in

Çağdaş Filozof John Gray’in Hayatın Anlamını Kediler Üzerinden Değerlendirdiği “Kedi Felsefesi” Çıktı

John Gray imzalı “Kedi Felsefesi: Kediler ve Hayatın Anlamı” kitabı, Domingo Yayınevi ile raflardaki yerini alıyor.

Kedi Felsefesi - John Gray
- Reklam -
- Reklam -

John Gray’in son çalışması Kedi Felsefesi: Kediler ve Hayatın Anlamı raflardaki yerini alıyor. Ayşegül Yurdaçalış’ın Türkçeye tercüme ettiği eser, Domingo Yayınevi etiketini taşıyor.

Yazar ve akademisyen John Nicholas Gray, analitik felsefe ve düşünce tarihine ilgi duyan bir İngiliz siyaset filozofu olarak tanınıyor. 1948 yılında doğan Gray; 2008 yılında Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu’ndan Avrupa Düşüncesi Profesörü olarak emekli oldu. The Guardian, The Times Literary Supplement ve New Statesman’a yazılarıyla katkıda bulunan yazarın pek çok kitabı da bulunuyor.

Orijinal adı Feline Philosophy: Cats and the Meaning of Life olan Kedi Felsefesi, kendi dilinde ilk defa 2020 yılında yayımlandı.

- Reklam -

Kedi Felsefesi kitabı Kediler ve Felsefe, Kediler Niçin Mutlu Olmaya Çabalamazlar?, Kedi Etiği, İnsan Sevgisine Karşı Kedi Sevgisi, Zaman, Ölüm ve Kedi Ruhu ve Kediler ve Hayatın Anlamı ana başlıklarıyla şekilleniyor.

Kedi Felsefesi: Kediler ve Hayatın Anlamı – John Gray | Arka Kapak Tanıtımı

Kedi Felsefesi - John Gray

“UYANDIĞINDA DAHA ÇOK ÇALIŞABİLMEK UĞRUNA UYUMAK, ACINASI BİR YAŞAM BİÇİMİDİR. KEYİF İÇİN UYU, KÂR İÇİN DEĞİL.”

En zeki ve yaratıcı zihne sahip tür biziz. Sadece biz, türünün huzursuzluğuna deva bulmak için bir düşünce disiplinini –felsefeyi– yarattık. Öyleyse nasıl oluyor da kediler bir şekilde hep memnun ama biz hep dertliyiz? Belki de büyük filozoflarımızdan çok, kedilerden öğreneceklerimiz vardır.

- Reklam -

Çağdaş düşünür John Gray insanın felsefeyle, inanışlarla ve modern araçlarla kurduğu dünyasının kırılganlığını bir kedinin patisiyle yoklayıp test ediyor; sevgi, bağlılık, ölümlülük, ahlak, kıskançlık ve benlik gibi belalı konuların kediler için neden meseleye dönüşmediğini anlamaya çalışıyor. Montaigne’in meşhur kedisinden, Vietnam Savaşı’nı cesaret ve neşesini kaybetmeden atlatmış kedi Mèo’ya, oradan da kedilerle ilgili kendi gözlemlerine uzanarak bir canlının “doğasına sadık olmasının” iyi yaşamak için kilit önemini vurguluyor. Bebeklikten itibaren toplumsal kabullere göre inşa ettiğimiz kendimize dair imgelerin çoğu zaman bedenimiz ya da yaşamımızın gerçekliğiyle uyuşmadığını, dolayısıyla onların peşinden koşmanın mutluluktan çok hayal kırıklığı getireceğinin altını çizerek, hayatlarımızın her türlü mükemmellik fikrinden daha zengin ve daha anlamlı olduğunu gösteriyor.

Kedi Felsefesi, kışkırtıcı fikirleriyle okurlarını silkeleyen, yün yumağına dolanmanın kedilere özgü olmadığını gösteren küçük ama tesirli bir kitap.

“Gray fikirlerimizde kendimizi pohpohlayıcı, aldatıcı ve sığ ne varsa tespit etmesini sağlayan bir altıncı hisse sahip sanki.” – Costica Bradatan, The Washington Post

Toplamda 144 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Ayşegül Yurdaçalış üstleniyor. Edip Sönmez kitabın editörlüğünü üstlenirken son okumada Sevim Erdoğan’ın imzası bulunuyor. Kapaktaki illüstrasyon ise Armando Veve’e ait.

Kedi Felsefesi hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, en güncel kitap haberleri için Google News üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avatar 2 İncelemesi: The Way of Water

Avatar: The Way of Water İncelemesi – Pandora’ya Geri Dönüş Raporu: Büyülü Görsellik – Zayıf Senaryo

Bitirim İkili 4 Geliyor: Jackie Chan Doğruladı

Jackie Chan Doğruladı: Aksiyon Klasiği “Bitirim İkili” Yeni Filmi ile Geri Dönüyor