in

O. Henry Ödüllü Daniel Mason’ın I. Dünya Savaşı Yıllarında Geçen Tarihi Romanı “Kış Askeri” Raflarda

Daniel Mason imzalı “Kış Askeri” romanı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Seda Çıngay Mellor çevirisi ve Holden Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Kış Askeri - Daniel Mason
- Reklam -
- Reklam -

Daniel Mason tarafından kaleme alınan Kış Askeri kitabı okurla buluşuyor. Holden Kitap’ın Modern dizisi kapsamında yayımladığı eser, I. Dünya Savaşı yılları sırasında dağılan Avrupa’yı bir doktorun gözünden anlatıyor.

The Piano Tuner (2002), A Far Country (2007), Kış Askeri (The Winter Soldier) ve Pulitzer Ödülü finalisti A Registry of My Passage On the Earth (2020) kitaplarının yazarı Daniel Mason bir kez daha Türkçede.

Holden Kitap, Perulu yazar Ricardo Sumalavia’nın Bir Kol Hikâyesi kitabıyla başladığı Holden#Modern dizisine, Daniel Mason ile devam ediyor.

- Reklam -

O. Henry Ödülü sahibi ve Pulitzer finalisti Mason; aynı zamanda 2021 Guggenheim Bursu, Joyce Carol Oates Ödülü, California Kitap Ödülü, Kuzey Kaliforniya Kitap Ödülü ve National Endowment for the Arts Bursu gibi çeşitli ödüllere de layık görülmüştü. Mason’ın öykü ve denemeleri The Atlantic, Harper’s, Zoetrope: All Story, Zyzzyva, Narrative ve Lapham’s Quarterly’de yayımlanmıştı.

Eserleri 28 dile çevrilen ve uluslararası çoksatar olan Amerikalı yazar Daniel Mason’ın Kış Askeri romanı, kendi dilinde ilk defa The Winter Soldier ismiyle 2018 yılında okurlarla buluşmuştu. Yazar Türkçede daha önce Piyano Akordçusu (The Piano Tuner) ile yer bulmuştu.

Kış Askeri romanı, bir tıp öğrencisinin bakış açısından savaşın ve insanlığın karanlık yönlerini konu alıyor.

Kış Askeri - Daniel Mason

Kış Askeri – Daniel Mason | Arka Kapak Tanıtımı

Viyana, 1914. I. Dünya Savaşı patlak verdiğinde Lucius, yirmi iki yaşında bir tıp öğrencisidir. Cerrahlık yeteneklerini geliştirmek için savaş doktoru sıfatıyla gönüllü olarak askere yazılır. Yüksek donanımlı bir hastanede görev yapmaktır hayali. Ancak Karpat Dağları’nın uzak bir vadisindeki görev yeri tifüs salgınından harap olmuş, kiliseden devşirilmiş derme çatma bir hastanedir. Kendisinden önceki doktorlar kaçmış ve orada bir tek rahibe hemşire Margarete kalmıştır.

Hayatı boyunca eline neşter almamış Lucius cepheden getirilen yaralıların uvuzlarını kesip biçerken yardımcısı genç rahibeye âşık olur. Sonra bir gün kışın ortasında baygın bir asker getirilir hastaneye. Görünürde bir yarası olmayan askerin asıl sorunu aklıyladır.

Viyana’nın yaldızlı balo salonlarından Doğu Cephesi’nin donmuş ormanlarına; ameliyathanelerden Kazak süvarileriyle gürleyen savaş alanlarına kadar Kış Askeri; savaşın, tıbbın, ailenin, tarihin büyük gelgitlerinde aşkı bulmanın, hataların ve telafi fırsatlarının hikâyesidir.

Kitaptan tadımlık bir ÖN OKUMA bölümü için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Daniel Mason

Kış Askeri Hakkında Ne Dediler?

Kış Askeri insana beklenmedik edebi zevkler tattırıyor. Daniel Mason fonda Avrupa’nın dağılışını titizlikle yapılmış araştırmalar ve muhteşem bir canlandırmayla anlatırken bir yandan da birkaç kayıp ruhu bulup onları kolay ulaşılamayacak bir yere doğru götürüyor.” – The New York Times

“Kış Askeri’nin güzelliği ifade edilemeyecek ıstıraplarla dolu sahnelerde bile silinmiyor.” – The Washington Post

- Reklam -

“Mason, Kış Askeri’nde dönemin tıbbi bilgilerini ve uygulamalarını şok edici ayrıntılarla sayıp döküyor. Roman sık adımlarla hızla ilerliyor, vardığı kapanış da unutulmaz bir şekilde etkileyici. İnsanın aklına bir sürü başka büyük roman geliyor: Doktor Jivago, İngiliz Hasta, Çanlar Kimin İçin Çalıyor gibi.” – San Francisco Chronicle

“Sizi çatışmaların kaosuna ve o kaosun ortasında başlayan bir aşkın beklenmedik sonuçlarına savuran harika bir savaş romanı.” – Lynn Neary, NPR (2018’in en iyi kitapları)

“Bu kitap fazla mı ilginç acaba? Fazla mı güzel kurgulanmış? İnsanlığı, derinliği, esrarlı gerçekleri ve ölüm kalım meseleleri çok mu fazla? Çok mu mükemmel? Bu kitabı tavsiye ettiğim herkes bu sorulara evet cevabını veriyor. Karşınıza çıkmış en tatminkâr kitaplardan biri olup olmadığına buyurun kendiniz karar verin.” – Louise Erdrich

“Mason’ın kurgusunun en dikkat çeken tarafı ortaya serdiği şeylerin niteliği ve insanların mizaçlarını, huylarını, yapılarını açıkça gösterebilme becerisi. Kitabın merkezindeki Margarete, muhteşem bir şekilde gerçek bir karakter. Roman bir doktorun iyileştirme yeteneğinin sınırlarını çizerken, bir yandan da ıstırap çekenlerin yanında olmanın, o yükü üstlenmenin ne anlama geldiğini ifade ediyor.” – New York Times Magazine

“Yetenekli bir yazarın kasvetli bir ortamı capcanlı kişiliklerle dolu bir hikâyeye dönüştürebileceğini gösteren muhteşem bir örnek. Mason’ın kalemi su gibi, berrak bir su gibi akıyor ve bizi kaderleri birbirine bağlı sevgililerin, kendi sonsuz kışlarında sıkışıp kalmış askerlerin hikâyesiyle derinden etkiliyor.” – Seattle Times

“Okuduğum en güzel tarihi kurgulardan biri: Ayrıntılar, özgünlük ve açıklık gerçekten hayranlık uyandırıcı. Çizilen her sahne insanın ağzını açık bırakacak kadar canlı. Okurken, İngiliz Hasta’yı ve Doktor Jivago’yu yâdettim.” – Chris Bohjalian

Kış Askeri, savaşın efsanevi gücüyle sürüklenen ve kefaret ararken umutsuzca akıntıya karşı savaşan bir adamı bütün canlılığıyla anlatıyor.” – Booklist

“Etkileyici bir tarihi roman. Mason’ın eski moda romanı ı. Dünya Savaşı’nı sürükleyici ve samimi bir biçimde anlatıyor. Yazar Lucius’la olağanüstü bir baş karakter yaratmayı başarmış.” – Publishers Weekly

Toplamda 352 sayfadan oluşan kitabın çevirmenliğini Seda Çıngay Mellor, editörlüğünü Dilara Alemdar, dizgisini Deniz Tugay üstleniyor. Eserin kapak tasarımı ise Barış Şehri imzasını taşıyor.

Holden#Modern dizisi, William Gay, Lorrie Moore, Denis Johnson, Wells Tower, Patricia Engel ve Tim Winton gibi yazarlarla devam edecek.

Daniel Mason’ın Kış Askeri romanı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden daha yakından takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Neuralink Projesinde 1.500 Hayvanın Öldüğü Aktarıldı

Elon Musk’ın Neuralink Projesinde, Aceleye Getirilen Testler Yüzünden 1.500 Hayvanın Acılar İçinde Öldüğü Açıklandı

George Clooney Cinsel Objeleşme

George Clooney, Kariyerinin İlk Yılları Hakkında Konuştu: “Cinsel Bir Obje Olarak Görüldüm”