in

Türk Masal İncelemeleri Kitabı “Kim Uyur Kim Uyanık?” Çıktı

Prof. Dr. Mehmet Naci Önal’ın kaleme aldığı “Kim Uyur Kim Uyanık? Türk Masal İncelemeleri” kitabı çıktı.

Kim Uyur Kim Uyanık? Türk Masal İncelemeleri - Prof. Dr. Mehmet Naci Önal
- Reklam -
- Reklam -

Prof. Dr. Mehmet Naci Önal imzasını taşıyan Kim Uyur Kim Uyanık? Türk Masal İncelemeleri kitabı raflardaki yerini alıyor. Eser, Ötüken Neşriyat etiketiyle okurla buluşuyor.

Son yıllarda edebiyatımızın en köklü kaynaklarından olan masal ve destanlar üzerine çalışmaların sayısı bir hayli arttı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde görev alan Prof. Dr. Mehmet Naci Önal, Tarihin ve Edebiyatın Kesiştiği Noktada destanlaşan Plevne Türküleri, Romanya / Dobruca Türkleri ve Mukayeseleriyle Doğum Evlenme ve Ölüm Âdetleri ve Muğla Efsaneleri kitapları ile daha önce okurun karşısına çıkmıştı.

Prof. Dr. Mehmet Naci Önal yeni çalışmasında Türk masallarını masaya yatırıyor.

- Reklam -

Kim Uyur Kim Uyanık? Türk Masal İncelemeleri – Prof. Dr. Mehmet Naci Önal | Arka Kapak Tanıtımı

Kim Uyur Kim Uyanık? Türk Masal İncelemeleri - Prof. Dr. Mehmet Naci Önal

İnsanlık değerlerine karşı kayıtsızlaştırılan insan, özne olmaktan çıkarılıp nesne yapılır olmuş. Sözlü kültür değerlerine sahip çıkmak kayıtsızlığa şifaymış. Bir şifa kaynağı da masallarmış. Masalların kendi kültür dokularıyla aktarılmasında ve yaygınlaştırılmasında gerilere düşmüşüz. Masallarla beslenemeyen çocuklar, küresel kültür savaşlarında korunmasız kalıyormuş. Çocuklarımız küresel ve popüler kültür yangınından korunmalıymış. Yüksek oranda yerel olmayan kültür ürünleri dolaşımdaymış. Basın yayın ve sosyal medyanın bütün araç gereçleriyle kendimize yeniden çekidüzen vermek, kendi masallarımıza dönmek mecburiyetindeymişiz. Çocuklarımıza kendi masallarımızı anlatmayı ihmal etmemeliymişiz.

- Reklam -

Mehmet Naci Önal, Kim Uyur Kim Uyanık’ta bir araya topladığı masal çözümlemeleriyle, bu konularda alınacak yolların yordamını ortaya koyuyor. İnsanlık değerlerine karşı kayıtsızlaştırılan insan, özne olmaktan çıkarılıp nesne yapılır olmuş. Sözlü kültür değerlerine sahip çıkmak kayıtsızlığa şifaymış. Bir şifa kaynağı da masallarmış. Masalların kendi kültür dokularıyla aktarılmasında ve yaygınlaştırılmasında gerilere düşmüşüz. Masallarla beslenemeyen çocuklar, küresel kültür savaşlarında korunmasız kalıyormuş. Çocuklarımız küresel ve popüler kültür yangınından korunmalıymış. Yüksek oranda yerel olmayan kültür ürünleri dolaşımdaymış. Basın yayın ve sosyal medyanın bütün araç gereçleriyle kendimize yeniden çekidüzen vermek, kendi masallarımıza dönmek mecburiyetindeymişiz. Çocuklarımıza kendi masallarımızı anlatmayı ihmal etmemeliymişiz. Mehmet Naci Önal, Kim Uyur Kim Uyanık’ta bir araya topladığı masal çözümlemeleriyle, bu konularda alınacak yolların yordamını ortaya koyuyor.

Toplamda 328 sayfadan oluşan eser Mart 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Siz de Türk masalları ve Kim Uyur Kim Uyanık? hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The Falcon and the Winter Soldier 1. Bölüm İncelemesi

The Falcon and the Winter Soldier 1. Bölüm İncelemesi: Kahramanların Öteki Yüzü

Yeryüzüne Bakan Teleskop - A. Orçun Can

Yeryüzüne Bakan Teleskop: A. Orçun Can’ın Gökyüzü Krallığı Macerası Devam Ediyor