üzerinden konu hakkında bir hikâye paylaştı:

“Kalp Çarpıntısı’nın queer içeriği nedeniyle Türkiye’nin en büyük kitap zinciri mağazalarından D&R’dan yasaklandığını duydum. Bu durum hakkında çok üzgün ve kızgınım. Türkiye’deki okurlarıma, Türkiye’de homofobi ve transfobi altında yaşayan bütün LGBTQ+ bireylere kucak dolusu sevgiler gönderiyorum.”

kalp çarpıntısı kapaklar

Kalp Çarpıntısı’nın ilk kitabı, arka kapağında şu sözleri taşıyor:

“İki genç tanışırlar.
Dost olurlar.
Ve sonra aşk başlar.

Charlie ve Nick aynı okula gitseler de daha önce hiç karşılaşmamışlardı… bir gün aynı sırada oturmaya başlayıncaya kadar. Daha ilk hafta bitmeden ayrılmaz ikili olmuşlardı bile.

Fakat Charlie, hiç şansı olmadığını bilmesine rağmen Nick’e çok fena tutulmuştu. Her ikisi de hislerini sorgulamaya başlarken, aşkın onlara bir sürprizi vardı.”

Heartstopper Netflix Dizisi de Olacak

Türkiye sansür ve kısıtlamalarla uğraşırken serinin uyarlama hakları dijital yayın platformu Netflix tarafından çoktan satın alınmış durumda. Geçen nisan ayında çekimleri başlayan dizinin başrollerini Kit Connor ve Joe Locke canlandırıyor.

Heartstopper netflix

Alice Oseman’ın aynı zamanda yaratıcı koltuğunda da oturduğu yapımın ilk sezonu toplamda 8 bölüm sürecek. Yapımın yönetmenliği ise Euros Lyn’e ait olacak. Dizinin 2022 yılı içerisinde yayınlanması bekleniyor.

Siz bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

175 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for smartestidiot smartestidiot dedi ki:

    Envai çeşit zararlı içeriğe sahip kitaba izin verip masum bir çizgi romana (ilk üç cildi İngilizce olarak okumuştum ve içinde iki erkek karakterin çocuksu aşklarından başka hiçbir şey yoktu) sansür getirmek bence tatlı su ahlakçılığı oluyor. Gereksiz sansüre destek veren siteleri kınıyorum ve boykot edeceğim. Onların yapması gereken tek şey kitap satmak, satılacak kitapları gelen bir emirle yasaklamak değil.

  2. Avatar for keltmuzoso keltmuzoso dedi ki:

    Kimsenin zorla okutmadığı para ile alınıp satılan bir nesne olan kitapların 2021 yılında dünyanın her anlamda gelişip ilerlediği bir çağda toplatılmasını anlayamayacağım. Üstelik bunu yapan ticaret siteleri sözde. Onların görevleri kitapları kendi ahlak süzgeçlerinden geçirip satmak değil.

  3. Avatar for Boneca Boneca dedi ki:

    Yazıp yazıp siliyorum. Hakikaten kabul edilebilir gibi değil.

    Ellerinden gelse heteroseksüel olmayan herkesi ipe dizecek bir zihniyet var, kurgu kitap karakterine bile tahammülleri yok. Çünkü biricik evlatlarının eşcinsel kitap karakteri görünce eşcinsel olacağını zannedecek kadar cahiller. Sanki toplum; hırsızlık, arsızlık, ahlaksızlık, çocuk istismarı, şiddet gibi mide bulandırıcı konularda yozlaşmış bir halde değilmişçesine tek dertleri kimin kimi sevdiği.

    Bu tip haberler LGBTQ+ insanlar üzerinde büyük bir travma yaratıyor. Umarım sansür durumu sadece, gelen tepkilerden çekinen(!) bir kaç site ile sınırlı kalır. Böyle haberler ana haber bültenlerinde yer alınca akabinde mutlaka bir kaç saldırı yaşanıyor ne yazık ki.

  4. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    Wattpaddeki erkeğin kıza zorla sahip olduğu ama sonradan bir şekilde aşk filizlendiği aralarında,kızların kendini ezen,aşağılayan erkeklerin peşinden inatla gittiği ama sonunda mutlu olduğu…kitapların basıldığı ve çoğu sitede en önlere çıkartılan anasayfalarda bu ülkede birbirini seven iki gencin masum hikayesine sansür uygulanıyor sitelerin kendi ahlak süzgecine göre.Diyeceklerim bu kadar.Bunu yapan sitelerin hiçbirinden alışveriş yapmayacağım artık.

  5. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Önce şaşırdım ama sansür yapan siteleri görünce şaşkınlığım geçti. Ben zaten o sitelerden malum nedenlerden dolayı alışveriş yapmıyordum, yapmam da. Gerekirse 3-5 fazla para veririm yine kullanmam bu siteleri.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

170 cevap daha var.

Philip Pullman ırkçı ifadeler destek

Irkçı Yorumlara Destek Veren Yazar Philip Pullman’a Tepki

Pennyworth çizgi roman dc

Alfred Pennyworth’ün Gençliğine Odaklanan Çizgi Roman, Tanıdık Bir Yüzü DC’ye Taşıyor