in

Feminist Edebiyatın Simge Kalemlerinden Simone de Beauvoir’ın İlk Romanı “Konuk Kız” Yeniden Raflarda

Feminist yazının önemli kalemlerinden Simone de Beauvoir’ın düşünce dünyasından izler taşıyan ilk romanı Konuk Kız bir kez daha Türkçede.

Simone de Beauvoir - Konuk Kız
- Reklam -
- Reklam -

Simone de Beauvoir imzalı Konuk Kız yeniden okurla buluşuyor. Eser, Everest Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alıyor.

Everest Yayınları, Simone de Beauvoir’nın külliyatını bir araya getirmeyi sürdürüyor. Fransız yazar ve feminist filozof Beauvoir Türkçede daha önce çeşitli yayıncılar tarafından okurla buluşturulmuştu. Son olarak Alfa Kitap’tan çıkan Beauvoir eserleri artık Everest çatısı altında toplanıyor. Yayınevi, 2022 başında Müphemlik Ahlakı Üzerine ile başladığı Simone de Beauvoir dizisine yazarın ilk romanı Konuk Kız ile devam ediyor

1908 – 1986 yılları arasında yaşayan, feminist harekete dünya çapında ilham olan De Beauvoir özellikle eşi Jean-Paul Sartre ile birlikte yürüttükleri Les Temps Modernes dergisindeki feminizm üzerine çalışmaları ve İkinci Cins adlı eseriyle literatürde önemli bir yer edinmişti.

- Reklam -

1943 tarihli ilk romanının akabinde 1945’te Ardından Başkalarının Kanı, 1946’da Bütün İnsanlar Ölümlüdür, 1954’te Mandarinler, 1966’da Güzel Görüntüler ve 1968’de Yıkılmış Kadın’ı yazan De Beavoir, aynı zamanda Goncourt Ödülü’ne de layık görülmüştü.

Daha önce Bertan Onaran tarafından Türkçeleştirilen roman, şimdi Esra Özdoğan çevirisi ile dilimizde.

Simone de Beauvoir – Konuk Kız | Arka Kapak Tanıtımı

Simone de Beauvoir - Konuk Kız

- Reklam -

20. yüzyılın en etkili kalemlerinden Simone de Beauvoir’ın ilk romanı Konuk Kız 1943’te, İkinci Dünya Savaşı devam ederken yayımlandı. Bu tarihte Fransa, Almanya’nın işgali altındaydı ve işbirlikçi Vichy Hükümeti vatan, aile, çalışma gibi değerleri öne sürerek kitleleri elinde tutmaya çalışıyordu. Konuk Kız, bu anlayışa tamamen karşıt bir kurgu ve atmosfere sahiptir. Savaş yaklaşırken Paris’te bir tiyatroyu ayakta tutmaya çalışan Pierre ve Françoise çiftiyle himayelerine aldıkları, taşradan gelen genç kızın hikâyesi, dönemin yerleşik yargılarına ve hükümetin ideallerine alabildiğine uzaktır. Üçlü bir ilişkiye dönüşen bu birlikteliğin taraflarının ötekinin varlığıyla sarsıldığı, çatışmalara sürüklendiği Konuk Kız, Simone de Beauvoir’ın hayatından ve savaş öncesinde içinde bulunduğu düşünce dünyasından izler taşır.

Toplamda 502 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Esra Özdoğan üstleniyor. Kitabın grafikleri ise Kardelen Akçam’a ait. Roman yeni baskısı ile Mart 2022 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Simone De Beauvoir eserleri ve yeni baskıları hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tokyo Vice fragmanı

Tokyo Vice Fragmanı: HBO Max’ten Yeni Aksiyon Gerilim Dizisi Yolda

Darth Maul Obi-Wan Dizisinde Yer Almayacak

Darth Maul, Obi-Wan Kenobi Dizisinde Yer Almayacak