in

Osmanlı’nın Son Dönemlerinde Geçen Destansı Bir Roman: “Kartal Kanadını Açtığında” Çıktı

Ömer Uçar, savaşın acımasız taraflarını gözler önüne seren tarihi romanı “Kartal Kanadını Açtığında” ile okurların karşısına çıkıyor.

Kartal Kanadını Açtığında - Ömer Uçar
- Reklam -
- Reklam -

Ömer Uçar ilk kitabı Kartal Kanadını Açtığında ile okurların karşısına çıkıyor. Eser, Doğan Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

1962 yılında Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde doğan Ömer Uçar, üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi’nde tamamladı. Çip lehimi, kapı kolu dökümü ile başlayıp, ofisboyluk, muhasebecilik, tahsildarlık, düzeltmenlik, barmenlik, gazetecilik gibi işlerde çalıştı. Son olarak turist rehberliği yaptı ve emekli oldu.

Ömer Uçar’ın ilk eseri olma özelliğini taşıyan Kartal Kanadını Açtığında, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerini konu alıyor. Epik bir anlatıya sahip olan roman savaşın gerçek yüzünü bir Anadolu insanının bakış açısından anlatıyor. 1911 yılının yaz mevsiminde başlayan eser, 1918 sonbaharında tamamlanıyor.

- Reklam -

Kartal Kanadını Açtığında – Ömer Uçar | Arka Kapak Tanıtımı

Kartal Kanadını Açtığında - Ömer Uçar

Mavrato köyünün hayalperest çocuğu Süleyman’ın en çok istediği şey küçüklüğünden beri sevdiği Melek’le evlenmektir. Geç olur, güç olur ve sonunda muradına erer. Süleyman gündüz tarlasında çalışacak, geceleri Melek’i sevecek ve kocaman bir aile kuracaktır.

Hiç hesapta yokken askerlik kapıyı çalar. Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte köylünün alıştığı, bildiği düzen değişmektedir. “Üç yıl geçer” deyip askere gider ve Balkan Harbi’nin tam göbeğine düşer. Neye uğradığını şaşıran Süleyman, mucize kabilinden hayatta kalır ama sırada Cihan Harbi vardır.

Kahramanımız milyonlarca Osmanlı askeri gibi cepheden cepheye gezer. Önce Çanakkale, ardından Kafkas ve en son Filistin cepheleri… Düşman süngüsü, kurşunu, bombası ve açlıkla, hastalıklarla cebelleşen Süleyman için gerçek, elindeki mavzerden bellidir. Rüyalar ise başka söyler: Kâh göklerin yücesindeki kartal olur, kâh yerin dibindeki yılan!

- Reklam -

Kartal Kanadını Açtığında yoğun araştırmaya dayalı, destansı bir roman… Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemini ve savaşın gerçek yüzünü bir Anadolu köylüsünün gözünden anlatan güçlü ve etkileyici bir roman.

Romandan Kısa Bir Tadımlık

(…) Orası benim için büyülü bir yerdi. Arıktan akan berrak temiz suyun içinde pembecik yosunlar dalgalanır; arığın iki yanı mavi, mor kabarcıklı mantarlarla süslüdür. Anamla babam öğretlemiştir: Onlar yenmez! Olsun! Arık boyu hayaller yoludur. Rüya görmek için uyumaya ne hacet! Arığın içinde nazlı nazlı sallanan pembecik yosunlar ve mavi, mor kabarcıklı mantarlar senin hayallerini süslemeye daha bu âlemde hazırdır.

Arık boyunda oynamaktan yorulunca kutsal makama dönüp kurulan sofralardan biraz daha tırtıklardım. Artık uyku bastırmıştır ve serilen kilimlerden birinin üzerinde kendimi uykunun tatlı kollarına bırakırdım.

Toplamda 640 sayfadan oluşan eserin editörlüğü Hülya Balcı tarafından gerçekleştiriliyor. Kitabın kapak tasarımı Cüneyt Çomoğlu, sayfa uygulaması Hülya Aktaş’a ait. Roman, Haziran 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Ömer Uçar tarafından kaleme alınan Kartal Kanadını Açtığında romanı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Tebrik ederim çalışmaları için, yolu açık olsun…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cate Blanchett The School for Good and Evil Kadrosunda

Cate Blanchett, Netflix Filmi The School for Good and Evil’ın Kadrosuna Katıldı

The Umbrella Academy 4 sezon final

The Umbrella Academy Dizisi 4. Sezon ile Ekranlara Veda Edebilir