in

Türkiye’nin İlk ‘Kelime Müzesi’ Ankara’da Kapılarını Edebiyatseverlere Açtı

Kelime Müzesi Ankara’da açıldı. Yazar Şermin Yazar tarafından kurulan müze, gençleri ve çocukları Türkçe kelimelerin perde arkasına davet ediyor.

kelime müzesi ankara
- Reklam -
- Reklam -

Kelime Müzesi kapılarını edebiyat okurları için araladı. Yazar Şermin Yaşar’ın yürüttüğü projede, Türkçe kelimelerin, atasözlerinin ve deyimlerin anlamını çocuk ve gençlere öğretmek hedefleniyor.

2021 yılında Deli Tarla kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görülen, Tarihi Hoşça Kal Lokantası, Kalk Yerine Yat ve Gelirken Ekmek Al gibi kitaplarla tanınan Şermin Yaşar öncülüğünde yeni bir müze faaliyete başladı.

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Ankara Kalesi’ndeki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin karşısında yer alan müze, edebiyatseverleri bekliyor. Dört katlı yapı, daha önceki yıllarda zahire ve tiftik ambarı olarak kullanılıyordu. Gerçekleştirilen restorasyon sonrasında bina müze hâline getirildi.

- Reklam -

Müzenin açılış programı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yapıldı. Programda sunuculuğu, oyuncu ve sunucu Ceyda Düvenci üstlendi.

Şermin Yaşar ile dostluklarını aktaran Düvenci, Yaşar’ın, çocuklara, hayatları boyunca kullanacağı dilin temeli olan kelimelerin anlamlarını öğretmek için yola çıktığını ve bugün bu hayalini gerçekleştiğini söyledi.

kelime müzesi ankara ilk

Yaşar ise küçükken çok laf dinlediğini, konuşulan her kelimeyi analiz ettiğini belirterek, açılışa katılan çocuklara, kelimeleri merak etmeleri ve iyi bir dinleyici olmaları tavsiyelerinde bulundu.

Kelime Müzesi Bir Yıllık Bir Emeğin Sonucu

Müzeyi oluşturmak için bir yıl emek verdiklerini aktaran Yaşar hep gerçekleştirmek istediği hayali hakkında şunları kaydetti:

“Kelime Müzesi hep hayalimdi. Çocuklarımız 12 yıl Türkçe dersi görüyorlar ve hiçbir zaman kelimelerle haşır neşir olmuyorlar. Bu müzede kelimelerin anlamlarını düşünme fırsatı bulacaklar.”

Yaşar, bu hayali Türkiye’nin her şehrinde gerçekleştirmek istediklerini aktarırken müzenin Dil Bayramı’nda açılmasının mutluluğunu yaşadığını da kaydetti.

kelime müzesi

İlber Ortaylı Açılışa Katıldı

26 Eylül’de gerçekleştirilen açılış etkinliğine Prof. Dr. İlber Ortaylı da katıldı. Ortaylı, müzeye dair şöyle konuştu:

“Anne babalar, çocuğumuz okumayı öğrenemedi diye üzülmeyin, kabahat sizde değil, Milli Eğitim Bakanlığında. Harfler üzerinden okuma, yazma öğretmek gibi acayip bir sistem var birkaç yıldır ve bu devam ediyor. Bunu yapanlar Türkçeyi bilmiyorlar. Türkçeyi bilmek ve alfabesini değerlendirmek için dil, tarih ve kültür üzerinde derin bilgi sahip olmak gerekiyor.”

İlber Ortaylı, çocuklara, kelimeleri anlamaları ve üzerinde düşünmeleri için Kelime Müzesi’nde gezmelerini, ardından da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret etmelerini önerdi.

- Reklam -

Programa eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu da katıldı.

ankara müze

Sergiler ve Enstalasyonlar Ziyaretçileri Bekliyor

Türkçenin zenginliğini ortaya koyan müzede sergiler ve enstalasyonlar üzerinden, kelimelerin sanatla, görsel tasarımla, duyguyla buluşması deneyimleniyor.

Müzenin en alt katında kökler, giriş katında kelimeler, en üst katında ise cümleler ile ilgili sergi alanları bulunuyor.

Giriş ve birinci katı birbirine bağlayan merdivenler arasında ise Türkçe, Uygur, Göktürk ve Arap harflerinin olduğu cam ve pirinç avize dikkat çekiyor.

şermin yaşar müze

Resim, enstalasyon, seramik gibi eserlerin sergilendiği müzede ayrıca İranlı bir sanatçının Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarından yaptığı üç boyutlu dijital heykeli de bulunuyor.

Müzeye girişte misafirleri, “Hoş geldiniz”, “Sefalar getirdiniz”, “Ne iyi ettiniz de geldiniz”, “Hangi rüzgar attı sizi buraya?” cümleleri karşılıyor. Çıkışta ise ziyaretçiler, “Hoşça kalın”, “Allah’a ısmarladık”, “Yine bekleriz”, “Yolunuz açık olsun”, “Arayı açmayalım”, “Özletmeyin kendinizi” cümleleri ile uğurlanıyor.

kelime müzesi eserler

Kelime Müzesi, pazartesi günleri hariç, diğer günler 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekleyecek.

Müze hakkındaki yorumlarınızı ve deneyimlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NTV

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

yüzüklerin efendisi hbo netflix projeleri

Netflix ve HBO’nun Hayata Geçmemiş “Yüzüklerin Efendisi” Projeleri Ortaya Çıktı

velma fragmanı hbo max

HBO Max’in Yetişkinlere Yönelik Scooby-Doo Dizisi “Velma”dan İlk Fragman