in

Kazuo Ishiguro, Distopya Türündeki Yeni Kitabı Klara and the Sun’ın Perde Arkasını Anlattı

Nobelli yazar Kazuo Ishiguro, karanlık bir gelecekte geçen yeni kitabı Klara and the Sun hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kazuo Ishiguro - Klara and the Sun
- Reklam -
- Reklam -

Kazuo Ishiguro distopya türündeki yeni kitabı Klara and the Sun için tanıtım etkinliklerini sürdürüyor. Japon asıllı İngiliz yazar, son romanı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Başarılı yazarın merakla beklenen yeni kitabının lansmanı dijital ortamda yapıldı. 15 Mart’ta Penguin Random House’un düzenlediği etkinliğe Nobel ödüllü yazar oturma odasından katıldı. Etkinlikte onunla beraber Kanadalı şair Souvankham Thammavongsa da yer aldı. Katılımcılar, eski etkinliklerin aksine bu seferkinin “daha samimi” olduğunu dile getirdi. Kalabalık tanıtımların yerine böylesine bir tercihin yapılması, yazarlarla daha kişisel sohbet yapılmasına olanak sağladı.

Souvankham Thammavongsa 5 şiir kitabına sahip dikkat çeken bir isim. Kısa hikâyelerden oluşan koleksiyonu How to Pronounce Knife da 2020 Scotiabank Giller Prize ile ödüllendirildi. Kendisi çağdaş Kanada edebiyatında önemli yazarlar arasında yer alıyor.

- Reklam -

Kazuo Ishiguro: “Klara and the Sun Aslında Bir Çocuk Hikâyesi Olacaktı”

Ishiguro ve Thammavongsa birbirileriyle iki yazar olarak sohbet ettiler ve birbirilerinin işleri hakkında sorular sorarak ilgi gösterdiler. Ishiguro, Klara and the Sun’ı aslında bir çocuk hikâyesi olarak yazdığını söyledi. Fakat kızı hikâyenin çocuklar için fazla karanlık olduğunu söyleyince kitap biçim değiştirmek zorunda kalmış. Yetişkinler için ‘distopik’ bir bilimkurguya dönüşmüş.

Eser, yapay zekâ Klara’nın yaşam yolculuğunu ele alıyor. Klara’nın bir dükkân vitrininde yeni sahibini beklemesiyle hikâye başlıyor. Hayatının amacını ve anlamını bulmaya çalışıyor. Roman, hepimizin aşina olduğu varoluşçu soruları işliyor. İnsan olmak ne demek? Sevmek ne demek? Bunların ötesinde, yaşamın anlamını nasıl bulacağız?

Kazuo Ishiguro - Klara and the Sun

Thammavongsa, yazar arkadaşına, “Yetişinler olarak dünyayı anlamak için sence hâlâ böyle hikâyelere ihtiyacımız var mı? Hâlâ böyle bir korunmaya, nezakete ihtiyacımız var mı?” sorusunu yöneltiyor.

“Bence evet. Roman her ne kadar karanlık bir dünya sunsa da, ana karakterin içindeki çocuksu umudu ve inancı korumasını istedim. İyi ve güçlü bir şeyin, tepeden herkesi izlediğine dair inancını yolculuğu boyunca hiç kaybetmesin istedim.”

- Reklam -

Kazuo Ishiguro, yazarken insanların unutmayacağı bir şey yapmanın onun için çok önemli bir şey olduğunu paylaştı. Kendisine, “Bu insanların aklında nasıl kalacak?”, “İnsanlar bunu ne zaman unutacak?” gibi sorular sorular yöneltmiş.

Bu etkinlik Penguin Random House’un Kanada’daki bağımsız kitapçılarla beraber düzenlediği serinin bir parçası. Kitapçıları desteklemek adına, biletler buralarda satılan kitaplarla elde edilebiliyor.

2 Mart 2021 tarihinde okurla buluşan Klara and the Sun için Türkçede bir çıkış tarihi açıklanmadı. Yazarın eserleri dilimize Yapı Kredi Yayınları tarafından kazandırılıyor.

Klara and the Sun hakkındaki beklentilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Peak

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çizgi Roman Kötüleri Renk

Çizgi Roman Kötüleri Neden Çoğunlukla Mor ve Yeşil Renkte Olur?

JRR Tolkien Evi kampanya

JRR Tolkien’in Evini Edebiyat Merkezine Dönüştürme Kampanyası Hedefine Ulaşamadı