in

Karar Bozuldu: Kız ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi Kitapları Artık ‘Muzır’ Değil

Kız ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi kitapları hakkındaki dava sona erdi. Eserler artık “muzır yayın” değil.

Kız ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi Kitapları muzır
- Reklam -
- Reklam -

Muzır ilan edilen Kız ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi kitapları hakkındaki dava sonuçlandı. Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun muzır ilan ettiği kitapların sınırlandırılmaları kararının iptali için açılan dava noktalandı. İlgili karar iptal edildi ve yürütme durduruldu.

Eylül 2019 tarihinde Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu 4 çocuk kitabını, küçüklerin maneviyatına zarar vereceği gerekçesiyle muzır ilan etmişti. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan, Elisabeth Brami imzalı Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi ve Kız Çocuk Hakları Bildirgesi kitapları ve Francesca Cavallo ve Elena Favilli ikilisinin elinden çıkan ve hep kitap etiketli Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler için dava süreçleri geçen mart ayında başladı.

Avukat Ümit Erdem, Kız ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi davasını kazandıklarını Twitter hesabı üzerinden paylaştı. Asi Kızlara Uykudan Önce Masallar kitabı için açılan davanın ise reddedildiğini aktardı.

- Reklam -

Kız ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi Kitapları Yeniden Özgür

Avukat Erdem verilen karar hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Dünya kız çocukları gününde mutlu haberi vereyim: Kız ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi davalarını kazandık! Ankara 12. İdare Mahkemesi, başkanın aleyhe oyuyla işlemin iptaline karar verdi. İki üye bilirkişi raporu doğrultusunda işlemin iptali gerekir derken başkan davanın reddini savundu. Red gerekçesi ‘bazı ifadeler ile aşağıdaki görsellerin bir kısmının olumsuz cinsel eğilimleri destekleyici şekilde olduğu, transseksüelliği özendirdiği, çocukların ruh ve duygu sağlığı ile dengeli gelişimine zarar vereceği’ yönünde. Yani bu görselleri müstehcen gören hakimler var. Yani bu çizimlerde müstehcenlik gören muhafazakar ahlakı teşhir ve hukuken mahkum etmek için açtığımız davada hukuk eğitimine rağmen aynı düşünen kişiler olduğunu da görmüş olduk. Ancak iyi haber Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nden geldi. 10. Daire kısa sayılacak bir sürede bakanlığın istinaf talebini reddederek kararı onadı. Yani artık iki kitap da özgür!”

Kız Çocuk Hakları Bildirgesi Kitabı

“YKY Kitaba ve Yazara Destek Çıkmadı”

Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun kararının haksızlığını hatırlatan Erdem, ayrıca YKY cephesinden kitaba ve yazara sahip çıkılmadığı vurgusunu yaptı.

“Böylece Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu isimli üyeleri kamuoyundan gizlenen, biri dışında akademik unvanı olmayan kurulun kararının ve mahkeme başkanının karşı oyunun haksız olduğu tescillendi. Özellikle davayı açtıktan sonra pek çok kişi ve kurum yanımda yer aldı. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Ancak kitabı yayımlayan Yapı Kredi Yayınları kesinlikle kitabına ve yazara sahip çıkmadı. Ne dava açtılar, ne açılmış davaya destek oldular. Dava bitince yayımlayacak yüzleri olur mu bilmem. Bence Kız ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi kitapları yeniden basılmalı, binlerce yeni çocuğa ulaşmalı. Ama hak eden bir yayınevi tarafından basılmalı. Keşke yazarları süreçten haberdar olsa da yayın hakkını Yapı Kredi Yayınları’nın elinden alsa.”

- Reklam -

Asi Kızlara Uykudan Önce Masallar için Anayasa Mahkemesi’ne Gidilecek

Avukat Erdem, reddedilen diğer kitap için önce Anayasa Mahkemesi’ne, ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini belirterek sözlerini noktaladı.

“İki kitapla ilgili süreç zaferle bitse de üçüncü kitapla ilgili mücadelemiz sürüyor. ’Asi Kızlara Uykudan Önce Masallar’ kitabı için açtığımız dava reddedildi. Mahkeme ’dava konusu kitaba 18 yaşından küçüklerin ulaşıp okuması halinde çocukların kimlik gelişimi açısından sorunlar yaşanabileceği anlaşılmakla’ davanın reddine karar verdi. Bu dosyayı da istinaf ettik ancak henüz karar verilmedi. Bölge İdare Mahkemesi aleyhe karar verirse dosyayı önce Anayasa Mahkemesi sonra AİHM’e taşıyacağım. Ülkemde çocuk kitaplarını yasaklayanların hukuksuzluğu yargı önünde tescil edilene kadar pes etmeyeceğim. Sizler de asla pes etmeyin. Bu karanlık ablukayı hep birlikte dağıtacağız!”

Son olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Alice Oseman’ın Kalp Çarpıntısı adlı çizgi roman serisini muzır neşriyat ilan etmişti.

Siz bu iptal kararları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Twitter

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tales of the Walking Dead Dizisi

Tales of the Walking Dead Hazırlıkları Başladı: Yeni Yürüyen Ölüler Dizisi Yolda

En Çok Kitap Okuyan Ülkeler

Dünyanın En Çok Kitap Okuyan Ülkeleri Açıklandı: Türkiye İlk 10’da Yer Alamadı