in

Büyülü Gerçekçiliğin Dikkat Çeken Yazarlarından Kelly Link “Belaya Bulaş” ile Türkçede

Tuhaf Şeyler Oluyor adlı öykü kitabıyla tanıdığımız Kelly Link, “Belaya Bulaş” ile İthaki Modern dizisi kapsamında Türkçedeki yerini aldı.

kelly link belaya bulaş
- Reklam -
- Reklam -

Türkçe olarak ilk defa Aylak Kitap’tan yayımlanan Tuhaf Şeyler Oluyor ile tanıştığımız Kelly Link, yeni yayınevinde yeni bir kitapla okurların karşısına çıkıyor. Tuhaf kurgunun ve büyülü gerçekçi türünün önemli öykücülerinden Link, İthaki Modern serisi kapsamında İthaki Yayınları’na geçiyor.

Daha önce Karin Tidbeck okumuş olanların aşina olacağı türde öyküler kaleme alan Kelly Link, orijinal dilinde 2001’de yayımlanan Tuhaf Şeyler Oluyor ile dikkat çekmişti. Şimdiyse İngilizcede 2015’te yayımlanan Belaya Bulaş ile Türkiye’deki okurlarıyla buluşmaya hazırlanıyor.

Eserleriyle pek çok dikkat çeken ödüle layık görülen ya da aday gösterilen Kelly Link, Get in Trouble ile de 2016’da Pulitzer Ödülü’nde öykü dalında finalist olma başarısını da göstermişti.

- Reklam -

Belaya Bulaş | Arka Kapak

Kelly Link - Belaya Bulaş
Amerikalı bir yazarın ulaşabileceği en büyük mertebelerden olan MacArthur Dahi Bursu kazananı Kelly Link’in öykülerinde öyle bir maharetin izleri gizli ki öykünün sınırları tekrar çiziliyor. Karen Russell’ın dediği gibi Link, bir paragraf içinde dünyaları paramparça edip tekrar inşa edebiliyor.

Amerikan büyülü gerçekçiliğinin George Saunders’la beraber yaşayan en iyi isimlerinden olan Kelly Link’in öykü âleminde gezerken karşınıza çıkacaklar: Şu sürekli dünyayı kurtaran kahraman erkeklerin görmeyi tercih etmediği dertlerle boğuşan kadınlar, turistik cep evrenleri, uyanmayı bilmeyenler, Oz Büyücüsü’nün karanlık tarafı, uzayın derinliklerine kadar peşinizden gelen dünyevi travmaların hayaletleri ve buzdolabında bekleyen iguanalar. Mizahla dehşetin pek de güzel anlaştığı bu öykülerde, Kelly Link anlamlandıramadığımız rüyalarımızı aklımızın alabileceği bir dile çeviriyor.

Pulitzer Finalisti Belaya Bulaş, “Gerçek mi daha tuhaf yoksa kurgu mu?” sorusunu çoktan geride bıraktığımızı hissedenlerin, hiçbir şeyin hakiki ya da tuhaf sayılmadığı hemen şimdinin, az öncesinin, biraz sonrasının kitabı.

“Link’in eserleri hep karanlık biçimde komik, cazibeli, korkutucu ve gerçekten tekinsiz olmuştur. Belaya Bulaş, bu yazarın her okurun kütüphanesinde olması gerektiğini bir kere daha kanıtlıyor.” – Karen Russell

“Amerikan edebiyatındaki en karanlık, yaratıcı ses.” – Michael Chabon

“Bunlar küçük öyküler değil, bambaşka âlemlere açılan pencereler.” – Sarah Waters

- Reklam -

“Bu cümleleri okuduğunuz sırada, dünyadaki en iyi, en komik, en tuhaf öykü yazarı olan Kelly Link’i tanımıyordunuz ama artık bu cümle de doğru değil. Tamam, şimdi kitabı satın alın.” – Jonathan Lethem

“Kelly Link acılarımızı, özlemlerimizi, hatıralarımızı hatta geleceğimizi nasıl bu kadar iyi anlayabiliyor?” – Yiyun Li
Şu an için ön siparişte olan kitap, 26 Aralık 2019’da raflardaki yerini alacak.

Tercümesini Seda Çıngay Mellor’un yaptığı 304 sayfalık eserin editörlüğü Alican Saygı Ortanca’ya ait. Kitabın kapak tasarımı Hamdi Akçay’ın, grafik uygulaması ise Chris Buzelli’nin ellerinden çıkıyor. Yayına hazırlayan kısmında ise Emirhan Burak Aydın ve Mustafa Güdük’ü görüyoruz.

Belaya Bulaş, İthaki Modern dizisinin 12. kitabı oldu. Serinin diğer kitaplarına buradan göz atabilirsiniz.

Tuhaf Şeyler Oluyor kitabının detaylı incelemesini ise buradan okuyabilirsiniz.

Kelly Link ve öykülerine dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Güneşin Dönmeyi Bıraktığı Başka Bir Dünyaya Merhaba!

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tarot Kartları Nasıl Dizilir?

Tarot Kartları Nasıl Dizilir?

night call oyun inceleme

Night Call: Dedektif Taksi Şoförü