in

Kelime Köken: Sözcüklerin Ardındaki Hikâye ve Mitler Aydınlanıyor

Mehmet Emin Katırcı, Kelime Köken adlı kitabı ile sözcüklerin ardındaki hikâye ve efsaneleri amatör bir ruhla disiplinlerarası bir çalışmaya dönüştürüyor.

Kelime Köken: Kelimeler, Hikâyeler, Efsaneler Mehmet Emin Katırcı
- Reklam -
- Reklam -

Kelime Köken: Kelimeler, Hikâyeler, Efsaneler raflardaki yerini alıyor. Mehmet Emin Katırcı’nın disiplinlerarası çalışması Bilge Kültür Sanat etiketi ile okurla buluşuyor.

Kelimelerin ardındaki hikâyeler kimi zaman sizi derin düşüncelere davet edebilir. Türkçemizdeki pek çok sözcük, ardında çeşitli hikâye, mit ya da gelenekler barındırıyor. Kelimelerin tarihini ve mitolojik köklerini inceleyen bu çalışma ise alandaki dikkate değer bir eksikliği, amatör bir ruhla da olsa gidermek istiyor.

Her ne kadar akademik bir iddia taşımasa da Kelime Köken, etimolojiye ilgi duyan okurların dikkatinden kaçmayacak bir çalışma.

- Reklam -

Kelime Köken: Kelimeler, Hikâyeler, Efsaneler – Mehmet Emin Katırcı  | Arka Kapak Tanıtımı

Genç araştırmacı Mehmet Emin Katırcı’nın Kelime Köken adlı çalışması, Türkçede kullandığımız çok sayıda kelimenin köken açıklamasının yapıldığı; bu kelimelerin yer aldığı şiirlerden örneklerin sunulduğu son derece bilgilendirici bir eser. Eser, Türkolog olmayan, dolayısıyla akademik iddia taşımayan yazarın çocukluğundan itibaren Türkçeye duyduğu derin sevgi ve ilginin bir sonucu olarak ortaya çıkmış. Her yaştan, her meslekten okuyucuya hitap edebilen eserde çok sayıda alıntı sözcüğün mitolojik kökenlerine de yer verilerek dil ve folklor anlatıları harmanlanmış; böylece Katırcı’nın çalışması disiplinlerarası bir metne dönüşmüştür.

Yazarın büyük bir tevazuyla “amatör ruhlu bir etimoloji severin aşkla hareket ettiği, bundan başka da hesap gütmediği bir çalışma” diye nitelediği eserinin, kelime tarihiyle ilgilenenlerin severek okuyacağı titiz bir çalışma olduğunu düşünüyorum.

- Reklam -

Prof. Dr. Hatice Şirin
Kelime Köken: Kelimeler, Hikâyeler, Efsaneler Mehmet Emin Katırcı

Toplamda 184 sayfadan oluşan “Kelime Köken: Kelimeler, Hikâyeler, Efsaneler“, Ağustos 2020 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Kitaptan Tadımlık: “Emek”

Eski Türkçe emgek “zahmet, eziyet” kelimesinden gelen “emek oldukça kutsal bir anlam ihtiva etmektedir. Emek bir insanın alın terinin, çabalarının, çektiği zorlukların, uğraştıklarının bütünüdür. Emekle elde edilen şeyin kıymetinin büyüklüğü de bundan öte gelir. Kimi zaman sevgi için, kimi zaman ekmek için, kimi zaman inanç için, kimi zaman aşk için emek harcanır.

Aksine devretti devranı felek
Hep hebâya gitti çektiğim emek
Sevda çöllerinde Leylâ diyerek
Mecnun da ben gibi gezer mi böyle
– Tokatlı Âşık Nuri
Peki siz etimolojiye ilgi duyuyor musunuz? Bu tür çalışmalara nasıl yaklaşıyorsunuz? Esere ve kelime köken bilimi hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Kadın Argosu Sözlüğü Tek Ciltte Buluştu

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Ozgur Ozgur dedi ki:

    Bu kitabı edinen, okuuan var mı? Çok fazla yotum göremedim. Etimoloji sevdiğim bir alan. Bu kitap d&r falan gelmez muhtemelen. Okuyan gören eden olursa paylaşırsa sevinirim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Avatar: The Last Airbender Yayınlanmamış Pilot Bölümü

Avatar: The Last Airbender Özel Bölümü İlk Defa Ücretsiz Erişime Açıldı

david tennant uzay yolu

David Tennant, Star Trek Evrenine Katılmak İstiyor