in

Kaplumbağa Günlüğü: Russell Hoban Yeniden Türkçede

Çoğunlukla çocuk edebiyatı ve fantazya türündeki eserleriyle tanınan Russell Hoban’ın Kaplumbağa Günlüğü adlı romanı yeniden Türkçede.

Kaplumbağa Günlüğü - Russell Hoban
- Reklam -
- Reklam -

Amerikalı yazar Russell Hoban’ın Kaplumbağa Günlüğü adlı kitabı yeniden Türkçeye kazandırıldı. Eserin yeni baskısı Yedi Yayınları etiketiyle yapıldı.

İlk olarak 1975 yılında Turtle Diary adıyla yurt dışında yayımlanan eser, dilimize daha önce Yapı Kredi Yayınları tarafından 1992 yılında Armağan İlkin çevirisi ve Kaplumbağa Güncesi adı ile kazandırılmıştı. Şimdi ise uzun süredir baskısı bulunmayan bu roman, yepyeni bir baskı ve çeviriyle okurun karşısına çıkıyor.

1925’te Amerika Birleşik Devletleri’nin Pennsylvania eyaletinde dünyaya gelen yazar, çoğunlukla çocuk edebiyatı, bilimkurgu ve büyülü gerçekçilik türlerindeki eserleriyle adından söz ettirdi.

- Reklam -

2. Dünya Savaşı’nda radyo operatörü olarak yer alan ve madalya kazanan yazar, savaştan sonra bir başka yazar olan Lillian Aberlam ile evlendi. TIME, Sports Illustrated gibi dergilerde çizer ve reklam metni yazarı olarak görev aldı. İlk romanı The Mouse and His Child’ı 1967 yılında yayımladı. Eseri 1977’de animasyon olarak sinemaya da uyarlandı.

Tam adı Russell Conwell Hoban olan yazarın 1975 yılında yayımlanan Kaplumbağa Günlüğü kitabı 19885’te Harold Pinter tarafından beyaz perdeye adapte edildi.

Kaplumbağa Günlüğü – Russell Hoban | Arka Kapak Tanıtımı

Londra Hayvanat Bahçesi Akvaryumu’ndaki “ikinci el okyanusla doldurulmuş” evlerinde durmaksızın yüzen üç deniz kaplumbağasını özgür bırakmak, iki yalnız ve birbirini tanımayan insanın ortak takıntısı ve hayali haline gelir. Yazar bu iki kişinin günlükleri aracılığıyla anlattığı hikâyede kaplumbağaları serbest bırakmaya çalışırken kendi hayatlarını yeniden anlamlandırmaya çalışan insanları sade ve dingin bir dille anlatıyor. Kaplumbağa Günlüğü basit kalarak çarpıcı olabilmeyi başaran bir roman.

- Reklam -

“Bu hoş masal bana göre türünün en iyi örneklerinden biri, narin ve içe işleyen bir eser.” – John Fowles  
Kaplumbağa Günlüğü - Russell Hoban

Arka kapağında İngiliz roman yazarı John Fowles’ın (Büyücü) da tanıtımına rastladığımız roman bir kez daha Türkçe raflarına geliyor.

Banu Karakaş tarafından dilimize kazandırılan bu baskı toplamda 206 sayfadan oluşuyor. Yedi Yayınları etiketiyle yayımlanan eser dijital kitap mağazalarındaki yerini aldı.

Peki siz daha önce Russell Hoban okumuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Hermes Sahaf: “Ne Kadar Çok Trump, O Kadar Çok Korona!”

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

hayao miyazaki how do you live

Hayao Miyazaki Yeni Filmi How Do You Live? İçin Epey Bekleyeceğiz

Ringworld Halka Dünya Dizi Amazon

Ringworld Dizi Oluyor: Pilot Bölüm Alan Taylor’a Emanet