in

İlk Çağdan Günümüze Yok Olan Büyük Kitap Koleksiyonlarının İzini Süren “Kayıp Kütüphaneler” Çıktı

James Raven editörlüğünde hazırlanan “Kayıp Kütüphaneler” okurla buluşuyor. Ketebe Yayınları tarafından yayımlanan eser, yok olan kültür tarihinin peşine düşüyor.

Kayıp Kütüphaneler - James Raven
- Reklam -

James Raven’ın editörlüğünü üstlendiği Kayıp Kütüphaneler kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Ketebe Yayınları etiketini taşıyan eser, yayınevinin Kültür Tarihi dizisi kapsamında yayımlanıyor.

Kayıp kütüphanelere dair yapılmış 14 özgün değerlendirmeyi bir araya getiren eser; Mezopotamya ve İskenderiye’de yok edilen ünlü kitap koleksiyonlarından Nazilerin imha ettiği Yahudi kütüphanelerine ve Tibet, Bosna, Irak’ta yaşanan güncel kıyım örneklerine dek kapsamlı bir zaman dilimini ve coğrafyayı ele alıyor.

Taş tabletlere kazınmış metinlerden en güncel eserlere, kitap tarihindeki en büyük felaketlere dair karşılaştırmalı tartışmalara yer veren Kayıp Kütüphaneler’e katkı sunan yazarlar şu şekilde sıralanıyor:

- Reklam -

Jeremy Black, Friedrich Buchmayr, Margaret Connolly, T. Keith Dix, Robert J. Fyne, Richard L. Kremer, Clarissa Campbell Orr, Martyn Rady, Nigel Ramsay, David Rundle, Sem C. Sutter, Dominique Varry, Rui Wang, Yuling Yang ve James Raven.

Depremler, yangınlar, savaşlar arasında hayatta kalmaya çalışan kültür tarihinin peşine düşen çalışma; anlatısını François Truffaut’nun Fahrenheit 451 uyarlaması ile noktalıyor.

Orijinal adı The Destruction of Great Book Collections since Antiquity olan Kayıp Kütüphaneler, antik çağlardan günümüze gelen süreçte yok olan büyük kitap koleksiyonlarını inceliyor. Çalışma aynı zamanda yok edilen kütüphanelerin sebep olduğu entelektüel, siyasi ve kültürel sonuçların da peşine düşüyor.

Kayıp Kütüphaneler – James Raven | Arka Kapak Tanıtımı

Kayıp Kütüphaneler - James Raven

Bu öncü derleme, antik çağlardan günümüze büyük kitap koleksiyonlarının yok oluşunu incelerken, kütüphane kayıplarının yol açtığı entelektüel, siyasi ve kültürel sonuçları araştırıyor.

Mezopotamya ve İskenderiye’nin kaybolan ünlü kütüphanelerinden manastır ve kraliyet koleksiyonlarının dağıtılmasına, Nazilerin Yahudi kütüphanelerini yok etmesine ve yakın zamanda saldırı ve işgalin hedefindeki Tibet, Bosna ve Irak’ta kitapların yağmalanması ve yakılmasına kadar kütüphane tarihindeki en büyük felaketlerin ilk kez karşılaştırmalı olarak tartışıldığı Kayıp Kütüphaneler: İlk Çağdan Bugüne Büyük Kitap Koleksiyonlarının Yok Oluşu’nda, birçok önemli kütüphane zayiatının ve kültürel yıkımın yeniden değerlendirildiği on dört özgün makale yer alıyor.

- Reklam -

“Kütüphanelerin birkaç bin yıldır oynadığı karmaşık rolün etraflıca düşünülmesi için bu çalışmanın ortaya koyduğu tepki öfkenin de ötesine geçiyor…” — The Times Literary Supplement

“Kitaplara ve kütüphanelere ilgi duyan her okur, merak uyandıracak ve bilgilendirecek pek çok şeyi bu kitapta bulacaktır fakat dahası da var: Kitap, kütüphanelerin kaybı ve yok edilmesinin anlamı üzerine düşünmek için okura çok fazla alan sunuyor. Her bir bölümün bile aktardığı birçok ilgi çekici tema var. Kitap ve kütüphane kültürünün ve tarihinin tüm yönleriyle ele alındığı bu çalışma, ilgililere yürekten bir tavsiye niteliğinde.” — Paul Sturges, Kütüphane Tarihçisi

Toplamda 360 sayfadan oluşan eserin tercümesini Dilek Berilgen Cenkçiler üstleniyor. Kapak tasarımı Harun Tan imzasını taşıyan eser, Mart 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

James Raven Kimdir?

Tam adı James Russell Raven olan İngiliz tarihçi, 1959 yılında İngiltere’nin Colchester kentinde doğdu. Cambridge’deki Clare College’da Tarih okudu ve doktorasını da burada tamamladı. Rutgers Üniversitesi, The American Antiquarian Society ve Newberry Kütüphanesi gibi üniversite ve kurumlarda araştırmacı olarak görev aldı.

2000 yılından beri Oxford Ümiversitesi’nde Sosyal ve Kültürel Tarih kürsüsünde dersler veren; Essex Üniversitesi’nde Modern Tarih profesörü olarak görev alan Raven; aynı zamanda Bibliyografik Topluluğu’nun başkanlığını da yürütmüştü.

James Raven’ın Kayıp Kütüphaneler çalışması hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


En güncel edebiyat haberleri için Kayıp Rıhtım’ı Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

David Fincher Squid Game Amerikan Versiyonu

David Fincher, “Squid Game” Dizisini Amerikan Versiyonuna Uyarlayabilir

The Sims Benzeri Yapay Zeka Deneyi

The Sims’i Anımsattı: Bilim İnsanları Dijital Bir Köyde Yapay Zekâ Botlarının Yaşantılarını İnceledi