Zülfü Livaneli yeni romanı Kaplanın Sırtında ile okurların karşısına çıkıyor. Eser, İnkılap Kitabevi tarafından yayımlanıyor.
1946 yılında doğan Ömer Zülfü Livaneli; yazar, senarist, film yönetmeni ve müzisyen kimliklerine de sahip. Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm romanıyla 2001’de Yunus Nadi Roman Ödülü’ne, 2006’da Mutluluk ile Barnes & Noble Yeni Büyük Yazarları Keşif Ödülü’ne, 2009’da Son Ada ile Orhan Kemal Roman Armağanı’na layık görülen yazar, kitaplarıyla Türk edebiyatının en popüler isimleri arasında yer alıyor.
Yazar son yıllarda Balıkçı ve Oğlu, Gökyüzü Herkesindir, Şapka, Rüzgârlar Hep Gençtir, Gölgeler, Elia ile Yolculuk ve Huzursuzluk kitapları ile adından söz ettirmişti.
Zülfü Livaneli tarihi kurgu türündeki yeni romanı Kaplanın Sırtında’da, tahtını kaybettikten sonra II. Abdülhamid’in yaşadıklarına odaklanıyor. Eserin alt başlığında İstibdat ve Hürriyet ifadesi yer alıyor.
Kaplanın Sırtında: İstibdat ve Hürriyet – Zülfü Livaneli | Arka Kapak Tanıtımı
“Kaplanın Sırtında Livaneli’nin edebiyat hayatında ilginç bir çıkış. Sultan II. Abdülhamid devrine aynanın öbür tarafından bir bakış… Sürgün Padişah’ın perspektifinden sürükleyici bir anlatım… Dikkat çekici bir üslup…” – İlber Ortaylı
“Kaplanın Sırtında, Abdülhamid rejimini alışılmış klişelerden kurtaran sürükleyici bir roman.” – Taner Timur
“Geçmişin ve geleceğin, devrimin ve çöküşün, büyük hayallerin ve hayal kırıklıklarının beraber yaşandığı yüklü ve zor bir dönemin anlatıldığı önyargısız bir roman…” – Ali Yaycıoğlu
Otuz üç yıl süren bir saltanat, ardından bir gece yarısı gelen Selanik sürgünü…
Tahttan indirilişinin üzerinden bir asırdan uzun bir zaman geçmiş olan II. Abdülhamid’in yaşamının en ilginç evresi Livaneli’nin çağdaş anlatısıyla gün yüzüne çıkıyor. Devrik padişahın, ihtilalci fikirlerin filizlendiği Selanik şehrindeki günleri hem bir vicdan muhasebesi hem de yoğun bir psikolojik gelgit dalgası.
Türk edebiyatının kuşak bağı Zülfü Livaneli, II. Abdülhamid’in tahtını kaybettikten sonra yaşadıklarına odaklanırken, bireyi, toplumu, devleti ve iktidarı sorguluyor. Selanik sürgünü boyunca Sultan’ın ve maiyetinin hususi doktoru olan Tabip Yüzbaşı Atıf Hüseyin Bey’in hatıratından hareketle vücut bulan bu tarihi romanda, iktidar kavramına çarpıcı bir bakış açısı sunuluyor.
Toplamda 324 sayfadan oluşan eserin editörlüğü Gökçe Şenoğlu’na, okumaları Günnur Aksakal Baykal ve Ezgi Hotalak Adalı’ya, kapak illüstrasyonu Ali Yaycıoğlu’na ait. Roman geçe haftalarda okurla buluşmaya başladı.
Zülfü Livaneli kitapları ve yazarın son eseri Kaplanın Sırtında hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!