in

Nobel Ödüllü Japon Yazar Kenzaburo Oe Yaşamını Yitirdi

Kenzaburo Oe hayata veda etti. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Japon yazar, 88 yaşında aramızdan ayrıldı.

Kenzaburo Oe Ölüm Haberi
- Reklam -
- Reklam -

Kenzaburo Oe 88 yaşında hayatını kaybetti. Nobel ödüllü yazar, militarizm ve nükleer silahsızlanma, masumiyet ve travma gibi konuları ele alan kurgu eserler ve denemeler ile tanınıyordu.

Çağdaş Japon edebiyatının en önemli yazarları arasında gösterilen Kenzaburo Oe, Yasunari Kawabata’nın ardından Japonya’ya Nobel Edebiyat Ödülü’nü getiren ikinci yazar olmuştu.

Tarzı William Faulkner’a benzetilen yazar, kendi deyimiyle metinlerini “kişisel meseleleriyle başlayıp daha sonra onu toplumla, devletle ve dünyayla ilişkilendirirdi”.

- Reklam -

Nobel komitesinin yazarın başyapıtı olarak tanımladığı Sessiz Çığlık gibi romanlarında, savaşın Japon toplumu üzerindeki etkisini irdeledi. Çalışmalarının çoğunda hayatını şekillendiren olaylara yer verdi.

Kenzaburo Oe 88 Yaşında Hayatını Kaybetti

Oe’nin yayıncısı Kodansha, Kenzaburo Oe’nin 3 Mart 2023 tarihinde yaşamını yitirdiğini ve ölüm nedeninin yaşlılık kaynaklı olduğunu açıkladı.

Yazarın Türkiye’deki yayıncısı Can Yayınları ölüm haberini şu ifadelerle duyurdu:

“Nobel ödüllü yazar Kenzaburo Oe, 88 yaşında hayatını kaybetti.

“Sessiz Çığlık, Kurbanı Beslemek, Kişisel Bir Sorun ve daha birçok kitabın yazarı olan Oe, eserleriyle hep bizimle olacak…”

Kenzaburo Oe Nobel Yazar Ölüm Haberi

- Reklam -

Henry Miller Oe’den bahsederken onu “umut ve umutsuzluk aralığı” açısından Dostoyevski’ye benzetmişti. Japon asıllı İngiliz romancı Kazuo Ishiguro da Oe için “gerçekten düzgün, mütevazı, şaşırtıcı derecede açık sözlü ve dürüst, şöhreti umursamaz” ifadelerini kullanmıştı.

Babasını Savaşta Kaybetti

1935 yılında Shikoku ormanlarındaki ücra bir köy olan Ose’de Kenzaburo Oe, büyükannesi ve annesinin halk hikâyeleriyle büyüyen yedi çocuğun beşincisiydi. Oe’nin babası II. Dünya Savaşı sırasında öldürüldüğünde, annesi onu Huckleberry Finn’in Maceraları ve Nils ve Olağanüstü Maceraları gibi kitaplarla yetiştirmeye başladı. Oe 1994 yılındaki Nobel kabul konuşmasında bu eserlerin etkisini mezara kadar taşıyacağını söylemişti.

Kenzaburo Oe

Sartre ve Amerikan edebiyatından etkilendiği bilinen Oe, haklarından mahrum bırakılmış ve grotesk ögeler içeren birçok anti kahraman yarattı. Japon eleştirmenlerden bazıları onu, Batı sözdizimi tarafından lekelenmiş olarak tanımladı. Oe’nin Japon imparatoruna yönelik eleştirileri, yazarı muhafazakârların hedefi hâline getirdi.

Yazar Türkçede Sessiz Çığlık, Kişisel Bir Sorun ve Kurbanı Beslemek kitaplarıyla tanınıyor.

Kenzaburo Oe ve eserleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, bizleri Google News’ten de takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ruhu huzur içinde olsun.

  2. Avatar for Everfever Everfever dedi ki:

    Kenzaburo Oe ilkokula giderken annesine söz vermiş, “Anne bir gün Nobel Fizik Ödülü’nü alacağım ve sana getireceğim.” Yıllar sonra Nobel Ödülü’nü almış ve annesinin yanına gitmiş. “Anne bak söz verdiğim gibi Nobel Ödülü aldım” demiş. Annesi de cevap vermiş:
    “Nobel Fizik Ödülü demiştin.”

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Küçük Deniz Kızı Fragmanı Yayınlandı

Disney’in Yeni “Küçük Deniz Kızı” Uyarlamasından İlk Uzun Fragman Paylaşıldı

The Last of Us 2 Uyarlaması Sezon

“The Last of Us”ın 2. Oyunu, Birden Fazla Sezon ile Ekrana Taşınacak