in

Niccolo Machiavelli’nin Ünlü Komedyası “Kankurutan: Mandragola” Okurla Buluşuyor

Niccolo Machiavelli imzalı “Kankurutan: Mandragola” raflardaki yerini alıyor. Komedya türündeki eseri Selenge Yayınları yayımlıyor.

Kankurutan: Mandragola - Niccolo Machiavelli
- Reklam -
- Reklam -

Niccolo Machiavelli tarafından kaleme alınan Kankurutan: Mandragola okurla buluşmaya başladı. Selenge Yayınları etiketiyle yayımlanan oyun, Machiavelli’nin kurmaca yönünü ortaya çıkartıyor.

İtalyan Rönesans hareketinin en önemli figürleri arasında yer alan, tarih ve politika bilimlerinin kurucusu Floransalı düşünür, stratejist, şair ve yazar Niccolò Machiavelli; 1469 – 1527 yılları arasında yaşadı. Makyavelizm adlı düşünce sistemini ortaya koydu. Prens, Hükümdar, Savaş Sanatı, Floransa’da Komplolar ve Karşı-komplolar Tarihi ve Adamotu gibi eserler kaleme aldı.

Politik çalışmalarının yanında, tiyatro oyunu türünde yazdığı metinlerle düşüncelerini geniş kitlelere yaymak adına eserler üretti. Orijinal adı La Mandragola, Belfagor e Lettere olan Kankurutan: Mandragola ilk defa 1518 yılında yayımlandı.

- Reklam -

Michel de Montaigne’den 50 yıl ve William Shakespeare’den 70 yıl önce yazılan komedya, halkın özel hayatını kamu yararına göre şekillendirmek temasını ele alıyor.

Kankurutan: Mandragola – Niccolo Machiavelli | Arka Kapak Tanıtımı

Kankurutan: Mandragola - Niccolo Machiavelli

Modern politik düşüncenin titanı Machiavelli, İtalyan siyasi tarihine ilişkin bakış açısı geliştirmek için hikâye anlatıcılığına soyunuyor. İtalyan cinquecento (1500’ler) edebiyatı ve tarih metinleri arasında tarihyazımsal üstkurmaca bir norm hâline geldiği için Machiavelli’nin edebî eserlerinde de bu tür alışverişler çokça görülür.

- Reklam -

Machiavelli, politik kuramsal yaklaşımlarıyla seçkinlere ulaşıp devleti dönüştürme güdüsüyle hareket ederken, kurgusal eserleriyle de daha geniş kitlelere ulaşıp toplumda yanlış giden bazı şeyleri düzeltmek istiyordu. Zira yenilenmiş bir devlet yozlaşmış bir toplumla hayatta kalamaz. Bu yüzden Machiavelli, Kankurutan adlı komedyasında, Montaigne’den 50 yıl ve Shakespeare’den 70 yıl önce, vatandaşların özel hayatlarına biyopolitik bir yatırım yapıyor ve onların özel hayatlarını kamu yararına göre şekillendirmek istiyordu.

Kankurutan’ın olay örgüsü de bu şekilde ilerliyor. Oyunun başkarakteri yerleşmiş düzeni değiştirmek üzere yola çıkıyor. Onun başından geçenleri ve çabasının başarıya ulaşıp ulaşmadığını, Hakan Sönmez’in titizlikle çevirdiği Kankurutan: Mandragola adlı eserde keyifle okuyarak öğrenebilirsiniz.

Toplamda 94 sayfadan eserin çevirmenliğini Hakan Sönmez üstleniyor. Kitap, Ağustos 2022 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Niccolo Machiavelli eserleri ve yazarın Kankurutan: Mandragola kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

yapay zeka çizgi roman

Tamamı Yapay Zekâ Tarafından Yazılıp Çizilen Çizgi Roman Gündem Oldu: Eser, İnsan Eti Yiyenlerin Yalnızlığını Anlatıyor

Horizon Zero Dawn dizi netflix

The Umbrella Academy’nin Yaratıcısı, Ünlü Aksiyon Rol Yapma Oyunu “Horizon Zero Dawn”ı Diziye Uyarlıyor