in

Kargalar Büyücüsü: Hayali Afrika Ülkesinde Fantastik Bir Diktatörlük Hikâyesi

Kenyalı yazar Ngũgĩ wa Thiong’o imzalı Kargalar Büyücüsü kitabı raflardaki yerini alıyor. Bir diktatörlük hikâyesini konu alan eser fantastik bir atmosfere sahip.

Kargalar Büyücüsü - Ngügi wa Thiong’o
- Reklam -
- Reklam -

Kenyalı yazar Ngũgĩ wa Thiong’o’nun Kargalar Büyücüsü kitabı raflardaki yerini aldı. Eser, dilimize Ayrıntı Yayınları etiketiyle kazandırılıyor.

Daha önce yine aynı yayınevinin imzası ile Kan Çiçekleri, Bir Buğday Tanesi ve Aradaki Nehir kitaplarını okuma fırsatı bulduğumuz Ngũgĩ wa Thiong’o’nun bir kitabı daha Türkçedeki yerini aldı.

1938 yılında Kenya’da dünyaya gelen yazar; roman, öykü, oyun ve deneme türündeki eserleri ile tanınıyor. Üniversite eğitimini Uganda’da tamamlayan yazarın The Black Hermit oyunu, Uganda’nın bağımsızlık kutlamaları sırasında sahnelendi. 1967 yılında Nairobi Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı dersleri vermeye başlayan yazar üretmeye ara vermeden devam etti.

- Reklam -

Yazdıkları nedeniyle tutuklanan yazar, düzenlenen uluslararası kampanyalar ile serbest kalmayı da bildi. 1982 yılından itibaren İngiltere’de sürgün hayatı yaşamaya başladı. 1989’da ise ABD’ye göç etti. Yale ve New York gibi üniversitelerde dersler verdi. Bugün hâlâ California Irvine Üniversitesi’nde edebiyat profesörü olarak görev almayı sürdürüyor.

Orijinal adı Mũrogi wa Kagogo olan Kargalar Büyücüsü, ilk olarak 2004 yılında yayımlandı. Yazar, metinlerini anadili olan Kikuyu dilinde kaleme alıyor. Ancak kitapları İngilizce başta olmak üzere pek çok dile çevrilmiş durumda.

Kargalar Büyücüsü – Ngügi wa Thiong’o | Arka Kapak Tanıtımı

Kargalar Büyücüsü - Ngügi wa Thiong’o

Hükümdar’ın kahkahası ansızın kesiliverirdi. Sizi lanet olası piçler, kendi açgözlülüğünüz ve sınırsız hırslarınız yüzünden burayı boyladınız! Gerçekten beni devirebileceğinizi mi sandınız? Size söyleyeyim. Buna cüret edecek adam anasının karnından doğmadı daha, doğduysa bile kendisini bir ruha dönüştürmek, sakal bırakmak ve ayaklarından da insan kılları çıkmak zorunda. Asasını tehditkâr biçimde onlara doğrultup, öfkeden ağzından köpükler saçarak bunu bilmiyordunuz tabii değil mi diye eklerdi.

- Reklam -

Hayali bir Afrika ülkesi: Aburirya. Bir diktatörlük.

Bağımsızlık savaşı verilmiş, sömürge dönemi son bulmuş ama halkın çilesi bitmemiştir. Emperyalist güçlerin “adamı” Hükümdar ve dalkavukları işbaşındadır. Soğuk Savaş döneminde Batı’nın el üstünde tuttuğu Hükümdar, Soğuk Savaş’ın bitimiyle Batı’nın gözündeki itibarını yitirmiş haldedir. Emperyalizm biçim değiştirmiş ve yeni dünya düzeni adını almıştır. Fakat oyunun kuralları farklıdır bu kez: Dönem sözde demokrasiler dönemi, küresel olmak geçer akçe. Hükümdar ve şürekâsı bu dönüşümü kavrayamamışlardır sanki. Dışarıda bariz bir itibar kaybı, içerideyse gizemli muhalif sesler… Kadınların aktif rol oynadığı bir halk hareketi, kuyruklar, protestolar, dayak yiyen kocalar, cinler ve tüm bu keşmekeşin ortasında esrarengiz bir büyücü: Kargalar Büyücüsü. Afrika edebiyatının en büyük yazarlarından Ngũgĩ wa Thiong’o bu kez komik mi komik, fantastik bir hikâye anlatıyor. Ancak gerçekler kara mizaha bürünüp kılık değiştirse de çığlık değişmiyor: A Luta Continua mücadele Sürüyor…

Toplamda 800 sayfadan oluşan romanı dilimize Seda Ağar kazandırıyor. Eserin son okuması Doğuş Sarpkaya’ya ait. Kitap Şubat 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Peki siz daha önce Ngũgĩ wa Thiong’o ile tanışmış mıydınız? Yazar ve eserleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

romalı asker maaş bordrosu hakkında

Romalı Askerin Maaş Bordrosu Ortaya Çıktı: Askerin Zorunlu Giderlerden Sonra Hiç Parası Kalmıyormuş

Cruella Fragmanı

Cruella Fragmanı: Emma Stone’lu Disney Filmi Yaklaşıyor