in

Karanlık Kitaplık Poe’dan “Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü” ile Devam Ediyor

Edgar Allan Poe’nun yayınlanan tek romanı “Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü”, İthaki Yayınları’nın Karanlık Kitaplık serisine dâhil oldu!

edgar allan poe arthur gordon pym
- Reklam -
- Reklam -

İthaki‘nin yeni oluşturduğu Karanlık Kitaplık dizini büyümeye devam ediyor. Sırada daha önce de gördüğümüz bir novella var. Usta yazar Edgar Allan Poe‘nun yayınlanan tek romanı: Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü.

Edgar Allan Poe yazdıklarıyla Jules Verne‘den H. P. Lovecraft‘a kadar nice büyük yazara esin kaynağı olmuş bir yazar. Yazdığı onca öykü ve şiirlerinin aksine Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü diğerlerinden oldukça farklı. Eser, aynı zamanda yazarın basılan tek romanı olma özelliğini de taşıyor. H.P. Lovecraft’ın Deliliğin Dağlarında adlı kitabına da ilham olan novellaya verilen referanslar ise sayısız. Öncelikle Gordon Pym’in Öyküsü’nü okursanız Lovecraft’ın bu kitaba fazlasıyla gönderme yapmış olduğunu görebilirsiniz.

Bu şahane eser ne yazık ki tam manasıyla tamamlanamadan Poe hayatını kaybetmişti. Ancak eserin yıldızlarla anılan yolculuğu burada da sonlanmamış, Jules Verne daha sonra bir devam kitabı olarak anılabilecek, Buzlar Sfenksi adıyla çıkardığı kitapla Gordon Pym’in Öyküsü’nü sonlandırmaya çalışmıştı.

- Reklam -

Kitabın tanıdım bülteni ise şöyle:
Nantucketli Arthur Gordon Pymin Oykusu“Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü, Poe’nun yazdığı en büyük eserdir.” – Jorge Luis Borges

Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü, genç ve maceraperest Arthur Gordon Pym’in arkadaşı Augustus’la kaçak olarak bindiği Grampus isimli gemiyle güney denizlerine yaptığı yolculuğu anlatır. Gemide çıkan isyandan sonra Arthur ve arkadaşları hayatta kalmak için yamyamlık, açlık ve kötü hava koşullarına karşı mücadele eder.

- Reklam -

Edgar Allan Poe’nun yayımlanmış tek romanı ve en dikkat çeken eserlerinden olan Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü, Herman Melville’in Moby Dick, H.P. Lovecraft’ın Delililiğin Dağlarında kitaplarına esin kaynağı olmuş, Jules Verne ise romanın devamını Buzlar Sfenksi adıyla kaleme almıştır.

Güvertede korkunç cinayetler işlenirken kamarandan dışarı çıkmaya cesaret edebilecek misin?
Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü’nü esasen yine İthaki’den Edgar Allan Poe – Bütün Hikayeleri adlı derlemenin beşinci cildinde ve farklı yayınevlerinden okumuştuk. 192 sayfalık eserin çevirisi Dost Körpe, düzeltisi Nevgül Şentürk ve yayına hazırlığı da Ömer Ezer‘e ait. Kapak tasarımı da Hamdi Akçay tarafından gerçekleştirilmiş.

Edgar Allan Poe ile hâlâ tanışmadıysanız bu kitap harika bir başlangıç olabilir!

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Edgar Allan Poe – Bütün Hikayeleri’nin çevirisi olumsuz yorumlar almıştı. Dost Körpe bunu yeniden çevirmiş. Acaba nasıl?

  2. Avatar for rann rann dedi ki:

    Kitap çok karanlık ve insanın sınırlarını zorlayan, heyecanı temposunu düşmeyen ama sanki yarim kalmış bir hikaye gibi.
    Jules Verne’de ayni duygulari yasamiski hikayenin devamını yazmıştır. Korku öğeleri fazla bulamayacaksınız ama bilimsel bir çok konuda zamanına göre farkli bilgiler veriyor. Ben okurken çok zorlanmistim.

    Ayni zamanda çok sevdiğim gruplardan Ahab’ın konsept albumlerinden birisine konu olmuştur.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Star Trek Jean Luc Picard

Patrick Stewart Yeni “Star Trek” Dizisinde Yeniden Kaptan Picard’ı Canlandıracak!

zaman carki ust kapak

Zaman Çarkı Serisine Hiç Yayınlanmamış Bir Bölüm Ekleniyor!